tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Zyskowicz hermostui: ”Opintotukisäästöjä vastustetaan valheilla”

Kuva: Lehtikuva
– Opintolainaan perustuva opintotukijärjestelmä ei ole vähentänyt koulutusmahdollisuuksien tasa-arvoa Norjassa ja Ruotsissa. Miksi näin muka kävisi Suomessa, ihmettelee kokoomuksen Ben Zyskowicz.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoo ymmärtävänsä sen, että opiskelijajohtajat ja ”poliittisia irtopisteitä hamuavat oppositiopoliitikot torjuvat kaikki opintorahasäästöt”.

Kokoomuksen helsinkiläinen konkariedustaja sanoo jotenkin ymmärtävänsä vielä senkin, että opiskelijajärjestöt ovat sitä mieltä, että on nimenomaan ”veronmaksajien asia elättää opiskelijat, vaikka opiskelu kiistatta parantaa näiden nuorten työllistymisennustetta ja tulevaa ansiotasoa”.

Sitä Zyskowicz ei ymmärrä eikä hyväksy, että säästöjä vastustetaan ”valheilla”.

– Eivätkö asia-argumentit riitä? hän penää tiedottessaan.

– Krokotiilinkyyneleitä vuodatetaan harva se päivä sen johdosta, että opintolainan osuuden kasvaessa pienituloisten perheiden lapset eivät muka enää pääse opintielle. Tämä on täyttä puppua. Sekä historiallisesti – olen siitä itsekin hyvä esimerkki – että myös tänä päivänä.

Opintotuen selvityshenkilö, professori Roope Uusitalo teki Zyskowiczin mielestä raportissaan laajamittaisen arvioinnin opintotuen säästöjen vaikutuksista koulutuksen tasa-arvoon ja periytymiseen.

– Tieteellisesti mitattavia vaikutuksia, jotka heikentäisivät koulutuksen tasa-arvoa, ei ole löytynyt, Zyskowicz sanoo.

Zyskowicz muistuttaa, että mahdollisuuksien tasa-arvo muodostuu jo varhaiskasvatuksesta lähtien.

–  Laadukas, maksuton kymmenientuhansien eurojen arvoinen koulutus on paras mahdollinen koulutuksen tasa-arvon tae. Lisäksi jokainen saa opintorahaa ja edullista opintolainaa, joka mahdollistaa opiskelun ihan niin pitkälle kuin älliä riittää.

Zyskowiczin mielestä suomalainen yhteiskunta on näiden opintotukisäästöjen jälkeenkin sellainen, jossa jokainen nuori voi taustasta riippumatta kouluttautua aina tohtoriksi asti.

– Kun muuta väitetään, vääristellään totuutta. Voisi kuvitella, että ainakin vastustajat itse uskoisivat asia-argumenttien riittävän, kovistelee hallituspuolue kokoomuksen Ben Zyskowicz.

Kristillisdemokraatit Niinistön takana – ei aseta omaa ehdokasta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta presidentinvaaleihin. Puoluekokous päätti suositella jäsenistölleen presidentti Sauli Niinistön tukemista jatkokaudelle.

Esityksen Niinistön tukemisesta teki puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Puoluekokouksen päätöksessä todetaan, että jäsenistö on laajalti tyytyväinen Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.

Husu Hussein: Suomalaisina selviämme yhdessä

Husu Hussein.

Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed kääntäisi Turun puukotustapauksessa nyt katseet ja myötätunnon omaisiin. Sen sijaan, että itse uhriutuisimme, rukoilkaamme omaisten ja eritoteten vielä tehohoidossa olevien puolesta, että he selviävät. Husu sanoo.

– Tämä on tragedia, mutta yhdessä suomalaisina me selviämme tästä. Vihanlietsonta on turhaa.

Husu itse sattui olemaan Turussa lähettyvillä, kun terrori-isku tapahtui, muttei halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Omaiset ovat nyt keskiöissä, lähettää Husu terveisiä.

Sipilä: Halllitus kokoontui rikosnimikkeen muuttumisen vuoksi

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kommentoinut Turun puukotusten tutkintaa Twitterissä.

Sipilä kertoo, että hallitus on kokoontunut neuvottelemaan rikosnimikkeen muuttumisen vuoksi ja on kuullut poliisin selvityksen.

– Nyt on pidettävä yhtä, vihaan ei vastata vihalla, Sipilä toteaa.

Keskustelua aiheesta

”Terroristit lietsovat vihaa, emme saa antaa sen onnistua”

Kuva: Lehtikuva
Sisäministeri Paula Risikko.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ottaa Twitterissä kantaa Turun epäiltyyn terroritekoon sanomalla, ettei suomalaista yhteiskuntaa nujerreta pelolla ja vihalla.
Risikko kirjoittaa, että terroristien tarkoitus on luoda vihaa ihmisten välille, mutta emme saa antaa sen onnistua.
Risikko kiittää tviiteissään viranomaisia ja uhreja auttaneita ihmisiä. Sisäministeri luonnehtii auttajia urheiksi.
Turun eilisessä joukkopuukotuksessa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä.

 

Kansanedustaja Susanna Huovinen: SDP:n hapuilu perinteisissä teemoissa hämmentää kannattajia ja äänestäjiä

Kuva: lehtikuva / anni reenpää
SDP:n jyväskyläläinen kansanedustaja Susanna Huovinen toivoo SDP:ltä laaja-alaisempaa otetta.

– SDP on ollut ja on edelleen Suomen kansainvälisin puolue. Meillä on tiiviit yhteydet päättäjiin ja muihin toimijoihin niin pohjoismaisella, eurooppalaisella kuin globaalillakin tasolla. SDP on ollut ja on ihmisoikeuksien ja globaalin oikeudenmukaisuuden puolustaja. On hyvä pysähtyä kysymään, ovatko nämä teemat näkyneet riittävästi toiminnassamme, ja miten voisimme otettamme näissä terävöittää? Huovinen kysyi Jyväskylän työväenyhdistyksen jäsenpäivässä Säynätsalossa, jossa esillä olivat muun muassa viime viikolla julkaistut gallupit.

Huovisen mielestä on syytä pohtia, onko SDP:n julkinen kuva keskittynyt jo liiaksikin työelämäkysymysten ympärille. Ne ovat hänen mukaansa SDP:n ehdoton vahvuus.

– Asiantuntijoilta kuulee usein, että SDP:n kansanedustajat – erityisesti entiset työministerimme – tuntevat suomalaisen työelämän ja sen lainsäädännön monia asiantuntijoita paremmin. Tämä on hieno asia, jota meidän on jatkossakin hyödynnettävä poliittisessa työssämme ahkerasti. On kuitenkin muistettava, että politiikassa on oltava laaja-alainen ote, jos haluaa tavoittaa erilaisia kansalaisryhmiä, Huovinen totesi.

Huovinen haluaa SDP:n nostavan voimakkaammin esiin puolueen pitkäaikaisia teemoja kuten koulutukseen, ihmisoikeuksiin, rauhantyöhön, maahanmuuttoon sekä kehityspolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. – Länsimaiden sosialidemokraattisten puolueiden lähtökohtana kaikelle poliittiselle toiminnalle on aina ollut jokaisen ihmisen jakamaton ja loukkaamaton ihmisarvo. Käytännön politiikan tasolla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi rasismin vastaista työtä, maahanmuuttajien auttamista, kehitysmaiden tukemista ja erilaisten vähemmistöjen oikeuksien puolustamista. Nämä ovat SDP:lle aivan yhtä perinteisiä ja luontaisia aiheita kuin työelämäkysymyksetkin, Huovinen sanoi.

Hänen mielestään SDP:n tulisikin nostaa omissa linjauksissaan keskeisempään rooliin vaikkapa pakolaiskiintiön tuntuva nosto, pakolaisten kotoutumisen koordinaation ja resurssien kohentaminen, naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn parantaminen ja translain eteenpäin vieminen.

AVAINSANAT