Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Zelenskyi: YK:n täytyy taata tämän strategisen kohteen turvallisuus

AFP / LEHTIKUVA / CHUNG SUNG-JUN

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vedonnut YK:hon Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuuden varmistamiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Venäjä valtasi Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuussa. Viime viikkoina voimalan alueelle on kohdistunut useita iskuja, joista Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan. Tilanne on herättänyt pelkoja mahdollisesta ydinonnettomuudesta.

Zelenskyi tapasi YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tänään Lvivissä Länsi-Ukrainassa.

-  YK:n täytyy taata tämän strategisen kohteen (Zaporizhzhjan ydinvoimala) turvallisuus, sen demilitarisointi ja täydellinen vapauttaminen venäläisistä joukoista, Zelenskyi sanoi lausunnossaan keskusteltuaan Guterresin kanssa.

Zelenskyi ja Guterres keskustelivat myös viljan vientikuljetuksista Ukrainasta.

Guterres matkustaa huomenna Mustanmeren rannalle Odessan satamakaupunkiin ennen kuin jatkaa matkaansa Turkkiin.

Guterresin matka Odessaan liittyy YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n viljahankintoihin Ukrainasta. Ensimmäinen YK:n hankkima viljalasti lähti tiistaina Pivdennyin satamasta kohti Djiboutia Itä-Afrikassa, mistä vilja lähetetään Etiopiaan.

GUTERRESIN lisäksi Lviviin saapui myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Tämän vierailu Ukrainaan on ensimmäinen sodan alkamisen jälkeen.

-  Turkin presidentin vierailu Ukrainaan on voimakas viesti tällaisen vahvan valtion tuesta, Zelenskyi sanoi.

Ukraina ilmoitti torstaina, että yhteensä 25 viljalaivaa on päässyt lähtemään Ukrainasta viemään viljaa Mustanmeren kautta maailmalle. Venäjän merisaarto esti laivakuljetukset Ukrainasta, kunnes sodan osapuolet saivat Turkin ja YK:n avustuksella aikaan sopimuksen satamien avaamisesta.

Ensimmäinen sodan alun jälkeinen viljalaiva pääsi matkaan Ukrainasta 1. elokuuta.

KOILLIS-UKRAINASSA Harkovan kaupunkiin ja sen lähistölle eilen ja tänään kohdistuneissa Venäjän ilmaiskuissa on kuollut yhteensä ainakin 11 ihmistä, kertoivat alueviranomaiset. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Keskiviikon iskussa Harkovassa kuoli seitsemän ja haavoittui kymmeniä ihmisiä. Varhain tänään Harkovan seudulle tehty isku puolestaan vaati neljä kuolonuhria ja yli kymmenen haavoittui.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti Telegram-tilillään, että harkovalaisen asuinrakennuksen täysin tuhonneelle keskiviikon iskulle ei ollut mitään oikeutusta ja että isku kertoi vain hyökkääjien voimattomuudesta.

Harkovan aluesyyttäjän tiedottajan mukaan kohteeksi joutuneessa rakennuksessa oli iskun aikaan 20-40 ihmistä.

Hyökkäyksessä varioitui pahoin myös muita rakennuksia, yhtenä niistä vammaisten asuntola. Monet sen asukkaista ovat kuuroja, joten he eivät voineet kuulla hälytyssireenejä.

Aluehallinnon mukaan Venäjä teki useita ilmaiskuja Harkovaan torstain vastaisena yönä.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova sijaitsee vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Venäjä aloitti kaupungin piirityksen helmikuussa alkaneen hyökkäyksensä ensimmäisinä päivinä, mutta ei onnistunut valtaamaan kaupunkia. Venäjän sotatoimien painopiste on keskittynyt viime aikoina Ukrainan etelä- ja itäosiin.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Harkovan alueella on kuollut satoja ihmisiä Venäjän hyökkäyksen aikana.

HARKOVAN lisäksi Venäjä on iskenyt myös muualla Ukrainassa.

Ukrainan asemiin Mykolajivissa tehtiin ilmahyökkäys. Kaupungin sataman kerrotaan vaurioituneen, minkä lisäksi hyökkäys vaurioitti esimerkiksi yliopistoa.

Odessassa puolestaan kerrotaan tuhoutuneen Venäjän iskussa useita koteja. Siellä ainakin kolme ihmistä haavoittui.

Tieto näiden kahden Ukrainan eteläosan kaupungin pommituksista tuli vain tunteja ennen kuin YK:n pääsihteeri Guterres saapui maahan.

Guterres vieraili Ukrainassa tätä ennen huhtikuussa. Pääkaupunki Kiova joutui tuolloin ilmahyökkäyksen kohteeksi samaan aikaan kun YK:n pääsihteeri oli kaupungissa.

Elias Peltonen, Pertti Mattila, Eeva Nikkilä-Kiipula

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE