Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Zelenskyi julkaisi videon hetkestä, jolloin ohjus iskeytyy ostoskeskukseen – ”He halusivat surmata niin monta ihmistä kuin mahdollista”

LEHTIKUVA / AFP Genya Savilov

On mahdollista, että Venäjän ohjusiskun Ukrainan Krementshukin kaupungissa sijaitsevaan ostoskeskukseen oli tarkoitus osua läheiseen infrastruktuurikohteeseen, kertoo Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sen mukaan Venäjän epätarkkuus pitkän kantaman iskuissa on ennenkin johtanut suuriin siviiliuhrien määriin. Sotilastiedustelu arvioi, että Venäjä on todennäköisesti edelleen valmis aiheuttamaan siviilivahinkoja, jos se kokee tarvetta iskeä kohteeseensa.

Venäjän pula nykyaikaisemmista tarkoista aseista sekä iskujen kohdentamisen suunnittelijoiden ammatilliset puutteet johtavat erittäin todennäköisesti uusiin siviiliuhreihin, puolustusministeriö arvioi.

Ostoskeskuksen iskussa on kuollut 18 ja haavoittunut liki 60 ihmistä, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset tiistaina Twitterissä. Viestin mukaan haavoittuneista 25 oli sairaalahoidossa.

Iskua ostoskeskukseen tutkitaan mahdollisena sotarikoksena, Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova kertoi yhdysvaltalaiselle NBC:lle tapahtumapaikalla.

Zelenskyi: Video todistaa, että isku oli tahallinen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi valvontakameran tallentaman videon todistavan, että isku ostoskeskukseen oli tahallinen. Videon julkaisi muun muassa brittilehti Guardian keskiviikkona.

Videokuvassa näkyy, kuinka ohjus iskeytyy rakennukseen.

-  On selvää, että venäläiset tappajat saivat täsmälliset koordinaatit tätä ohjusiskua varten. He halusivat surmata niin monta ihmistä kuin mahdollista rauhallisessa kaupungissa, Zelenskyi sanoi videolla.

Zelenskyi kertoi aiemmin puheessaan, että tiistai-iltaan mennessä Ukrainan kaupunkeihin on osunut yhteensä yli 2  800 venäläistä ohjusta. Lukua ei ole voitu tarkistaa puolueettomasta lähteestä.

Zelenskyin mukaan Ukrainan viranomaiset tekevät parhaansa tunnistaakseen kaikki iskuista vastuussa olevat venäläiset sotilaat.

-  Nimet, kasvot ja kaikki tiedot jokaisesta näistä terroristeista tulevat maailman tietoon. Kukaan heistä ei pysty välttämään vastuuta, eivätkä henkilökohtaiset pakotteet ole tarpeeksi näille ihmisille. Tuomio ja vankeusrangaistus ovat vähimmäismäärä, jonka he ansaitsevat, presidentti sanoi.

Venäjän hyökkäyksen pääpaino on ollut viime viikkoina Itä-Ukrainassa Sjeverodonetskissa ja Lysytshanskissa. Sjeverodonetskin kaupungin pormestari Oleksandr Striuk kertoi lauantaina, että Sjeverodonetsk on täysin venäläisjoukkojen valtaama.

CNN: Venäjän nukkehallinto valmistelee Hersonissa kansanäänestystä Venäjään liittymisestä

Venäjän tukema hallinto valmistelee Etelä-Ukrainan Hersonin alueella kansanäänestystä siitä, liitetäänkö miehitetty alue virallisesti Venäjään. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Alueella valmistaudutaan kansanäänestykseen ja se tullaan järjestämään, Hersonin alueen venäläismielisen hallinnon apulaispäällikkö Kirill Stremousov sanoi viestipalvelu Telegramissa. Stremousov on tehnyt yhteistyötä Venäjän virkamiesten kanssa useita kuukausia.

Venäjän tukema hallinto aikoo tarjota alueen asukkaille Venäjän passeja ja aloittaa ruplan käyttöönoton.

Ukrainan mukaan noin 45 prosenttia Hersonin hyökkäystä edeltävästä väestöstä on poistunut alueelta.

Herson oli yksi ensimmäisistä alueista, jotka Venäjä otti haltuunsa helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen.

Norjalta aseapua Ukrainalle Britannian avustuksella

Norja kertoo lahjoittavansa Ukrainalle kolme raketinheitinjärjestelmää. Samanlaisia päätöksiä aseavusta Ukrainalle ovat tehneet myös Britannia, Saksa ja Yhdysvallat.

Ukraina on useaan otteeseen pyytänyt länneltä lisää raskasta asekalustoa.

Raketinheitinjärjestelmien toimitus Ukrainaan toteutetaan yhteistyössä Britannian kanssa, kertoi Norjan puolustusministeri Björn Arild Gram. Ministerin mukaan Norjan aseet vaativat laajaa päivitystä ja siksi on sovittu, että Britannia ottaa vastaan norjalaiset aseet ja lähettää sitten osan omistaan Ukrainaan.

-  Meidän on jatkettava Ukrainan tukemista, jotta he voivat jatkaa taisteluaan vapauden ja itsenäisyyden puolesta, puolustusministeri sanoi lausunnossaan.

Norja lähettää Ukrainan avuksi myös viisituhatta kranaattia aiemmin lähettämänsä viidentuhannen lisäksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE