Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustajien sopeutumisrahaksi tulossa 2 100€ kuukaudessa? – ryhmät esittelevät ehdotuksensa tänään

Paljon kritiikkiä saaneesta kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä luovutaan. Se korvataan kokonaan enintään kolme vuotta maksettavalla sopeutumisrahalla, jonka suuruudesta on nyt päästy sopuun.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

STT:n tietojen mukaan eduskuntaryhmät esittävät, että sopeutumisrahan tasoa nostetaan lähemmäksi normaalin työttömyysturvan tasoa. Kansanedustajan peruskuukausipalkkiolla (noin 6 500 euroa) sopeutumisraha on nykyään 1 800 euroa. Jatkossa sopeutumisraha olisi 2 100 euroa, ryhmänjohtajat esittävät.

Jatkossa myös nykyiset sopeutumiseläkkeen saajat ja tai siihen oikeutetut kansanedustajat siirtyvät ajalliselta kestoltaan rajatun sopeutumisrahan piiriin.

Uudistuksen jälkeenkin sopeutumisraha olisi selvästi alemmalla tasolla kuin tavanomainen työttömyysturva, selviää STT:n eduskunnasta saamista tiedoista.

Noin 6 500 euron tuloilla tavanomaisen työttömyysturvan taso olisi perustilanteessa noin 2 400 euroa – eli noin 300 euroa korkeampi kuin ehdotettu sopeutumisraha.

Sopeutumisrahajärjestelmä on ollut jo käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla.

“Sotinut oikeustajua vastaan.”

Lisää aiheesta

Eduskuntaryhmät esittelevät ehdotuksensa virallisesti perjantaina. Sopeutumisrahauudistus on määrä hyväksyä vielä tällä vaalikaudella eli viimeistään maaliskuussa. Uusi järjestelmä olisi siis käytössä heti huhtikuun eduskuntavaalien yhteydessä ja eduskunnan vaihtuessa.

Jo loppukeväästä eduskuntaryhmät linjasivat, että sopeutumiseläkkeistä luovutaan. Nyt julki tulleet jatkoaskeleet olivat vielä tuolloin auki.

– Sopeutumiseläkejärjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan, eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) arvioi toukokuussa.

Monen mielestä räikeä ongelma sopeutumiseläkkeissä on ollut se, että niissä on huomioitu kansanedustajan ansiotulot muttei pääomatuloja.

Ongelmallisena on pidetty myös sopeutumiseläkkeiden kestoa: eläkettä on voinut nykysäännöillä saada aina vanhuuseläkkeelle siirtymiseen saakka. On siis ollut mahdollista, että pisimmillään etuus kestää kymmeniä vuosia, jos on jäänyt eduskunnasta pois nuorella iällä.

Edustajapestin pituus vaikuttaa.

Nyt sopeutumiseläkettä nostavat entiset kansanedustajat saisivat lakimuutoksen jälkeen sopeutumisrahaa kolme vuotta lain voimaantulosta. Sen jälkeen etuus lakkaisi. Esimerkiksi viime huhtikuussa sopeutumiseläkkeen saajia oli 30.

Muutoin kolmen vuoden pituiseen sopeutumisrahaan ovat oikeutettuja vähintään 15 vuotta eli käytännössä neljä kautta eduskunnassa istuneet kansanedustajat.

Lisäksi vähintään yhden vuoden edustajana toiminut on oikeutettu yhden vuoden ajan sopeutumisrahaan ja vähintään seitsemän vuotta edustajana toiminut kahden vuoden sopeutumisrahaan. Myös nämä säännöt säilyvät sopeutumisrahajärjestelmässä.

Entisten ja nykyisten kansanedustajien vanhuuseläkkeet säilyvät ennallaan uudistuksen jälkeenkin.

STT–MATIAS ÅBERG

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE