Talous

Yrityksissä on liikaa diginukkujia: 65 prosentilla puutteita osaamisessa

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kartoittanut ensimmäistä kertaa, millaista osaamista suomalaisyritysten henkilöstö tarvitsee digitalisaation edetessä. EK korostaa, että yritysten henkilöstö on avainasemassa, kun Suomi haluaa varmistaa paikkaansa digitalisaation edelläkävijämaiden joukossa.

– Osaamistarpeiden ratkaisemiseksi tarvitaan kansallisia toimenpiteitä, EK arvioi digilinjauksissaan.

Selvityksen mukaan yrityskenttä on vahvasti jakautunut suhteessa digitalisaatioon: ”diginukkujia” ja -mukautujia on enemmän kuin edelläkävijöitä. Noin 40 prosenttia yrityksistä arvioi, ettei digikehitys ole niille tärkeää tai siihen mukaudutaan passiivisesti.

Mielenkiintoista on silti se, että lähes 90 prosenttia yrityksistä kokee, että digitalisaatio on luonut tai luomassa niille uusia osaamistarpeita. Eniten uutta digiosaamista tarvitaan markkinoinnissa, myynnissä ja viestinnän tehtävissä sekä toimintaympäristön analytiikassa ja taloushallinnon tehtävissä.

Suomen on asetettava rima korkealle, kun digitalous jakaa maita voittajiin ja sivustaseuraajiin.

65 prosentissa yrityksissä koetaan, että henkilöstön digiosaamisessa on liiketoimintaa vaikeuttavia puutteita kaikissa toiminnoissa ja työtehtävissä. Myös työntekijöiden ikärakenne vaikuttaa siihen, miten merkittäviä osaamisen pullonkaulat ovat.

– Digiosaaminen vanhenee yhä nopeammin. Yritykset kouluttavat henkilöstöään ja rekrytoivat uusia osaajia, mutta myös työntekijöillä on vastuu osaamisensa päivittämisessä, EK korostaa.

EK:n mukaan muutosvauhti kiihtyy ja etsikkoaika on käsillä.

– Suomen on asetettava rima korkealle, kun digitalous jakaa maita voittajiin ja sivustaseuraajiin, EK:n johtaja Riikka Heikinheimo kannustaa.

EK esittää kansallisia kehitystoimia yritysten digiosaamisen vahvistamiseksi. Se haluaa muun muassa suunnata koulutusta yritysten tarpeiden mukaan. EK lisäisi myös työssä oppimista, tarjoisi ulkomaisille huippuosaajille ”punaisen maton” ja vahvistaisi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat