Politiikka

YS: Näin huijarit ovat vieneet yrityksiltä lyhyessä ajassa miljoonia – ”Keskusrikospoliisilla on tutkinnassa noin 40 tällaista tapausta”

Keskusrikospoliisilla on tutkinnassa kymmeniä tapauksia, joissa suomalaisyritys on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi, kertoo Yrittäjäsanomat.

YS:n mukaan kyse on suurelta osin ns. toimitusjohtajahuijauksista.

Tapauksia on todellisuudessa vielä paljon enemmän, koska yritykset eivät tee kaikista tapauksista ilmoitusta poliisille, kertoo rikosylikomisario Timo Piiroinen, Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö.

Lisäksi yrityksiin tulee myös ”tavallisia huijauslaskuja” ja harhaanjohtavaa markkinointia.

KRP:n kyberrikoksia tutkivan yksikön rikoskomisario Jyrki Kaipanen sanoo, että rikolliset ovat erittäin taitavia.

– Olemme kuunnelleet nauhoituksia, joissa lakimieheksi esittäytyvä rikollinen ottaa yhteyttä yrityksen talousosastolle. Erittäin taitavaa sosiaalista hakkerointia ja manipulointia.

Yritysten on vaikea havaita näitä.

Yleinen taktiikka Kaipaisen mukaan on se, että lakimieheksi esittäytyvä rikollinen lähettää esimerkiksi talouspäällikölle sähköpostin. Kerrotaan kiireellisestä laskusta, joka pitäisi maksaa. Sitten lakimies soittaa perään tai kirjoittaa sähköpostin. Jos yrityksen vastaava ihmettelee yhteydenottoa, hän saa nyt ”toimitusjohtajalta” sähköpostin, jossa hän pyytää maksamaan laskun heti.

Kaipasen mukaan KRP:n tutkinnassa olevissa tapauksissa suomalaiset yritykset ovat maksaneet yhteensä noin kaksi miljoonaa euroa rikollisille viime aikoina, jotkut jopa satojatuhansia.

Myös Verohallinto on nostanut toimintavalmiutta.

– Petoksen yrityksiä on ollut 50–100, kertoo kansainvälisen veropetostorjunnan asiantuntija, ylitarkastaja Juha Kuusala Yrittäjäsanomille.

Huijausyritykset ovat tulleet lähes järjestään Virosta.

– Yritysten on vaikea havaita näitä. Se yritysten kannattaa esimerkiksi tehdä, että käy tarkistamassa aika ajoin YTJ-järjestelmästä, että yrityksen tiedot ovat oikeat – ja ettei joku muu ole käynyt muuttamassa niitä.

Yrittäjäsanomat listaa kaikkiaan 8 asiaa, kuinka yrittää suojautua identiteettivarkauksilta, harhaanjohtavalta markkinoinnilta ja valelaskuilta.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat