Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vaasan sairaalan kohtalo nousi jälleen esiin, keskusta katsoo kokoomuksen jääneen oppositioon: Kokoomusedustaja: “Ei draamaa”

Vaasan keskussairaalan pääsisäänkäynti.

Vaasan sairaalan kohtalo on jälleen noussut esiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Asian otti pöydälle tänään kokouksen asialistan kohdassa ”muut asiat” RKP:n kansanedustaja, valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi ja esimerkiksi SDP tuki asian käsittelyä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Aiemmin hallitus on linjannut, että laajan päivystyksen sairaaloita on jatkossa 12. Vaasa putosi tuolloin joukosta, mikä on herättänyt valtavasti keskustelua pitkin hallituskautta.

Käytännössä Vaasan asia palasi sosiaali- ja terveysvaliokunnan pöydälle tänään valiokunnan toistaiseksi käsittelemättömän kansalaisaloitteen kautta. Kansalaisaloitteessa ehdotetaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen luettelon täydentämistä Vaasan sairaalalla. Se on aikanaan kerännyt tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.

Lisäksi kansalaisaloitteen mukaan lakia terveydenhuoltolain 50 § 3:sta muutettaisiin poistamalla lause, joka velvoittaa Seinäjoen sairaalaa turvaamaan ruotsinkieliset päivystyspalvelut.

Tämän kansalaisaloitteen Rehn-Kivi nosti nyt yllättäen keskusteluun. Rehn-Kivi toteaa Demokraatille, että sote-paketin kaaduttua kansalaisaloite on edelleen käsittelemättä.

– Varmistin aamulla myös valiokuntaneuvokselta, voiko tämän irrottaa siitä (sote-paketista) ja hän sanoi, että kyllä voi. 

Valiokunnasta kerrotaan Demokraatille, että nimenomaan kokoomus on hangoitellut asian käsittelyä vastaan, mutta kokoomuksen kanta on se, että on haluttu varmistaa, että päätöksen tueksi saadaan riittävästi tietoa.

Mietintöä yritetään saada torstain täysistuntoon.

Rehn-Kiven mukaan valiokunta keskusteli asiasta puolitoista tuntia. 

– Tulimme siihen lopputulokseen, että kuulemme kirjallisesti kuutta asiantuntijaa. Huomenna pidetään valmistava käsittely ja yritetään saada mietintö torstain täysistuntoon. 

Rehn-Kivi sanoo ehdottaneensa, että valiokunta tukisi suoraan kansalaisaloitetta. 

Keskustelun yhteydessä tuli esityksiä, että asiantuntijoita olisi hyvä kuulla. 

– Olen samaa mieltä, että pitää tehdä hyvää lainsäädäntöä. Huomenna jatketaan, Rehn-Kivi sanoo.

Hänen mukaansa asian ottamista asialistalle huomenna kannatti lopulta koko valiokunta. 

– Varmaan eräät edustavat huomasivat, että he eivät kuitenkaan voita tätä, jos viemme tämän äänestykseen, Rehn-Kivi sanoo ja viittaa lähinnä kokoomukseen.

Sen sijaan siitä äänestettiin, kuullaanko asiantuntijoita kirjallisesti vai suullisesti. Ainakin koko oppositio asettui Rehn-Kiven mukaan kirjallisen kuulemisen kannalle sen vuoksi, että asia saadaan eteenpäin nopeasti.

“Ponnen kautta se täytyy hoitaa.”

Valiokunnan keskustalainen jäsen, kansanedustaja Niilo Keränen arvioi, että tällä kaudella ei enää pystytä suoraan hyväksymään kansalaisaloitetta. Siksi asiasta on tehtävä mietintö, jossa seuraavaa hallitusta velvoitetaan ponnella hakemaan ratkaisua.

– Ponnen kautta se täytyy hoitaa. Ponnen muotoilu ratkeaa vasta huomenna, Keränen sanoo.

– Keränen puhuu ponnesta, joka velvoittaisi seuraavaa hallitusta mahdollisimman nopeasti tekemään tämän muutoksen, mutta minä en tiedä, miten velvoittavia tällaiset ponnet ovat, kun se kuitenkin koskee seuraavaa hallitusta, Rehn-Kivi pohtii.

Keräsen mielestä ponsi voisi olla sentyyppinen, että hallituksen tulee selvittää, onko mahdollista, että myös Vaasa liitettäisiin laajan päivystyksen sairaaloiden verkostoon. 

– Ei kuitenkaan ihan velvoittava, mutta että valiokunnan tahto tulisi esiin, että Vaasa on todella yksi vaihtoehto, Keränen sanoo.

Miltä valiokunnan tahto näyttää?

– Kokoomus on kerrankin oppositiossa, mutta sanotaanko näin, että myöskin keskustan kanta on se, että emme me halua sinne sellaista velvoitetta, että se on ehdottomasti liitettävä, Keränen sanoo ja viittaa siihen, että ensin on kuultava asiantuntijoiden kantoja. 

– Mutta keskustakin haluaa, että asia selvitetään uudelleen.

“Tämä ei ole niin yksinkertainen asia.”

Kokoomuksen kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Raassina sanoo, että kokoukseen ei liittynyt draamaa ja keskustelu oli hyvähenkinen. Vain siitä äänestettiin, tarvitaanko kirjallisia vai suullisia lausuntoja. 

Hänen mukaansa kokoomus on vain halunnut varmistua tietyistä kysymyksistä kuulemisten kautta.

– Kyllä me tarvitsemme pikkaisen lisää informaatiota ennen kuin voimme lähteä asiaa päättämään. On hyvä, että saamme huomenna kirjallisia lausuntoja, jolloin aukiolevia kysymyksiä voidaan selvittää.

Raassina toteaa, että Vaasan sairaalan asemaa on tarkasteltu sote-kokonaisuuden yhteydessä. Nyt sitä on katsottava uusin silmin erillisenä asiana.

Uskotteko, että valiokunta päättää asiasta yksimielisesti?

– Toivon, että huomenna käydään hyvä keskustelu. Katsotaan, mitä meidän asiantuntijat sanovat. Kun sote on kaatunut, mennään tavallaan eri lainsäädännön sisälle eli terveydenhuoltolakiin ja siihen liittyviin kysymyksiin. Tämä ei ole niin yksinkertainen asia.

Kannatatteko itse Vaasaan laajaa päivystystä?

– Minun mielestäni meidän päivystysverkkoa pitää katsoa kokonaisuutena. Kielelliset oikeudet pitää turvata, Raassina tyytyy toteamaan.

Jo aiemmin viime lokakuussa kansanedustaja Rehn-Kivi esitti sote-kokonaisuuden yhteydessä että Vaasan sairaala otetaan sote-kokonaisuuden yhteydessä sittenkin mukaan laajan toiminnan sairaaloiden joukkoon. Esitys meni nurin hallituksen äänin 9-7. Keskustan kansanedustaja, valiokunnan jäsen Pekka Puska ilmoitti tuolloin aiemmin, ettei aio tukea hallituksen esitystä. Hän syytti kuitenkin kokoomuksen painostaneen häntä äänestämään Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä vastaan, tai koko sote-uudistus vaarantuu.

Vaasan asian nousemisesta uudelleen esiin on tänään kertonut myös Yle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE