Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Zyskowiczin unelmahöttö-puheista suivaantunut keskustan kansanedustaja: Hän pelkää

Perustulo ei sovi monen kokoomuslaisen ideologiaan, sanoo keskustan Mikko Kärnä.

Hallituksen esitys perustulokokeiluksi sai eilisessä lähetekeskustelussa osakseen paljon kritiikkiä erityisesti kokoomuksen ja SDP:n taholta, keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä katsoo tiedotteessaan.

Hän hämmästelee erityisesti kokoomuksennkansanedustajan Ben Zyskowiczin näkemyksiä perustulokokeilusta.

– Zyskowicz meni kritiikissään jopa niin pitkälle, että väitti ettei hallitus itsekään usko omaan esitykseensä ja puhui perustulokokeilusta “unelmahöttönä”. On hämmentävää, että tällaista suppeaakin kokeilua vastustetaan näin voimakkaasti.

Kärnä selittää Zyskowiczin reaktiota pelolla.

– Zyskowiczin puheista paistaakin läpi pelko siitä, että kokeilu tuottaa sellaista tietoa, joka puoltaa täydellisen perustulon käyttöönottoa. Tämä ei monen kokoomuslaisen ideologiaan sovi.

Kärnä sanoo pitävänsä paradoksaalisena, että kokoomus saa ehkäpä eniten tukea vastustukselleen SDP:stä.

– Demarien vastustus on yhtä lailla ideologista, mutta se kumpuaa eri syistä ja puolueen läheisistä kytköksistä palkansaajajärjestöihin. Perustuloa vastustetaan, koska sen myötä työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Tämä mullistaisi työmarkkinat ja lisäisi erilaisia väliaikaisia, määräaikaisia ja osa-aikaisia työsuhteita. Lisäksi itsensä työllistäminen ja yrittäminen lisääntyisivät. Tämä ei tietenkään demareille käy, koska se vähentäisi ammattiyhdistysliikkeiden valtaa, Kärnä sanoo.

Lisää aiheesta

– Sosiaaliturvaa ja perustuloa on kehitettävä ihmisten tarpeet ja arki edellä, kannustinloukkuja ja byrokratiaa purkaen. Hallituksen käynnistämä perustulokokeilu vastaa kaikkeen tähän. Sen perimmäinen tavoite on löytää lisää keinoja työssäkäynnin lisäämiseen ja useat tutkijat ovat kiitelleet kokeilua. Mikään ideologia ei saa estää työn ja toimeliaisuuden lisäämistä, hän jatkaa.

STT kertoi eilen SDP:n ja vihreiden katsoneen lähetekeskustelussa, että perustulokokeiluun tulisi ottaa työttömien lisäksi itsensä työllistäjiä ja pienituloisia palkansaajia. He pitivät tärkeänä myös sitä, että hallitus ottaisi kokeiluun mukaan kansallisen tulorekisterin, jonka avulla verotustiedot olisivat saatavilla kokeilussa.

– Kuka tahansa yhteiskuntatieteilijä voi kertoa, että jos otoskoko on 2 000 henkilöä, ei kokeilu voi tuottaa kestävää ja koko väestöön sovellettavaa tulosta, jonka pohjalta voisi lainsäädännössä edetä, painotti esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE