Ulkomaat

Zimbabwessa kuohuu: armeija ja presidentti Mugabe napit vastakkain

Lehtikuva
Robert Mugabe vierellään vaimo Grace.
Lehtikuva
Robert Mugabe vierellään vaimo Grace.
Lehtikuva
Robert Mugabe vierellään vaimo Grace.

Zimbabwen armeijan edustajat ovat tv-lähetyksessä kiistäneet puheet vallankaappauksesta. Zimbabwen valtiollisen televisioyhtiön lähetyksessä puhuneiden edustajien mukaan presidentti Robert Mugabe on turvassa. Edustajien mukaan armeija on ottanut kohteekseen ”Mugaben ympärillä olevat rikolliset”.

– Heti, kun olemme saaneet tehtävämme valmiiksi, pitäisi tilanteen palautua normaaliksi, edustajat sanoivat.

Mugaben hallinto ei ole kommentoinut tilannetta.

Muun muassa BBC on aiemmin uutisoinut, että maan pääkaupungissa Hararessa on kuultu räjähdyksiä. Räjähdysten syy on kuitenkin ollut epäselvä.

BBC myös aiemmin kertoi, että raporttien mukaan armeija olisi vallannut valtiollisen mediayhtiön ZBC:n päämajan. Armeijan edustajat lukivat vallankaappauspuheita koskevan lausuntonsa ZBC:n lähetyksessä, BBC kertoo.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut silminnäkijä puolestaan kertoi, että presidentin yksityisasunnon lähettyvillä on ammuttu laukauksia. Silminnäkijä kertoi asunnon suunnalta kuuluneen 30–40 laukausta pian kello kahden jälkeen aamulla.

Mugaben kartano, jonka lähettyviltä laukauksia kuului, sijaitsee Borrowdalen alueella Hararessa, AFP kertoo.

Pääkaupunki Hararen ympäristössä nähtiin eilen sotilassaattueita.

Mugaben uskotaan pitävän Grace-vaimoaan suosikkina seuraajakseen.

Mugaben puolue syytti eilen maan armeijan komentajaa maanpetoksellisesta toiminnasta. Armeijan komentaja vaati Zanu-PF-puoluetta lopettamaan puolueen sisällä meneillään olevan puhdistuksen. Armeijan komentaja Constantino Chiwenga sanoi, että sotilaat puuttuvat tarvittaessa tilanteeseen.

Mugabe erotti noin viikko sitten varapresidentti Emmerson Mnangagwan, jolla on hyvät suhteet armeijaan. Mnangagwaa pidettiin ennen erottamistaan ennakkosuosikkina Mugaben, 93, seuraajaksi. Nyt Mugaben uskotaan pitävän Grace-vaimoaan, 52, suosikkina seuraajakseen.

Maasta ilmeisesti Etelä-Afrikkaan poistunut Mnangagwa on vannonut palaavansa maahan ja vaativansa johtavan puolueen jäseniä erottamaan Mugaben.

Britannian ja Yhdysvaltain Zimbabwen-suurlähetystöt ovat kehottaneet maassa olevia kansalaisiaan pysymään sisätiloissa epävarman poliittisen tilanteen takia. Britannian suurlähetystö kehotti Twitterissä kansalaisiaan pysymään sisätiloissa, kunnes tilanne on selkeämpi.

Yhdysvaltain suurlähetystö on puolestaan kertonut myös ohjeistaneensa työntekijöitään pysymään keskiviikkona kotona.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat