”Yritystuet on päivitettävä säilyttämisestä uuden luomiseen” – Ihalainen: Painopistettä reippaasti tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotukiin

Kuva: Kari Hulkko

Yritystukien yhteenlaskettu määrä oli vuonna 2016 noin viisi miljardia euroa. Suurin osa niistä muodostuu verotuista ja avustuksista, vähäisempi osa lainoista ja pääomasijoituksista. Näiden lisäksi maa-, metsä- ja kalatalouteen suuntautuu noin miljardin euron tuki.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on aikeissa arvioida syksyn budjettiriihessä yritystuille asetettavia tavoitteita ja karsimiskohteita.

Työ ei ole helppo ja tukien karsimisessa tulee edetä asteittain ja taata yrityksille riittävästi aikaa varautua yritystukimuutoksiin, painottaa SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen.

– Olisi perusteltua muuttaa yritystukien painopistettä vahvistamalla tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotukia. Tekesin rahoitus pitäisi palauttaa leikkauksia edeltäneelle tasolle, Ihalainen sanoo tiedotteessaan.

SDP on asettanut yritystukijärjestelmän uudelleenarvioinnille seuraavat tavoitteet:

  • – Siirretään tukien painopistettä T&K&I-tukiin.
  • – Kannustetaan uusia yrityksiä ja tuetaan pk-sektorin kasvua.
  • – Tuetaan pk-yritysten kansainvälistymistä.
  • – Karsitaan tarpeettomia tukia ja siirretään painopistettä asteittain suorista tuista lainoihin.
  • – Tukien tulee olla pääsääntöisesti määräaikaisia (pidempiaikaisia tukia tulee arvioida tapauskohtaisesti).
  • – Karsitaan energiapolitiikan päällekkäisiä ohjauskeinoja.
  • – Tehostetaan ja luodaan kannustavuutta maatalouden tukijärjestelmiin.
  • – Puretaan tarpeetonta byrokratiaa ja selkeytetään tukijärjestelmiä ja tukien hakemista.

Tehtyjen selvitysten perusteella osa yritystuista on Ihalaisen mukaan säilyttäviä, ei uudistavia, eivätkä ne tue innovaatioita, kasvua tai työllisyyttä.

– Kansainvälisten selvitysten perusteella erityisesti kp-sektorin tutkimus- ja kehitystoimiin suunnatuilla tuilla saavutetaan paras vaikutus. Pidemmän aikavälin tavoitteena – ei kertaheitolla – tulee olla yritystukien määrän karsiminen ja yritystuki- ja verojärjestelmien yksinkertaistaminen.

Ihalainen linjaa, että yritystukipolitiikassa on tarve siirtää painopistettä reippaasti tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotukiin.

– Niillä koulutuspanostusten ohella luodaan osaamisperusteisia kasvun mahdollisuuksia. Tähän tavoitteeseen sopivat erittäin huonosti tutkimus- ja koulutusleikkaukset sekä Tekesin rahoituksen tuntuvat leikkaukset.

– Vientivetoisen kasvun nyt käynnistyessä on tärkeää, että erityisesti vientiin pohjautuvan teollisuuden ja palvelujen kustannuksia ei poliittisilla päätöksillä kasvateta. Kilpailukykysopimus paransi kustannuskilpailukykyä ja viennin edellytyksiä.

Aktiivisen työvoimapolitiikan rahoitusta on hallituksen toimesta vähennetty ja palkkatuella työllistämisen edellytykset ovat heikentyneet.

SDP pitää perusteltuna, että palkkatukirahoituksesta huolehditaan. Vastaava tuki esimerkiksi Ruotsissa on noin viisinkertainen ja palveluresurssit moninkertaiset Suomeen verrattuna.

– Palkkatuettu työ ei aina johda pysyvään työllistymiseen, mutta sen avulla voidaan estää syrjäytymistä ja parantaa ihmisen valmiuksia päästä takaisin työmarkkinoille, huomauttaa Ihalainen, joka toivoo hallituksen tarttuvan näihin esityksiin syksyn budjettiriihessään.

Ville Niinistö tylyttää moukkamiehiä ja Harvey Weinsteinia: ”Ei sitä kaverinkaan munia tuijotella”

Kuva: Lehtikuva

Vihreiden Ville Niinistön mukaan #Metoo-kampanja on hyvä ja tärkeä. Seksuaalinen häirintä on yhä kovin yleistä, hän kirjoittaa Facebook-tilillään.

”On turhauttavaa lukea (miesten) kuvailuja kuinka vaikeaa on ”hallita katsetta hississä”. Vinkki: myös naista voi ja pitää katsoa keskustelukumppanina silmiin. Jos ei siihen kykene, voi katsoa seinille. Ei sitä kaverinkaan munia tuijotella keskustelun aikana.”

Niinistö sanoo, että usein miehet käyttävät ”lieventävänä” asianhaarana sitä, että kuuluvat eri sukupolveen.

”Erityisesti työyhteisöissä, joissa on paljon nuoria naisia ja iäkkäitä miehiä, tällainen häirintä voi olla yleistä. Se on sitäkin tökerömpää häirintää.”

Niinistön mukaan miesten on ymmärrettävä, että erityisen tarkka on oltava silloin kun itse on valta-asemassa ja samalla kuuluu eri kulttuuriseen ympäristöön.

”Se, että sanoo Harvey Weinsteinin tavoin olevansa vanhan ajan dinosaurus, on moukkamaista ja loukkaavaa, ei puolustuspuheenvuoro.”

Haatainen ja Rinne Asunnottomien yössä: ”Hyvinvointivaltion rakentaminen ei ole vielä valmis”

Kuva: Nora Vilva
SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne osallistui tänään yhdessä SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haataisen kanssa Asunnottomien yöhön Helsingissä.

– Se, että asunnottomien yötä vietetään, kertoo karulla tavalla siitä, että hyvinvointivaltion rakentaminen ei ole vielä valmis. Asunnottomuuden suhteen poliitikkojen pitää mennä peilin eteen. On häpeällistä, että Suomessa kaikilla ihmisillä ei ole kotia! Antti Rinne päivittää Facebookissa.

– Viestini tapahtuman paneelikeskustelussa oli selvä: Asunto on jokaisen ihmisen perusoikeus. Kysymys on päätöksistä ja tahdosta! hän jatkaa.

SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja kertoo omia kantojaan Facebook-videolla.

Haatainen muistuttaa, että koti on jokaiselle ihmiselle ihmisoikeus.

– Ei voi olla oikein, että meillä on tuhansia ihmisiä vailla asuntoa, vailla kotia.

Haatainen painottaa videolla, että asuntojen määrää pitää lisätä erityisesti kaupungeissa.

Katso video tästä:

 

Keskustelua aiheesta

Li Andersson avautuu kohuotsikoiden ”järjestelmän pelisääntöjen ehdoilla kikkailevista Osseista”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan on taas se aika vuodesta, kun iltapäivälehdet parempien ideoiden puutteessa yrittävät parantaa myyntiä kohuotsikoilla laiskoista työttömistä.

”Kansalaiset kauhistelevat ja ne puolueet, jotka haluavat kiristää työttömyysturvan ehtoja entuudestaan, saavat taas lisää pontta puheisiin siitä, miten yhteiskunnan tukijärjestelmä vain passivoi ja laiskistaa. Lopputuloksena on lisää päätöksiä, jotka nöyryyttävät työttömiä ja lisäävät työvoimapolitiikan mielivaltaisuutta.”

Andersson muistuttaa, että on tutkittua tietoa siitä, että sosiaaliturvan alikäyttö on paljon suurempi ongelma kuin sen väärinkäyttö. Suomessa tehtyjen arvioiden mukaan jopa puolet toimeentulotukeen oikeutetuista jättää tuen hakematta, osin tukijärjestelmän monimutkaisuuden ja leimaavuuden takia, Andersson kirjoittaa verkkosivuillaan.

”Suomalaisen työttömyysturvajärjestelmän keskeisin ongelma eivät ole järjestelmän pelisääntöjen ehdoilla kikkailevat Ossit, vaan järjestelmän mielivaltaisuus. Järjestelmä usein myös estää ihmisiä olemasta aktiivisia omassa työllistymisessään.”

Suomalaisen työvoimapolitiikan vanhanaikaisuus näkyy Anderssonin mukasn siinä, että se edelleen rakentuu ajatukselle siitä, että ihminen on joko kokonaan kokopäiväisissä palkkatöissä tai kokonaan ilman työtä.

”Niin keikkatyö, vapaaehtoistoiminta kuin pienimuotoinen yritystoiminta aiheuttavat työnhakijalle vääjäämättä ongelmia.”

Soini vyöryttää nyt hurjaa Stasi-syytöstä: ”Rannatonta typeryyttä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Entinen ps-pomo, nykyinen ”sininen” Timo Soini avautuu blogikirjoituksessaan.

Siniset ovat saaneet tarvittavan määrän kannattajakortteja kasaan puolueen perustamista varten.

”Luin, että Perussuomalaiset aikovat käydä kaikki kannattajakortit läpi ja antaa kenkää niille Perussuomalaisille, jotka ovat kortin allekirjoittaneet.”

”Älkää hölmöilkö. Stasi ei kuulu Suomeen.”

Soinin mukaan rannattoman typeryyden todistaminen matkan päästä vain harmittaa.

”Perussuomalaisissa kun on tolkunkin väkeä.”

Soini kirjoittaa, ettei puolue ole vankila.

”Sieltä pääsee pois. Tiedän kokemuksesta.”

Sähköliitto antoi työtaisteluvaroituksen – noin tuhat jäisi tulematta töihin

Kuva: Thinkstock

Sähköliiton hallitus päätti tänään jättää työtaisteluvaroituksen Teknologiateollisuus ry:lle. Syynä on se, että työnantajaliitto ei ole Sähköliiton toistuvista neuvottelupyynnöistä huolimatta suostunut neuvottelemaan. Sähköliiton mukaan Teknologiateollisuus ei ole ylipäänsä ilmoittanut, aikooko se jatkaa neuvotteluja yleissitovasta työehtosopimuksesta.

Sähköalan työntekijöiden voimassa oleva työehtosopimus päättyy lokakuun viimeinen päivä.

Sähköliitto odotti Teknologiateollisuus ry:ltä vastausta tänään kello 16 mennessä neuvottelujen käynnistämisestä. Neuvottelupyyntöön ei vastattu. Sähköliitto tulkitsee, ettei työnantajaliitto aio käynnistää tes-neuvotteluja.

– Näin ollen teollisuudessa työskentelevät Sähköliiton jäsenet ovat sopimuksettomassa tilassa 1.11.2017 alkaen, Sähköliitto ilmoittaa tiedotteessaan.

Sähköliitto on neuvotellut teollisuudessa työskenteleville jäsenilleen oman työehtosopimuksen jo 50 vuoden ajan. Liitto pitää Teknologiateollisuuden poikkeuksellista toimintaa hyvien työmarkkinatapojen vastaisena ja katsoo sen vaarantavan teollisuuden yritysten toiminnan.

Jäsenet ovat laajalti ilmaisseet tahtonsa puolustaa omaa työehtosopimustaan.

Työehtosopimuksen puolustamista koskeva työtaistelu alkaa keskiviikkona 1.11.kello 6 ja päättyy keskiviikkona 8.11. kello 6.00. Työtaistelu-uhka koskee noin tuhatta sähköliittolaista, jotka työskentelevät seuraavissa, Suomen viennin kannalta merkittävissä yrityksissä: Arctech Helsinki Shipyard Oy, Boliden Harjavalta Oy, Boliden Kokkola Oy, Caverion Suomi Oy, Konecranes Oyj, Konecranes Finland Oy, Konecranes Global Oy, KONE Hissit Oy, Meyer Turku Oy, Otis Oy, Outokumpu Chrome Oy, Outokumpu Stainless Oy, Ovako Imatra Oy Ab, Pyhäsalmi Mine Oy, Schindler Oy, SSAB Europe Oy ja Valmet Automotive Oy.

Sähköliitto asettaa myös koko Teknologiateollisuuden sopimusalaa koskevan ylityökiellon, joka alkaa 1. marraskuuta kello 6.

– Sähköliiton teollisuudessa työskentelevät jäsenet ovat laajalti ilmaisseet tahtonsa puolustaa omaa työehtosopimustaan. Sähköliiton hallitus on jo aiemmin päättänyt, että liitto on valmis puolustamaan sopimusoikeuksiaan tarvittaessa koko liiton voimalla, liitto toteaa tiedotteessaan.