Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilä pyöreän pöydän keskusteluista: ”Olen kutsunut, mutta ei kelpaa” – Henriksson kääntää katsetta Vaasaan

Pääministeri Juha Sipilä ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuvattuna eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 19. joulukuuta 2017.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti viime viikolla tiedotustilaisuutta hallituksensa erottamisesta. Tuossa yhteydessä hän otti kantaa myös soten kaatumiseen ja siihen, miten tilanteessa jatketaan eteenpäin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Jos eduskuntapuolueet kokevat, olen valmis kutsumaan puolueiden edustajat pyöreän pöydän ääreen pohtimaan, miten tästä eteenpäin. Tarve sote-uudistukselle ei ole muuttunut. Se on välttämättön, Sipilä sanoi.
Demokraatti tiedusteli tänään Sipilältä, onko hän kutsunut muita puolueita keskusteluun.

– Olen minä kutsunut, mutta ei kelpaa, kiireinen Sipilä ehti sanoa.

Tiedossa ei ole, millä tavoin Sipilä on kutsunsa lähettänyt vai viittaako hän tiedotustilaisuudessa lausumaansa.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei ole ainakaan mitään erillistä kutsua saanut.

– En ole kyllä mitään sellaista kutsua nähnyt. En ole tänään ehtinyt käydä sähköpostiani läpi, mutta jos kutsu olisi tullut, eiköhän avustaja olisi huomannut sen, Henriksson kommentoi.

Monet puolueet ovat jo ehtineet julkisuudessa kommentoida, että nyt on aika käydä vaalit ja sitten vasta rakennetaan sotea. Tällä linjalla on myös Henriksson.

– Tässä vaiheessa se on aika turhaa minun mielestäni. Käydään nyt nämä vaalit ensin, katsotaan sitten. Tuntuu vähän ihmeelliselle koko tämä kuvio tässä. Sen sijaan niin Vaasan keskussairaalalle voitaisiin nyt antaa se laaja päivystys niin saataisiin se asia pois päiväjärjestyksestä, Henriksson sanoo ja vaihtaa puheenaihetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on paraikaa käsittelyssä kansalaisaloite, joka vaatii, että Vaasan keskussairaala palautetaan laajan päivystyksen sairaalaksi.

– Siinä asiassa keskusta voisi miettiä suhtautumistaan, Henriksson sanoo

Käytännössä hän toivoo, että keskusta voisi tulla suoraan kansalaisaloitteen taakse eikä vain sen taakse, että asia hoidettaisiin ponnella, joka velvoittaa seuraavaa hallitusta toimiin.

– Nyt olisi ollut se oiva paikka näyttää, että ainakin tähän nyt ollaan valmiita. Ilmeisesti sekin on nyt vaikea asia näille hallituspuolueille, Henriksson sanoo ja pitää Vaasan tilanteen ratkaisemattomuutta suoranaisena kiusantekona.

– Kaiken tämän jälkeen asiaan pitäisi olla harvinaisen kirkas ja selvä. Kun hallitus nyt epäonnistui täydellisesti oman sote-uudistuksensa kanssa niin ainakin, mitä tulee päivystysasetukseen ja tähän problematiikkaan, voitaisiin korjata se, mikä on mennyt pieleen. Tässä on poliittisesta tahdosta nyt vain kysymys, Henriksson katsoo.

Perustuslakivaliokunta muistuttaa myös siitä kannanotostaan, että perustuslain 17 §:n kielelliset perusoikeudet parhaiten toteuttavana ratkaisuna voidaan pitää sitä, että laajan päivystyksen yksikkö sijoitettaisiin sekä Vaasan että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin”, perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan 22.2.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE