Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Yrittäjien Pentikäinen lataa: “Yhdenvertaisuus on edelleen utuinen unelma työpaikoilla” – luottamusvaltuutetun suosio kasvussa

iStock

Suomen Yrittäjien gallupin mukaan koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun suosio sopijaosapuolena kasvaa ja ammattiliittoa edustavan luottamusmiehen laskee.

Demokraatti

Demokraatti

– Työpaikoilla halutaan laajalti työpaikkasopimista. Hallituksen pitää edistää asiaa, jotta yrityksemme voivat menestyä paremmin ja työllistää enemmän, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä toteaa tiedotteessa.

Yrittäjäjäjärjestön gallupin mukaan 62 prosenttia työllisistä haluaisi, että työehdoista voisi sopia työpaikoilla, jos sekä työnantaja että työntekijä sitä yhdessä haluavat. Viidennes (21 %) on eri mieltä asiasta. Osuudet ovat suunnilleen samat kuin alkuvuonna vastaavassa kyselyssä (63 %/19 %).

– Työpaikkasopimisen kannatus on edelleen erittäin vahvaa. Erityisen vahvaa se on yksityisellä ja kolmannella sektorilla, Pentikäinen toteaa.

Asia on hallituksen työryhmävalmistelussa, ja noussee esille syksyn tes-kierroksella. Lisäksi metsä- ja teknologiateollisuudessa etsitään uusia, paikallisia ja yrityskohtaisia tapoja sopia työehdoista, kun työnantajat haluavat vähentää keskitettyä sopimista.

Kyselyn perusteella työpaikalla haluttaisiin nykyistä enemmän sopia palkoista, korvauksista ja lisistä (49 %), työajoista (46 %), sekä lomien ja vapaiden ajankohdista (41 %). Lähes kolmannes (32 %) haluaisi sopia monipaikkatyön käytännöistä.

– Listassa ei ole tapahtunut juuri muutoksia. Työpaikoilla halutaan johdonmukaisesti sopia asioista, jotka tunnetaan parhaiten työpaikoilla eikä Helsingin kabineteissa, Pentikäinen sanoo.

“Luottamusvaltuutettu edustaa koko porukkaa, ei vain liiton jäseniä.”

Työelämägallupin mukaan jos työpaikalla sovittaisiin paikallisesti, ylivoimaisesti suosituin sopija työntekijöiden puolesta olisi koko henkilökunnan valitsema luottamusvaltuutettu (40 %). Toiseksi mieluisin vaihtoehto olisi, että koko henkilöstö sopisi yhdessä (27 %).

Ammattiliiton jäsenten valitsemaa ja ammattiliittoon kuuluvaa luottamusmiestä sopijaksi kannattaisi 19 prosenttia työllisistä. Alkuvuonna tehtyyn edelliseen kyselyyn verrattuna luottamusvaltuutetun suosi on kasvanut ja luottamusmiehen heikentynyt (38 %/20 %)

Pienissä, alle 10 työntekijän työpaikoissa koko henkilöstön yhdessä sopiminen saa eniten kannatusta (44 %).

– Luottamusvaltuutettu edustaa koko porukkaa, ei vain liiton jäseniä, joita on monilla työpaikoilla entistä vähemmän. Luottamusvaltuutettua kannattaa hyödyntää, koska hänellä on työpaikoilla laajaa kannatusta, Pentikäinen toteaa.

Suuri enemmistö (79 %) haluaa, että kaikki työntekijät ovat sopimisessa samanarvoisia riippumatta ammattiliiton jäsenyydestä. Eri mieltä asiasta on 12 % vastaajista.

– Työpaikoilla ymmärretään, että ihmisiä pitää kohdella yhdenvertaisesti riippumatta siitä, ovatko he liittojen jäseniä tai eivät. Valitettavasti yhdenvertaisuus on edelleen utuinen unelma monella työpaikalla. Tämänkin vuoksi lakeja on muutettava ja nopeasti, Pentikäinen sanoo.

Kantar kysyi Yrittäjien pyynnöstä työllisiltä – palkansaajat, lomautetut, työttömät ja yrittäjät – työpaikkasopimisesta. Vastaajia oli 1 002.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE