Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Zelenskyin neuvonantajan mukaan Ukrainassa on kuollut Venäjän helmikuussa alkaneen hyökkäyksen myötä 10 000 – 13 000 sotilasta

AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV
Ukrainalainen tankki Donetskin alueella 30. marraskuuta.

Ukrainassa on voinut saada surmansa jopa 13  000 ukrainalaissotilasta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyak.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ukrainalaiselle televisiokanavalle aihetta kommentoineen neuvonantajan mukaan viralliset arviot kuolleiden ukrainalaissotilaiden määrästä vaihtelevat 10  000:n ja 13  000:n välillä. Podolyakin mukaan presidentti julkistaa viralliset tiedot oikean hetken koittaessa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi syyskuussa, että lähes 6  000 venäläissotilasta oli kuollut taisteluissa, jotka olivat tuolloin jatkuneet seitsemän kuukautta.

Kummankin osapuolen on epäilty kertovan julkisuuteen todellisuutta alhaisempia kuolinlukuja.

YHDYSVALTOJEN asevoimien komentaja Mark Milley sanoi marraskuussa, että Ukrainassa on kuollut tai haavoittunut yli 100  000 venäläissotilasta ja Ukrainan joukkojen tappiot ovat todennäköisesti samankaltaisia. Luvut ovat tähän mennessä tarkimmat Yhdysvaltain hallitukselta.

Ukraina on aikeissa asettaa rajoituksia maassa toimiville uskonnollisille järjestöille, joilla on yhteyksiä Venäjään, presidentti Zelenskyi sanoi torstai-iltaisessa puheessaan.

Zelenskyin mukaan maan kansallinen turvallisuus- ja puolustusneuvosto on ohjeistanut hallitusta ehdottamaan parlamentille lakiesitystä tällaisten uskonnollisten järjestöjen toiminnan kieltämisestä Ukrainassa.

-  Kaikkien kansallisen turvallisuuden varmistamisesta vastaavien elinten on tehostettava toimenpiteitä venäläistiedustelun kumouksellisen toiminnan tunnistamiseksi ja torjumiseksi Ukrainan uskonnollisessa ympäristössä, Zelenskyi kirjoittaa.

Presidentin mukaan muun muassa näin turvataan Ukrainan hengellinen itsenäisyys.

Ukraina oli ollut ainakin 1600-luvulta lähtien Venäjän hengellisen johdon alaisuudessa, mutta Ukrainan ortodoksinen kirkko on viime vuosina katkonut välejään Venäjään. Irtautumisiin ovat eri vaiheissa vaikuttaneet Venäjän antama tuki Donbassin separatisteille, Krimin niemimaan miehittäminen sekä helmikuussa aloitettu hyökkäyssota.

Vuonna 2019 osa Ukrainan ortodoksisesta kirkosta irtaantui Venäjän kirkon johdosta. Tämän vuoden toukokuussa Ukrainan ortodoksisen kirkon Venäjän tukema haara katkaisi puolestaan siteensä Venäjään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE