Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Yrityksissä on liikaa diginukkujia: 65 prosentilla puutteita osaamisessa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kartoittanut ensimmäistä kertaa, millaista osaamista suomalaisyritysten henkilöstö tarvitsee digitalisaation edetessä. EK korostaa, että yritysten henkilöstö on avainasemassa, kun Suomi haluaa varmistaa paikkaansa digitalisaation edelläkävijämaiden joukossa.

– Osaamistarpeiden ratkaisemiseksi tarvitaan kansallisia toimenpiteitä, EK arvioi digilinjauksissaan.

Selvityksen mukaan yrityskenttä on vahvasti jakautunut suhteessa digitalisaatioon: ”diginukkujia” ja -mukautujia on enemmän kuin edelläkävijöitä. Noin 40 prosenttia yrityksistä arvioi, ettei digikehitys ole niille tärkeää tai siihen mukaudutaan passiivisesti.

Mielenkiintoista on silti se, että lähes 90 prosenttia yrityksistä kokee, että digitalisaatio on luonut tai luomassa niille uusia osaamistarpeita. Eniten uutta digiosaamista tarvitaan markkinoinnissa, myynnissä ja viestinnän tehtävissä sekä toimintaympäristön analytiikassa ja taloushallinnon tehtävissä.

Suomen on asetettava rima korkealle, kun digitalous jakaa maita voittajiin ja sivustaseuraajiin.

65 prosentissa yrityksissä koetaan, että henkilöstön digiosaamisessa on liiketoimintaa vaikeuttavia puutteita kaikissa toiminnoissa ja työtehtävissä. Myös työntekijöiden ikärakenne vaikuttaa siihen, miten merkittäviä osaamisen pullonkaulat ovat.

– Digiosaaminen vanhenee yhä nopeammin. Yritykset kouluttavat henkilöstöään ja rekrytoivat uusia osaajia, mutta myös työntekijöillä on vastuu osaamisensa päivittämisessä, EK korostaa.

EK:n mukaan muutosvauhti kiihtyy ja etsikkoaika on käsillä.

– Suomen on asetettava rima korkealle, kun digitalous jakaa maita voittajiin ja sivustaseuraajiin, EK:n johtaja Riikka Heikinheimo kannustaa.

EK esittää kansallisia kehitystoimia yritysten digiosaamisen vahvistamiseksi. Se haluaa muun muassa suunnata koulutusta yritysten tarpeiden mukaan. EK lisäisi myös työssä oppimista, tarjoisi ulkomaisille huippuosaajille ”punaisen maton” ja vahvistaisi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia.

Areva saadaan pilkkoa – Suomessa heräsi huoli Oliluodon kohtalosta

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

EU-komissio on hyväksynyt syvissä vaikeuksissa rämpivän ydinvoimayhtiö Arevan reaktoriliiketoiminnan myymisen sähköyhtiö EDF:lle. Komissio totesi, ettei kaupalla vaikuttaisi olevan haitallisia kilpailuvaikutuksia.

Ranskan valtio omistaa enemmistön molemmista yhtiöistä, mutta on päättänyt järjestellä omistuksiaan uudelleen Arevan pelastamiseksi.

Ranska julkisti huhtikuussa suunnitelman Arevan pilkkomisesta, johon sisältyy 4,5 miljardin euron pääomitus. Areva on vuorostaan sitoutunut vähentämään työvoimaansa 6 000 henkilöllä, vähentämään kuluja miljardilla eurolla ja karsimaan rönsyjä.

Arevan vaikeuksia on pahentanut muun muassa Olkiluodon kolmosreaktorihanke, joka on yhdeksän vuotta aikataulustaan jäljessä. Myös Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus on syventänyt yhtiön kriisiä, kun ydintekniikan kysyntä kääntyi jyrkkään laskuun maailmanlaajuisesti.

Teollisuuden Voima on ollut syvästi huolissaan Arevan pilkkomisesta, koska pelkää, että yhtiöön ei jää riittävää asiantuntemusta ja voimavaroja saattaa Olkiluodon kolmosreaktori valmiiksi. Tällä haavaa odotus on, että kolmosreaktori saataisiin käynnistettyä ensi vuoden lopulla. Olkiluodon rakennushanke ei siirry EDF:lle, vaan jää tynkä-Arevalle.

EU-komission kilpailuosasto ei lausunnossaan kommentoinut Olkiluotohanketta.

Reuters: Nordea ei muuta vielä mihinkään

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nordea kiistää tiedot, joiden mukaan se olisi jo päättänyt pääkonttorinsa siirrosta pois Tukholmasta. Konserni sanoo uutistoimisto Reutersille, ettei päätöstä asiasta olla tekemässä huomenna, eikä konsernin hallituksella ole silloin kokousta.

Nordean tiedotuspäällikkö Petter Brunnberg ei halunnut kertoa, milloin Nordean hallitus on koolla seuraavan kerran. Reutersin lähteen mukaan seuraava kokous on määrä pitää 14. kesäkuuta.

Nordean aikataulusta kertoi Suomessa Kauppalehti.

Svenska Dagbladet uutisoi aiemmin, että Nordea olisi jo päättänyt siirtää pääkonttorinsa Ruotsista ja siirtää sen joko Suomeen tai Tanskaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi asiaa Norjan Bergenissä pidettävässä pohjoismaisten pääministerien kokouksessa ja totesi kuten ennenkin, että Nordean tulo Suomeen olisi tervetullut asia.

– Olemme sille avoimia, mutta me emme tee Nordealle mitään erikoistarjousta, Sipilä sanoi uutistoimisto TT:lle.

AVAINSANAT

Aktia ennustaa tälle vuodelle 1,9 prosentin talouskasvua

Kuva: Getty Images

Suomen talous kasvaa 1,9 prosenttia tänä vuonna ja 1,5 prosenttia ensi vuonna, ennustaa Aktia Pankki.

Kasvun pohja laajenee, kun sekä vienti että investoinnit kääntyvät nousuun. Samalla kulutuksen ja rakennustoiminnan kasvu hidastuvat.

– Talous tarvitsee uusia rakennuspalikoita kasvun ylläpitämiseksi, arvioi Aktian pääekonomisti Heidi Schauman tiedotteessa.

Parempi suhdanne ei myöskään ratkaise rakenneongelmia.

– Hankalat rakenneuudistukset on helpompi toteuttaa nousukauden aikana.

Työn ja työntekijöiden yhteensovittamisen vaikeus on kärjistynyt viime aikoina.

– Työttömyyttä ei ole 90-luvun kriisin jälkeen onnistuttu supistamaan, vaikka avoimia työpaikkoja on runsaasti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Media-ala hauraalla kasvu-uralla

Media-alan liikevaihto kasvoi 1,4 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, arvioi Medialiitto tuoreessa ennusteessaan. Viime vuoden toisella puoliskolla käyntiin päässyt kasvu näyttää saavan jatkoa.

– Media-ala kasvaa etenkin kustannustoimialan yritysten kasvun myötä. Koko toimialan kasvu on kuitenkin edelleen haurasta ja selittyy pitkälti Suomen yleisen talouskehityksen parantumisella sekä journalistisen liiketoiminnan ulkopuolisten osa-alueiden kasvulla” sanoo Medialiiton ekonomisti Elias Erämaja.

Toimialan kasvua rasittavat vaikeudet mediamainosmarkkinoilla, joilla ensimmäisen neljänneksen kumulatiivinen lasku oli 2,6 prosenttia. Verkkomainonta kasvaa, mutta se ei riitä kompensoimaan printtimainonnan menetyksiä. Iso osa digitaalisista mainostuloista virtaa Facebookille ja Googlelle.

Kustannustoiminnan liikevaihto kasvoi vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä 0,9 prosenttia. Kasvun odotetaan vauhdittuvan jopa kahteen prosenttiin loppuvuoden aikana.

– Suomen talouskasvu antaa vahvat eväät toimialan kasvulle. Kasvu tuleekin tarpeeseen, sillä toimialan yritysten kannattavuus on viime vuosina heikentynyt selvästi, Erämaja toteaa.

Painoalan liikevaihto supistui vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä 0,1 prosenttia, mutta volyymi kasvoi 2,4 prosenttia. Kehitys on kahdensuuntaista. Vienti laskee edelleen vahvasti, mutta kotimaan myynti kasvaa myös liikevaihdolla mitattuna. Positiivinen vire näkyy myös yritysten kasvaneina odotuksina suhdannebarometrissa. Yritykset kokevat lähitulevaisuuden suhdannenäkymät positiivisiksi.

Radio- ja televisiotoiminnan liikevaihto kasvoi vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä 7,0 prosenttia. Kasvu selittynee pääosin tilastovaihtelulla, mutta radiomedian mainosmyynnin kehitys on edelleen ollut vahvaa. Mainosmyynti on alkuvuoden aikana kasvanut radiomediassa 4,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden televisiomainonnan laskiessa 6,3 prosenttia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Juhannus on toista maata – ensimmäinen sähkölautta aloittaa seilauksensa

Suomessa otetaan tänä kesänä käyttöön ensimmäinen akkukäyttöinen hybridilautta. Alus alkaa kulkea juhannuksena Turun saariston lauttaliikenteessä Nauvon ja Paraisten välillä.

Lautta ajaa reittiä 15 minuutin välein ja lataa akut molemmissa satamissa lastauksen ja purun aikana. Lataus kestää noin viisi minuuttia.

Lautta on Finnferriesin tilaama, ja aluksen uuden tekniikan toimittaa Siemens.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta