Kotimaa

Yo-tutkintolautakunta kommentoi lähdekohua: ”Ei mitään äärilaitaan viittaavaa sisältöä”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kuva kevään 2017 yo-kirjoituksista.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kuva kevään 2017 yo-kirjoituksista.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kuva kevään 2017 yo-kirjoituksista.

Ylioppilastutkintolautakunta pahoitteli tiistaina, että syksyn ylioppilaskirjoitusten englannin pitkän oppimäärän kuullunymmärtämiskokeessa on käytetty lähteenä äärioikeistolaista Breitbart-uutissivustoa. Sivuston käytöstä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Lautakunta pahoitteli sitä, että nyt käytettyä koetta ei ollut tarkistettu uudelleen maailmantilanteen muuttumisen myötä. Koe hyväksyttiin vuonna 2015.

Kielistä vastaava tutkintosihteeri Anna Hatva-Jokinen kuitenkin tähdensi STT:lle, että yo-kokeessa käytetyt Breitbart-sivuston tekstiosiot ovat täysin puolueettomia ja neutraaleja, kuten koetekstiltä edellytetään.

– Kokeen lähdeteksteissä ei ole mitään äärilaitaan viittaavaa sisältöä. Breitbart vain sattuu olemaan lähteenä, hän sanoi.

HS:lle Hatva-Jokinen arvioi, että Breitbartia ei silti käytetä vastedes ylioppilaskokeen lähteenä. Hän ei halunnut kommentoida asiaa erikseen STT:lle.

Käytetty lähteenä monta kertaa.

Breitbart-sivustoa on käytetty aiemmin Suomen yo-kirjoitusten kuullun ymmärtämisen kokeen lähdeaineistona seitsemän kertaa tällä vuosikymmenellä.

– Lautakunnalla ei ole tietoa, millä perusteella Breitbart oli alun perin valittu yo-kokeen lähteeksi, tutkintosihteeri Hatva-Jokinen täydensi STT:lle.

Yhdysvaltalaista Breitbartia on syytetty muun muassa nais- ja muukalaisvihasta ja valheellisen tiedon levittämisestä. Breitbartin johtaja Steve Bannon toimi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päästrategina, mutta hän jätti paikkansa elokuussa.

Steve Bannon on toiminut Breitbart News Network -nimisen konservatiivisen vaihtoehtomedian uutissivuston hallituksen puheenjohtajana. Bannon palasi tehtävään tultuaan erotetuksi presidentti Donald Trumpin hallinnosta. (Kuva: Lehtikuva/AFP)

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat