Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Yritysten kustannustuen jatko eteni eduskuntaan – koronasta kärsivien yritysten haettavissa on kaikkiaan 550 miljoonaa euroa tukea

Istock

Yritysten kustannustuen uudelleen käyttöönottoa koskeva esitys eteni torstaina eduskuntaan. Kustannustukeen ehdotetaan muutoksia, joiden ansiosta se vastaisi paremmin eniten koronasta kärsineiden yritysten tarpeisiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tuki on korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista.
Lakimuutokset pyritään saamaan voimaan joulukuussa 2020 ja haku avaamaan joulukuun lopussa. Yritykset hakevat tukea edelleen Valtiokonttorista.

Tässä vaiheessa edellytettäisiin samoin kuin aiemmin, että yrityksen liikevaihto on koronan takia laskenut vähintään 30 prosenttia ja yrityksen toimialalla lasku on vähintään 10 prosenttia.

Mikäli toimialan liikevaihto ei ole laskenut 10:tä prosenttia, mutta yritys katsoo, että koronapandemia on vaikuttanut sen liiketoimintaan, sen on hakemuksessaan osoitettava painavat syyt.

Liikevaihdon laskua verrataan tukikautta vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna. Tukikauden pituus pitenisi viiteen kuukauteen kesäkuun alusta lokakuun loppuun asti. Aiemmin tukikausi oli kaksi kuukautta.

Liikevaihdon minimiraja poistuu, jotta tuki kohdistuisi paremmin pieniin yrityksiin. Pienin maksettava tuki olisi edelleen 2 000 euroa.

Niille yrityksille, jotka on perustettu toukokuun alussa vuonna 2019 tai sen jälkeen, vertailujakso olisi tämän vuoden alusta helmikuun loppuun.

Toimialoista myöhemmin erillinen asetus

Suomen Yrittäjien mielestä tukikauden pidentyminen viiteen kuukauteen ja liikevaihdon minimirajan poistuminen on tervetullut muutos, mutta lisäksi muun muassa kustannustukeen hyväksyttävien kustannusten listan pitäisi olla laajempi kuin aiemmin.

Hallituksen esityksen mukaan tuen piiriin kuuluvista toimialoista säädetään myöhemmin erillisellä asetuksella. Toimialat määriteltäisiin Verohallinnolta saatavien kesä-lokakuun liikevaihtotietojen perusteella.

Koronasta kärsivien yritysten haettavissa on kaikkiaan 550 miljoonaa euroa tukea.

STT–Sanna Nikula, Saila Kiuttu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE