reijo_frank

Yt:n tulos: Aktia vähentää 55 työntekijää

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Aktian myyntiorganisaatio pienenee yt-neuvottelujen jälkeen.

Aktia-pankki vähentää yt-neuvottelujen jälkeen 55 henkilöä myyntiorganisaatiostaan. Yt-neuvotteluilla tavoiteltiin toiminnan tehostamista, kustannussäästöjä ja keinoja vastata digitalisaation haasteisiin.

Henkilöstövähennys jäi hiukan pienemmäksi kuin aluksi arvioitiin.

Henkilöstövähennyksestä syntyvän kustannussäästön lasketaan olevan vuositasolla noin 2 miljoonaa euroa.

Maatalousministeri Lepän kritiikki kaupan brändeistä saa kyytiä alan toimijoilta

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kaupan ja elintarviketeollisuuden edustajat tyrmäävät tulevan maatalousministerin Jari Lepän (kesk.) näkemyksen siitä, että ruokakaupan omat tuotemerkit ovat markkinahäirikköjä.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen pitää näkemystä vanhanaikaisena. Hänestä ne olivat häiriköitä kymmenen vuotta sitten, mutta nykyään sellaista ongelmaa ei ole.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan kaupan omat merkit vain kirittävät kilpailua.

Libya pidätti kaksi öljytankkeria miehistöineen – syyttää salakuljetuksesta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mahmud Turkia

Sisällissodan repimä Libya on pidättänyt kaksi öljytankkeria miehistöineen ja syyttää niitä salakuljetuksesta.

Alusten valtausta edelsi yli kolme tuntia kestänyt tulitaistelu maan länsirannikolla, ilmoitti merivartioston edustaja sunnuntaina.

Toinen aluksista purjehti Ukrainan, toinen Kongon lipun alla. Tankkerit ja niiden miehistöt vietiin Tripoliin, jossa miehistön jäsenet on määrä asettaa syytteeseen. Pidätettyjen miehistön jäsenten joukossa on ainakin ukrainalaisia, turkkilaisia ja georgialaisia.

Libyalla on Afrikan suurimmat öljyvarat, mutta vuonna 2011 diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisestä puhjennut sisällissota on romahduttanut tuotannon ja ajanut maan kaaokseen.

Keskustelua aiheesta

Kannattaako Theresa Mayn riski sittenkään? – työväenpuolue kirii gallupissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Michal Wachucik

Britannian konservatiivipuolueen johto muihin puolueisiin verrattuna on kaventunut viikossa selvästi, ilmenee Sunday Times -lehden teettämästä mielipidemittauksesta.

YouGov-yhtiön tekemässä mittauksessa pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueen kannattajia oli 44 prosenttia. Työväenpuolueen kannatus oli 31 prosenttia.

Ero on yhä selvä, mutta selvästi pienempi kuin viikko sitten, jolloin konservatiivit päihittivät työväenpuolueen 23 prosenttiyksiköllä lukemin 48–25.

Liberaalidemokraattien kannatukseksi tuli 11 prosenttia ja EU-eroa ajanut itsenäisyyspuolue Ukip keräsi seitsemän prosentin tuen.

Britanniassa pidetään parlamenttivaalit 8. kesäkuuta. Pääministeri May perusteli ennenaikaisia vaaleja sillä, että hän haluaa saada kansalta vahvan mandaatin neuvotteluihin EU-eron ehdoista.

Keskustelua aiheesta

Jos maailman mahtavin leikkaa, verokilpailu voi levitä laajalle – Trumpin aikeet huolestuttavat

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Alex Wong

Presidentti Donald Trumpin suunnittelema mittava alennus yhtiöverotukseen voi käynnistää uuden kierroksen kansainvälistä verokilpailua, arvioivat veroasiantuntijat.

Yhteiskunnalliset seuraamukset suurista veroleikkauksista voivat olla merkittävät, varoittavat kehitysjärjestöt.

Suunnitelman mukaan yhtiöveroja leikattaisiin 35 prosentista 15 prosenttiin. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan alennuksella kannustetaan yhtiöitä palauttamaan ulkomaille sijoitetut ”tuhannet miljardit dollarit” Yhdysvaltoihin luomaan työpaikkoja.

Trumpin hallinnon virallinen tavoite on kiihdyttää talouskasvu kolmeen prosenttiin vuodessa. Toistaiseksi tästä ei ole näkynyt merkkejä, vaan talouden kehitys on alkuvuonna ollut aneemisinta kolmeen vuoteen.

Verosuunnitelmasta on toistaiseksi esitelty vain hyvin yleisluontoisia luonnoksia. Sen odotetaan törmäävän vastarintaan kongressissa, jossa monia poliitikkoja hirvittää ajatus julkisen talouden alijäämää paisuttavasta jättiveroalesta.

Ajatuspaja Tax Policy Center arvioi, että Trumpin ajama veroale voisi paisuttaa valtion velkaa 6 200 miljardilla dollarilla seuraavan vuosikymmenen aikana. Näin suuri alijäämän kasvu hirvittää sekä demokraatti- että republikaanipoliitikkoja, joten kongressi ei välttämättä hyväksy Trumpin suunnitelmia.

”Meneillään on yleinen ryntäys.”

Muun muassa kehitysjärjestö Oxfam varoittaa veronalennusten seurauksista. Verokilpailu voi levitä laajalle.

– Kun maailman mahtavin maa päättää leikata verotulojaan näin rajusti, on todennäköistä, että monet muut maat seuraavat perässä. Siitä syntyy merkittäviä seuraamuksia yhteiskunnille, sanoi Oxfamin tiedottaja Manon Aubry.

Verotulojen kutistuminen vaikeuttaa hyvinvointiyhteiskuntien rahoittamista. Monet maat turvautuisivat arvonlisäverojen korotuksiin, jotka koskevat erityisesti pienituloisia.

Yhdysvalloilla on nyt OECD-maiden tiukin yhtiöverokanta. Seuraavaksi ankarimmat verottajat ovat Ranska (34 prosenttia), Belgia (33) ja Australia (30). OECD-maiden keskiarvo on noin 24 prosenttia.

Suomi on vuoden 2014 alusta laskenut yhteisöveronsa 20 prosenttiin.

Moni maa suunnittelee uusia alennuksia parantaakseen kilpailukykyään. Britannia aikoo laskea yhtiöveron 20 prosentista 17 prosenttiin vuonna 2020, toivoen lieventävänsä näin EU-eron seurauksia. Ranskassa on kaavailtu yhtiöveron laskemista 28 prosenttiin vuonna 2020. Myös Italia ja Israel suunnittelevat alennuksia.

– Meneillään on yleinen ryntäys, totesi verojuristi Jean-Pierre Lieb konsulttiyhtiö EY:stä.

Lieb mainitsee esimerkkinä Unkarin, jossa suunnitelma on leikata yhtiöveroa 19 prosentista yhdeksään.

Keskustelua aiheesta

Porojen laiduntaminen puhuttaa lumien sulaessa

Vaikka turisti pysähtyykin ottamaan porosta kuvaa peltoaukealla viljelijää näky ei ilahduta. Kevään tullessa paljastuvat porojen viljelyksille aiheuttamat vahingot.

– Jos talvella vähän lumen aikaan poljetaan tai kaivetaan peltoja, voi tulla jääpolte, joka tuhoaa kasvustoa, ja pelto routii enemmän. Porojen kaivaminen voi huonontaa kesäistä kasvua, kuusamolainen maanviljelijä Tuomo Pulkkanen sanoo.

Poronhoitoalueella paliskuntien velvollisuutena on aidata alueet, joissa porot aiheuttavat vahinkoa. Paraskaan aita ei kaikkia porovahinkoja estä.

– Porot aitaan ja ihmiset vapaaksi. Kielletään porojen vapaa laiduntaminen saamelaisalueen ulkopuolella. Liikenteen porovahingot kyseisen alueen paliskunnan korvattavaksi, niin silloin poromiehillä olisi intressiä ajaa ne porot pois tieltä, Pulkkanen lataa.

Tuomo Pulkkanen uskoo poronomistajien mailla tapahtuvan aitauksen vähentävän ratkaisevasti porojen aiheuttamia vahinkoja. Radikaali muutos vaatisi kuitenkin muutosta poronhoitolakiin.

”Joku ei syystä tai toisesta tykkää poroista.”

Valtio tarjoaa ensiavuksi ristiriitoihin porotalouden neuvottelufoorumia, joka tuo saman pöydän ääreen virkamiesten lisäksi paliskuntien ja maanviljelijöiden edustajat.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila toivoo poronhoidon neuvottelufoorumista käytännön tuloksia.

– Minun toiveeni on, että foorumissa päästään käsiksi konkreettisiin ongelmiin. Osassa kohteista porot aiheuttavat ongelmia, mutta osa tapauksista johtuu siitä, että joku ei syystä tai toisesta tykkää poroista. Keskustelua porovahingoista on käyty aina, Ollila huomauttaa.

Paliskunnilta ei irtoa ymmärrystä porojen laajamittaiselle aitaamiselle.

– Jos porojen täydellisestä aitaamisesta jollain alueella puhutaan, silloin puhutaan poronhoidon lopettamisesta kyseisellä alueella. Porojen aitaaminen on mahdotonta, sanoo Paliskuntien yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Poronhoitoalueella porot saavat liikkua vapaasti.

Suomessa on noin 193 000 poroa. Poronhoitoalue kattaa yli kolmanneksen Suomen pinta-alasta

Alue käsittää Lapin maakunnan (Kemi-Tornion aluetta lukuunottamatta sekä pohjoisosat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista).

Poronhoitoalueella porot saavat liikkua vapaasti, mutta viljelyksille aiheutuvat vahingot on poronhoitolain mukaan korvattava.

Vastuu porojen hoitamisesta on 54 alueellisella paliskunnalla, jotka ovat poronomistajien muodostamia poronhoitoyhteisöjä.

STT–PEKKA MOLIIS

Keskustelua aiheesta