Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Yöunet menivät, kun uutinen tuli” – Kiky leikkasi tuntipalkkaisen maanrakennusammattimiehen ja kotitalousopettajan lomarahoista 30 prosenttia

Kuva: Kari Hulkko
– Kaikesta muusta voidaan säästää, mutta ei ruoasta eikä lasten harrastuksista, Essi Tukkimies sanoo. Etualalla Artturi ja Emma, takana keskellä Aleksanteri ja Lauri. Oikealla Jussi Tukkimies.

Lumen ja jään peittämällä pihalla kolme lasta laskevat mäkeä, osa kelkalla, yksi liukurilla. Ilta on hämärtymässä ja perheen kuopus, kuusivuotias Emma, esittelee porukalla tehdyn lumihevosen.

– Sille tehtiin vielä sarvi. Se on ihan liukas sivuilta.

Tässä taloudessa pelkästään maitoa kuluu viikossa reilut 30 litraa, sillä perheessä on kuusi lasta. Kun Essi Tukkimies kävi alkuillasta kaupassa, hän otti 14-vuotiaan esikoisensa, Laurin, mukaan kantoavuksi. Pelkästään 12 maitolitran kantaminen vaatii lihaksia.

– Ruoasta meillä ei säästetä, eikä lasten harrastuksista, Essi Tukkimies sanoo ja Jussi Tukkimies nyökkää vieressä.

Kuuden lapsen uusperheessä mietitään rahankäyttö tarkkaan. Lapsille annettavat taskurahat opetetaan käyttämään vain siihen, mitä oikeasti tarvitsee. Kauppaan ei mennä shoppailemaan. Essi Tukkimiehen mukaan tämän osaavat jo kaikki, tosin yhdellä on vielä opeteltavaa.

Hän kehuu, että onneksi Vihdissä poikien harrastevälineitä pystyy kierrättämään hyvin. Yksi perheen pojista, 12-vuotias Artturi, harrastaa salibandya.

– Tuntuu, että hän kasvaa koko ajan. Välillä polvisuojat jäävät pieniksi, välillä kengät. Onneksi kukaan lapsista ei halunnut pelata jääkiekkoa tai harrastaa taitoluistelua. Olisi joutunut sanomaan, ettei onnistu.

Jussi Tukkimiehen tavoin kolme perheen pojista harrastaa vapaapalokuntaa, yksi sähkökitaran soittoa, vanhemmat ja molemmat tytöt kilpa-cheerleadingiä.

Keittiön pöydän päässä seinällä on liitutaulu, johon perheen iltapäivä- ja iltamenot kirjoitetaan. Menneet pyyhitään pois sekaannusten välttämiseksi. Ainoa kokonainen kotipäivä näyttää olevan lauantai.

– Niin, jos kellään ei ole kilpailuja, Jussi Tukkimies sanoo.

– Torstai on kyllä horrori-päivä, sillä silloin on viidet harjoitukset, Essi Tukkimies toteaa.

Reilun tonnin lovi tuloihin.

Jos muissa perheissä lapset saivat paljon joululahjoja, tässä perheessä tyydyttiin vähempään. Kun lapset toivovat jotain suurempaa lahjaa, he saavat säästää itse osan. Pari vuotta sitten toiveena oli PlayStation. Jokainen lapsista säästi peliin, ja vanhemmat antoivat lopun.

Nykyisin raha on entistä tiukemmassa. Kiky leikkasi Vihdin kunnalla työskentelevien tuntipalkkaisen maanrakennusammattimiehen ja kotitalousopettajan lomarahoista 30 prosenttia. Jussi Tukkimies sanoo yöuniensa menneen, kun uutinen tuli. Palkankorotus oli viime vuonna nolla prosenttia.

– Minulta leikattiin lomarahoista 606 euroa ja vaimolta noin 500 euroa. Se oli reilun tonnin lovi tuloihin.

Leikkaus on edessä vielä vuosina 2018 ja 2019, ellei neuvottelupöydissä muuta sovita. Vaikuttaa siltä, ettei leikkausta peruta.

– Ihmettelen, että näihin leikkauksiin osallistuivat vain julkisen sektorin työntekijät.

Koko kilpailukykysopimus kummastuttaa pariskuntaa.

– Ymmärrän, että jos rahat on loppu, niin kaikkien pitää osallistua leikkauksiin. Eri asia on, onko leikkausten hyöty oikeassa suhteessa kuntien pienipalkkaisille tulevaan haittaan, Essi Tukkimies sanoo.

– Enemmän minua on tökkinyt se työajan lisäys. En kerta kaikkiaan pysty ymmärtämään, miten julkisen sektorin pienipalkkaisten työntekijöiden työaikaa pidentämällä saadaan Suomen vienti nousuun, hän puuskahtaa.

– Se aika on perheeltä pois. Meillä opettajilla ylimääräistä tehdään pidentämällä työpäivää kolmella tunnilla muutaman kerran vuodessa. Se pistää meidän harrastuskuljetuspaletin kokonaan uusiksi, mikä vaatii hurjasti erilaisia järjestelyjä. Se turhauttaa ja niin motivaatio ylimääräisten tuntien tekemiseen on pieni.

Lomarahojen leikkaus tuntuu.

Lomarahojen leikkaus supisti reilusti kesän suunnitelmia. Perinteisestä uimarannalle menosta ja yhteisestä hampurilaisateriasta pidettiin kuitenkin kiinni.

– Se on aikamoinen sirkus, kun kahdeksan hengen tilauksia jätetään. Se menee monta kertaa uusiksi, Jussi Tukkimies naurahtaa.

Linnanmäet ja muut huvipuistot jätettiin suunnitelmista. Vasta loppukesästä katsottiin, olisiko huvituksiin varaa, sillä pääsy- ja laitelippujen hinnat ovat iso menoerä.

– Kesäisin muutenkin perheiden menot kasvavat, kun lapset eivät syö koulussa tai päiväkodissa. Vaatteitakin kuluu ja pyykkiä pestään useammin, kun liikutaan enemmän ulkona, Essi Tukkimies kertoo.

– Lomaraha on tasoittanut hyvin kesällä ihan normaalista elämisestä tulevia lisäkuluja.

Tässä perheessä etelänmatkoille lähdetään harvakseltaan ja silloinkin vain osa porukasta. Muut tietävät, että heidän vuoronsa tulee myöhemmin.

Vuodenvaihteessa Artturilla on kilpamatka Ruotsiin. Hän sai matkan joululahjaksi.

Jussi Tukkimiestä lomarahojen leikkaus korpeaa siksikin, että rintamamiestalossa riittäisi tekemistä.

– Tapetointia, lattioita, seiniä, listat ja kylpyhuoneet uusiksi, yläkerta kuntoon, hän luettelee.

– Joka tapauksessa kuistille tehdään yksi huone, vanhemmat sanovat.

Neljä poikaa jakaa nyt yhden huoneista, koska he äänestivät aikoinaan, että toinen huone meni nykyisin 14-vuotiaalle Nellille ja hänen kaneilleen. Lasten varttuessa yksityisen tilan tarve kasvaa.

– Lapset käyvät myös toisen vanhempansa luona, mutta jostain syystä he tuntuvat viihtyvät enemmän täällä, Essi Tukkimies sanoo.

Perheen kuopus, kuusivuotias Emma, on Essi ja Jussi Tukkimiehen yhteinen. Emma kertoo, mitä he ovat tehneet päiväkodissa ja kysyy pöydällä olevista vieraiden tuomista karkkipusseista. Kun hänelle kerrotaan, että vanhemmat jakavat ne myöhemmin, Emma valaisee, miten kuuluu toimia:

– Äiti laittaa karkit kattilaan ja siitä saa ottaa yhden kerrallaan.

Ruoasta tingittäisiin seuraavaksi, mutta ei lasten harrastuksista.

Vaikka talossa riittäisi kunnostamista ja rahat ovat tiukassa, Tukkimiehet vaikuttavat tyytyväisiltä.

– Minulla on vakituinen virka, jota ei monella nuoremmalla ole, täydet tunnit ja minulle kertyy vuosisidonnaisia lisiä. Palkkakehitys on ollut ylöspäin, Essi Tukkimies kertoo.

– Nuorempana oli paljon tiukempaa. Sain esikoiseni opiskeluiässä, 20-vuotiaana ja toisen parin vuoden kuluttua. Silloin oli pakko tulla toimeen todella vähällä. Siitäkin selvittiin, vaikka palkka meni melkein kokonaan päiväkotimaksuihin ja auton kuluihin. Jäin satasen tai vähän yli voitolle siihen verrattuna, että olisin jäänyt kotihoidontuella kotiin.

Hän pohtii, että jos tulot olisivat olleet joskus suuremmat, nykyinen tiukkuus tuntuisi varmaan ahdistavalta.

Jussi Tukkimiehen tuloihin vaikuttaa, kuinka monta arkipyhää viikkoon osuu. Niiltä päiviltä ei tuntipalkkaiselle tule lainkaan tuloja.

Pahoja päiviä ja yllätysmenoja varten on pakko säästää. Kun Jussi Tukkimiehen polvi jouduttiin leikkaamaan, säästöt hupenivat kuukausien sairausloman takia kovaa tahtia. Puskurin kasaaminen takaisin vei aikaan.

– Kyllä sitä välillä ihmettelee kavereiden tilavia, valtavilla tonteilla olevia omakotitaloja, että miten heillä on varaa. En kuitenkaan osaa kaivata sellaista, Essi Tukkimies hymähtää.

– Harvalla meidän ystävistä on lapsia tai lapsia on vain yksi tai kaksi, Jussi Tukkimies sanoo.

Pariskunta miettii hetken, kun heiltä kysyy, mistä he tinkisivät, jos olisi pakko.

– Varmaan jättäisin kampaajalla käynnit, Essi Tukkimies vastaa.

– Mun ei tartte, kun leikkautan tukan kotona, mies hymähtää.

– Sun ei tarvi. Sen kuin vetää karvat ylös ja ajaa koneella sivuista, vaimo nauraa.

Ruoasta tingittäisiin seuraavaksi, mutta ei lasten harrastuksista.

– Olen niin tyytyväinen, että heillä on järkevää tekemistä ja he ovat motivoituneita. Maksan enemmän kuin mielelläni siitä, että he tekevät jotain fiksua, vaimo aloittaa.

– Eivätkä ole rikkomassa paikkoja, mies täydentää.

Päivähoitomaksuihin meni rahaa.

Suurperheen arkea auttaa, että pariskunnan vanhemmat asuvat lähellä.

– Mun vanhemmat ovat vielä suhteellisen nuoria. Heidän kanssaan pitää sopia hyvissä ajoin, jos viedään lapsia mummolaan, Essi Tukkimies kertoo.

Arjen pyöritys on hänen mukaansa nyt paljon helpompaa, kun vaipoista ja pilttipurkeista on päästy eroon.

– Ja kohta viimeisestäkin päiväkotimaksusta. Ne ovat nousseet koko ajan. Välillä meillä oli samaan aikaan päiväkodissa kolme pojista, Tukkimies kertoo.

Nyt voidaan mennä porukalla retkelle vaikka lähimetsiin.

Suurperheen rahankäytön periaatteet ovat selvät:

– Lainarahalla ei rempata, eikä luottokortille osteta kuin aivan poikkeustapauksessa. Lapset ovat oppineet, että tavaroita ei saa sormia napsauttamalla, vaan kotitöistä maksetaan viikkorahaa. Niistä maksetaan höpöostokset, esimerkiksi karkit, Essi Tukkimies sanoo.

– Jostain pitää pystyä luopumaan, Jussi Tukkimies toteaa.

Reilun vuoden kuluttua kaksi vanhinta lasta päättää peruskoulun. Lauri aikoo ammattikouluun, mutta Nelli ei ole vielä päättänyt, pyrkiikö lukioon. Olipa päätös mikä tahansa, koulutus maksaa.

– Sitten eletään sen hetken mukaan. Koulutus on ensisijainen juttu. Siihen satsataan, vanhemmat puhuvat miltei yhtä aikaa.

– Kulkemisesta tulee lisäkuluja, sillä ammattikoulua ei ole meidän kylällä. Se on pakkokulu ja varmaan jostain muusta pois. Aika näyttää, mistä.

Asioilla on kumma tapa järjestyä, Essi Tukkimies pohtii.

Kumpikaan ei ryhdy ennakoimaan, mitä kaikkia menoeriä lasten varttuessa saattaa tulla eteen. Tärkeintä on lasten hyvä olo.

– Kunhan kaikilla on juuret ja siivet, että tietävät, mistä tulevat ja minne menevät. Toivottavasti tekevät sellaisia valintoja, että ovat onnellisia, Essi Tukkimies sanoo.

– Tähän asti ollaan ainakin onnistuttu antamaan sellaisia eväitä, joita he tarvitsevat tulevaisuudessa. Varmaan vastakin.

Birgitta Suorsa–UP

Kuvateksti lisätty su klo 10.26.

SDP:n ex-puoluesihteeri Ulpu Iivari, 70: ”Kyllä se edelleen niin on, että miesporukat, oli niillä siihen mandaattia tai ei, pyrkivät käyttämään valtaa”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
- Olen ihaillen seurannut (Ranskan) Macronia, Ulpu Iivari myöntää. Onhan se kuitenkin aikamoista, että ennen liikkeet syntyivät aatteitten pohjalta, mutta nyt ne syntyvät ihmisten ympärille. Vaikka ihminen olisi kuinka hyvä, kyllä se vähän askarruttaa, mikä on kansanliikepuolueiden tulevaisuus.

– Niin kauan kuin muistan, tiesin, että Lapista oli lähdettävä, Sallassa poromiehen ja opettajan tyttäreksi syntynyt Ulpu Iivari muistelee.

Tunteita piti väistämättömän lähdön takia padota eikä kotiseutuun pystynyt juurtumaan.

Käydessään Sodankylän lukiota Iivari sai kirjoittaa Pohjolan Sanomiin Nuorten näkökulmasta -palstaa lehden kirjeenvaihtajan Terttu Hyttisen ehdotuksesta.

– Ärsytti, että piti kirjoittaa nuorten näkökulmasta, koska mielestäni kirjoitin niin kypsästi, ettei sitä vinjettiä olisi pitänyt olla.

ULPU IIVARI

– toimittaja, viestintäkonsultti
– syntynyt 20.3.1948 Sallassa
– Sanoma Oy:n toimittajakoulu 1967-68
– Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja 1968-71, Helsingin sanomalehtimiesyhdistyksen asiamies 1971-73, Sanomalehtimies-lehden päätoimittaja 1972-73
– SDP:n palvelukseen 1974 lehdistösihteeriksi, sitten Suomen Sosialidemokraatin New Yorkin -kirjeenvaihtaja, eduskuntaryhmän tiedotussihteeri, politiikan toimittaja, puolueen tiedotussihteeri ja puoluesihteeri 1987-91
– kansanedustaja 1991-95, presidentin valitsijamies 1988, Euroopan parlamentin jäsen 1995-96, 1999-2004, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 1993-96
– liikenne- ja viestintäministeriön valtiosihteeri 2007
– KIDE-säätiön hallituksen vpj
– yksi lapsi (EU-suurlähettiläs Pirkka Tapiola), kolme lapsenlasta
– juhlii perhepiirissä

Tie vei koulusta Sanoman toimittajakoulun ensimmäiselle kurssille. Ensimmäiset työvuodet kuluivat toimittajana ja tiedottajana, mutta politiikka vei sittemmin mukanaan.

Iivari jää historiaan Suomen modernin ajan ensimmäisenä naispuoluesihteerinä. Sotien jälkeen vasemmistoliiton edeltäjällä SKDL:llä oli kaksikin naista tehtävässä, mutta Iivari aloitti 1980- ja 1990-lukujen vaihteeseen osuneen buumin tulemalla 1987 valituksi SDP:n puoluesihteeriksi. Hänestä tuli myöhemmin myös kansanedustaja ja europarlamentaarikko.

Olen aika kulmikas enkä suinkaan rakastettu johtaja ollut ikinä.

– En ole ollut kauhean onnistunut poliitikko, en ajallisesti enkä tunnelman puolesta. Olen aika kulmikas enkä suinkaan rakastettu johtaja ollut ikinä.

Iivari koki tuolloin, että hän oli taitamaton, ja että hänellä oli huono luonne.

– Kun nyt katselen naispoliitikkoja, huomaan, ettei se nyt ihan niin ole minunkaan kohdallani pelkästään, että minulla on huono luonne. Kyllä tässä on ikuisia rakenteita.

Naispoliitikkoja pidetään Iivarin mukaan ärsyttävinä, heidän ulkonäköönsä ja habitukseensa kiinnitetään huomiota.

– Kyllä se edelleen niin on, että miesporukat, oli niillä siihen mandaattia tai ei, pyrkivät käyttämään valtaa.

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Iivarille Jutta Urpilaisen syrjäyttäminen SDP:n johdosta oli iso asia.

– Ajattelin kun hänet valittiin, että jos pystymme häntä tukemaan puolueen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä, silloin ollaan kunnon puolue. Ei pystytty.

Iivari kaipaa lukevia ja kirjoittavia poliitikkoja.

– Nykyajan poliitikkojen ajankäyttö on armotonta. Ensin me valitsemme ihmisiä johtamaan, mutta sitten emme salli heille pienintäkään hengähdysaikaa, että he voisivat ajatella, eli tehdä sitä, mitä varten me olemme heidät valinneet.

Saksalaisten kohdallakaan se ei olisi johtanut muuhun kuin hortoiluun.

Iivari huomauttaa, että perinteiset puolueet ovat kaikkialla Euroopassa hätää kärsimässä. Vanha Eurooppa on rakentunut kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien yhteistyölle.

– Sata vuotta sitten syntynyt puoluerakenne ei ole ehkä enää tässä ajassa. Pitäisi tapahtua muutos, mutta pystyykö se tapahtumaan niin, että liberaali demokratia ja parlamentarismin menettelytavat säilyvät?

Iivari oli iloinen ja helpottunut Saksan sosiaalidemokraattien jäsenäänestyksen tuloksesta. Puolue päätti maaliskuussa suurella enemmistöllä astua uuteen hallitukseen yhdessä kristillisdemokraattien kanssa.

– En usko, että puolueet pystyvät uudistumaan oppositiossa. Saksalaisten kohdallakaan se ei olisi johtanut muuhun kuin hortoiluun. Saksa on ollut vakaan Euroopan symboli. Alkoi pelottaa, että jos Saksassakin alkaa mennä asiat sekaisin, miten sitten käy.

Sosialidemokratia on Iivarin mielestä ollut aina pragmaattinen liike, vähän harmaa.

– Kun kirkkaammat aatteet ovat taas saaneet kaiken raunioiksi, demarien pitää tulla paikalle ja alkaa rakentaa.

TAINA DAHLGREN

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Perintö- ja lahjaverosta ei haluta luopua rysäyksellä – SDP:n Harakka: ”Markkinatalouden kannalta paras vero”

Perintö- ja lahjaverosta luopuminen kertaheitolla ei ole keskustan ja kokoomuksen mielestä realistista tässä taloustilanteessa. Molemmat suuret hallituspuolueet tosin mielellään edelleen keventäisivät veroa.

Perintö- ja lahjaverosta luopumista ajava kansalaisaloite on pian saamassa 50 000 kannatusilmoitusta ja etenemässä siten eduskuntaan. Hallitus ennakoi tämän vuoden budjetissa veron tuotoksi 720 miljoonaa euroa.

Näin suurta summaa olisi vaikea saada kasaan muilla korvaavilla veroilla, myöntää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

– Kokoomuksen linjaus on, että perintöverosta pitäisi päästä vaiheittain eroon pitkällä aikavälillä, Jokinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että hallituksen painopiste on työn ja eläkkeiden verotuksen keventäminen, jota kokoomus haluaa edelleen jatkaa.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tyrmää myös verosta kertaheitolla luopumisen. Hänen mukaansa on mahdollista, että yksi keskustan tavoite eduskuntavaaleissa on perintöveron keventäminen.

– Moni kokee perintöveron epäoikeudenmukaiseksi, ymmärrettävästikin, Kaikkonen sanoo.

Nykyhallitus on keventänyt perintö- ja lahjaveron prosentteja kautta linjan, kun taas viime vaalikaudella verotusta kiristettiin.

”Kokonaan poistaminen ei perusteltua” 

Taloustieteilijöiden mielestä perintövero ei ole haitallisimpien verojen joukossa ja siksi he eivät ole innokkaita poistamaan sitä. Vuonna 2015 joukko tunnettuja taloustieteen professoreita ja muita ekonomisteja vetosi silloiseen hallitukseen perintö- ja lahjaveron säilyttämisen puolesta. Tuolloin keskusta ja kokoomus pohtivat verosta luopumista.

– Talouspolitiikan arviointineuvosto on ottanut kantaa, että perintövero on suhteellisen hyvä vero, eikä ainakaan sen kokonaan poistaminen olisi perusteltua. Se tuottaa tällä hetkellä aika paljon verotuloja ja sen korvaaminen muilla veroilla saattaisi olla haitallisempaa, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan jokainen hallitus tasapainottelee sopivan perintöveroprosentin kanssa.

– Nykyään on – jos ajatellaan suurinta osaa perinnön saajista – jo rintaperillisille ja lähiomaisille kevennyksiä. Toki joudutaan maksamaan veroja, mutta perinnön täytyy olla tosi iso, jotta puhutaan isoista summista.

Suurin oppositiopuolue SDP on taloustieteilijöiden kanssa samaa mieltä, eikä suurin surminkaan halua poistaa veroa.

– Perintö- ja lahjavero on markkinatalouden kannalta paras vero, perustelee SDP:n Timo Harakka, joka on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ryhmävastaava.

Harakka uskoo perintöveron tuoton vain kasvavan väestön ikääntyessä.

STT–SANNA NIKULA

AVAINSANAT

Mikä meno, ex-ministeri Susanna Huovinen? – ”Urho Kekkonen oli kova hiihtomies”

Kuva: Nora Vilva
Kansanedustaja Susanna Huovisen voimaeläin on merikotka. Tällä kertaa sellainen löytyi Mongolian arolta.

Kevätkautta mennään, mikä on meno kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.)?

– Olen valolla käyvä ihminen. On ollut tärkeää, että valon määrä on lisääntynyt. Polaaripyörteen aikana olen käynyt paljon liikkumassa, kuten yleensäkin. Olen etenkin hiihtänyt jäällä, tietenkin perinteisellä tyylillä. Siellä ei tarvitse edes huutaa ”havuja perkele” kun suksi luistaa, Huovinen lausahtaa siteeraten Marjo Matikaista.

Kenen historiallisen henkilön kanssa haluaisit päästä hiihtämään?

– No Urho Kekkosen tietysti. Hänhän oli kova hiihtomies, en ole kuitenkaan varma kävisikö minulle kylmät hänen perässään varsinkin mäkisessä maastossa. Haluaisin puhua hänen kanssaan tietysti myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mutta myös urheilupolitiikasta.

Mikä on Jyväskylässä parasta, jos Mauri Pekkarista ei saa sanoa?

– *Naurua* Koti. Ja omat läheiset. Olemme mieheni kanssa tasa-arvon kannattajia, päälliköimme siis tasa-arvoisesti!

Omaat taustan pituushypyssä. Kuinka monen kepu-edustajan yli hyppäisit?

– Mielelläni aika monen, mutta en ole varma mihin nykyiset lihasvoimat riittäisivät. Henkisesti tietenkin koen, että me sosialidemokraatit kykenemme hyppimään monen keskustalaisen yli. Ja hypimmekin.

Harva tietää, että olet ministerinä laittanut liikkeelle Helsinki-lentokenttä junaradan. Joko tästä uskaltaa Keski-Suomessa puhua?

– No joo, ehkä niitä keskusteluja pitää uskaltaa käydä. Ajan mielellään junalla lentokentälle, mutta ajan hyvin mielelläni myös Lusi-Vaajakoski-maantietä Jyväskylään. Siinö voin myös nähdä oman ”kädenjälkeni”. Ministerinä pitää peilata asioita myös valtakunnallisesti, sen lisäksi että katsoo vain kotimaakuntaa. Mutta ehkä joku on kenttäradasta kiitollinen, vaikka Mauri ei ehkä vielä ymmärräkään, hän toteaa nauraen.

Mites tämä sote. Saadaanko uudistusta koskaan tehtyä?

– Minun ihana rakas lempilapseni sote… Se oli hyvin iso ja rankka prosessi viime kaudella. En varmaan pääse siitä irti koskaan, enkä edes tiedä pitäisikö. Mutta kyllä sen on pakko valmistua, Suomi tarvitsee uudistusta, mutta ei mitä tahansa. Hallitus on hukannut alkuperäiset tavoitteet, sitä suren.

Mikä on poliittinen voimaeläimesi?

– Se on merikotka. Suomalainen upea eläin, joita on aivan liian vähän. Kuvastaa minulle, että paitsi ihmisestä, niin myös luonnon monimuotoisuudesta tulee pitää huolta. Olen myös itse entinen ”nuori kotka”. Lisäksi politiikassa on hyvä välillä nousta asioiden yläpuolelle ja huomata, mikä elämässä on oikeasti tärkeintä.

Demokraatti selvittää Mikä meno? -haastatteluilla kentän kuulumisia. Tarkoituksena on raottaa rennolla ja humoristisella otteella persoonien työnaamiota ja löytää vaikuttajien sisäinen velmuilija.

Tuomioja pettyi Ruotsin sosialidemokraatteihin: ”On ikävää todeta, että…”

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja suree Facebook-sivuillaan suomen kielen huonoa asemaa Ruotsissa.

Tuomioja viitannee eilen puhuttaneeseen Helsingin Sanomien artikkeliin, joka käsitteli monin surullisin esimerkein vähemmistökielten kuten suomen huonoa ja yhä huononevaa asemaa länsinaapurissamme.

– On harmillista miten Ruotsissa ei edelleenkään haluta riittävästi turvata suomalaisen kielivähemmistön oikeuksia. Kun sosialidemokraateille Suomessa on aina ollut tärkeätä toimia ruotsinkielisen vähemmistömme oikeuksien kunnioittamiseksi, on ikävää todeta että ruotsalaiset toverimme eivät ole osoittaneet samanlaista sitoutumista sikäläisten vähemmistökielien turvaamiseen, Tuomioja toteaa.

– Ja ettei siitä kenenkään tarvitse huomauttaa, olemme me sosialidemokraatit Suomessa toki monissa asioissa tehneet omia virheitämme, myös esim. saamelaisten oikeuksien kunnioittamisessa, Tuomioja päättää Facebook-päivityksensä.

Keskustelua aiheesta

”Siinä mitataan se, onko kokoomuksesta sivistyspuolueena enää mitään jäljellä” – Lindtman Grahn-Laasoselle: Selvitykset seis ja toimiin

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puhumassa eduskunnassa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii kokoomuslaista opetusministeriä Sanni Grahn-Laasosta tuomaan esityksen toisen asteen maksuttomuudesta jo hallituksen kevään kehysriiheen.

– Siinä mitataan se, onko kokoomuksesta sivistyspuolueena enää mitään jäljellä kaikkien koulutusleikkauksien jälkeen, Lindtman summaa Facebookissa.

Lindtman toteaa, että toisen asteen maksuttomuus on tällä hetkellä erityisesti kokoomuksen käsissä, joka on vastustanut oppivelvollisuuden pidentämistä ideologisista syistä.

– Satavuotiaan Suomen menestystarina on perustunut sille ajatukselle, että tässä maassa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Sen on mahdollistanut suomalainen peruskoulu ja osaamistason nousu. Meillä on valtava määrä tutkittua tietoa siitä, että pelkkä peruskoulu ei enää riitä tulevaisuudessa, eikä riitä tälläkään hetkellä työelämässä.

Lindtman muistuttaa, että toisen asteen koulutuksen oppimateriaalien korkeaksi karannut hinta estää tuhansia nuoria suorittamasta toisen asteen koulutusta loppuun. Jopa puolet lukion tai amiksen keskeyttäneistä nimeää rahanpuutteen yhdeksi syyksi.

– Emme yhteiskuntana voi lähteä siitä, että näiden nuorten ensimmäinen osoite on sosiaalitoimisto. Kenenkään ei pitäisi joutua sosiaalitoimistoon koulukirjojen takia, Lindtman sanoo ja viittaa Grahn-Laasosen aiempiin lausuntoihin.

Ministeri Sanni Grahn-Laasoselta kysyttiin hiljattain Ylen Aamu-tv:ssä, millaisen neuvon hän antaa henkilölle, joka on tilanteessa, ettei ole varaa ostaa kirjoja.

– Siinä tilanteessa tietysti sosiaalitoimi on se ensimmäinen osoite, Grahn-Laasonen vastasi.

Lindtman on aiemmin hämmästellyt eduskunnassa lausuntoa todella kovaksi ja ylimieliseksi niille toisen asteen opiskelijoille, jotka tuskailevat rahan kanssa.

– Suomessa on 100 000 alle 30-vuotiasta ilman toisen asteen tutkintoa. Heistä vain neljä kymmenestä on työelämässä. Nämä faktat osoittavat, ettei Suomella ole varaa olla tekemättä tulevaisuuden kannalta merkittävää uudistusta eli oppivelvollisuuden pidentämistä ja toisen asteen maksuttomuutta, Lindtman toteaa.

Hän sanoo myös, että on hienoa, kun kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta tulee eduskunnan käsiteltäväksi.

– Tämän pitäisi herättää myös Sipilän (kesk.) hallitus ymmärtämään tosiasiat.

– Asiantuntijat, VATT, talouspolitiikan arviointineuvosto ja opettajien ammattijärjestö OAJ ovat kaikki päätyneet samaan analyysiin kuin SDP: oppivelvollisuutta kannattaa pidentää, toisesta asteesta on tehtävä maksuton, Lindtman painottaa.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen on käynnistänyt selvityksen toisen asteen maksuttomuudesta.

– Ministeri Grahn-Laasoselle minulla on selvä viesti: Selvitykset on jo tehty. Tässä ei enää kaivata lisää selvityksiä vaan päätöksiä, Lindtman sanoo.