Kotimaa
6.8.2021 12:50 ・ Päivitetty: 6.8.2021 12:50
12–15-vuotiaiden koronarokotukset: Miten kykyä päättää rokotuksen ottamisesta arvioidaan? Milloin rokotukset alkavat eri kunnissa? – ensi viikolla luvassa myös THL:n info
12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat ensi viikolla. Rokotuksissa toimitaan kuten terveydenhuollossa muutenkin alaikäisten kanssa, eli lapsi tai nuori voi itse tehdä päätöksiä hoidostaan, kun hänet on arvioitu päätöskykyiseksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola.
– Koronarokotukset eivät muodosta poikkeusta tähän, hän toteaa.
Hänen mukaansa ensisijainen ja toivottavin tilanne on, että huoltaja ja nuori ovat jo kotona puhuneet rokotukseen liittyvistä seikoista ja päätös on yksimielinen. Tällöin huoltaja voi allekirjoittaa suostumuksen, jonka terveydenhuolto saa haltuunsa.
Jos kuitenkaan huoltajat eivät halua nuoren ottavan rokotusta, jonka nuori haluaa, tämän kykyä itsenäisen päätöksen tekemiseen arvioidaan terveydenhuollossa.
– Tällainen tilanne on tavallinen kouluterveydenhuollossa muutenkin. Kouluterveydenhoitajalle voidaan mennä monenlaisten asioiden vuoksi. Tyypillinen esimerkki tästä ovat ehkäisyasiat, Hietanen-Peltola kertoo.
Päätöskykyä arvioidaan keskustelemalla
Nuoren päätöskykyä arvioidaan keskustelemalla hänen kanssaan. Peltosen mukaan asiasta annetaan informaatiota siten, että nuori varmasti ymmärtää asian. Hänelle kerrotaan esimerkiksi mahdollisista rokotuksen sivu- ja haittavaikutuksista, minkä jälkeen kuunnellaan tarkasti, miten nuori pohtii asiaa.
– Samalla arvioidaan sitä, onko hän kykenevä tekemään päätöksen rokotuksen ottamisesta. Varmaan tässä ikäryhmässä ainakin jo siellä yläpäässä moni nuori on, Hietanen-Peltola uskoo.
Nuoren itse päättäessä hoidostaan hän saa päätäntävallan myös siitä, annetaanko kyseisestä hoidosta tieto hänen huoltajilleen.
– Kaikki tämä päätäntävalta tulee kerralla, Hietanen-Peltola tarkentaa.
Ikärajaa päätöskyvylle ei ole
Hietanen-Peltola painottaa, ettei kuitenkaan ole tiettyä ikärajaa sille, milloin nuori voi tehdä päätöksen itse. Lapset kehittyvät eri tahdissa, ja päätöksenteko riippuu myös asiasta.
– Päätöskyky arvioidaan aina tapaus- ja tilannekohtaisesti. Asian ääreen täytyy kunnolla pysähtyä.
Ikäluokan riskiryhmään kuuluvat ovat jo saaneet rokotuksensa. Heidänkin kohdallaan pääsääntöisesti huoltajat allekirjoittivat rokotuksia koskevan suostumuslapun.
– Luulen, että valtaosalla se menee varmasti näin jatkossakin. Niitähän (rokotuksia) on odotettu, Hietanen-Peltola sanoo.
Hän muistuttaa, että nuoren oma päätäntävalta koskee myös muun muassa muitakin rokotuksia – myös aiemmin aloitettuja HPV-rokotuksia ja tavallisia rokotusohjelman mukaisia rokotuksia yläasteiässä.
– Tämähän ei ole ensimmäinen kerta, kun tähän törmätään.
Rokottaminen alkaa kunnissa eri tahtiin
Hietanen-Peltola kertoo, että nuorten koronarokotuksiin liittyvistä käytännön järjestelyistä vastataan alueittain. Eri kaupungit varautuvat aloittamaan rokotuksia ensi viikosta alkaen, mutta eivät kuitenkaan kaikki.
Vantaalla tavoitteena on saada hoidettua 12–15-vuotiaiden rokotukset kokonaisuudessaan pikaisesti – jo ensi perjantaihin mennessä, perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo oli kertonut Vantaan Sanomille.
Tampereella 12–15-vuotiaiden rokottaminen on tavoitteena aloittaa mahdollisimman pian elokuun aikana. Rokottaminen ei kuitenkaan ala vielä ensi viikolla.
– Meillä on ihan alustava palaveri viime viikolla ollut ja silloinhan me ei vielä tiedetty, että milloin päästään rokottamaan, sanoo vastaanottotoiminnan ylilääkäri Kati Myllymäki STT:lle.
Rokotteiden lisäannosten saapumisesta ei ole vielä tietoa.
– Kyllähän niitä on luvattu, että lisäannoksia olisi tulossa, kertoo Myllymäki.
Lähtökohtaisesti 12–15-vuotiaita on tarkoitus rokottaa kouluissa, mutta tämä tarkentuu Myllymäen mukaan ensi viikon aluksi. Myllymäki arvioi, että jos rokottaminen hoidetaan kouluissa, niin rokottamiseen tarvittaisiin lisää väkeä kouluterveydenhuollon lisäksi.
Rokotuksilla turvamme myös sitä, että lapset ja nuoret voivat opiskella normaalisti lähiopetuksessa.
Helsingissä 12–15-vuotiaat lapset ja nuoret saavat koronarokotteen suomenkielissä kouluissa 12. elokuuta ja ruotsinkielisissä kouluissa 17. elokuuta alkaen, Helsingin kaupunki tiedottaa. Rokotusta tarjotaan kaikille heidän asuinkunnastaan riippumatta. Myös tehosterokotteet annetaan kouluilla 8–12 viikon kuluttua. Koulukohtaisista aikatauluista tiedotetaan erikseen Wilma-järjestelmässä. Rokotukseen voi halutessaan myös mennä ajanvarauksella rokotuspisteelle.
– Hienoa, että pääsemme nyt rokottamaan myös kaikkia 12–15-vuotiaita. Rokotamme oppilaita ja opiskelijoita yhdessä kouluterveydenhoitajien kanssa. Pyrimme rokottamaan lapset ja nuoret mahdollisimman nopeassa tahdissa siten, että rokotukset häiritsevät opintojen arkea mahdollisimman vähän. Rokotuksilla turvamme myös sitä, että lapset ja nuoret voivat opiskella normaalisti lähiopetuksessa, lännen terveysasemien johtava ylilääkäri Timo Carpèn kertoo tiedotteessa.
Turun kaupunki puolestaan tiedottaa, että Turun kouluterveydenhuolto käynnistää 12–15-vuotiaiden rokotukset ensi viikolla. Rokotuksia tullaan järjestämään niin ajanvarauksella kuin pop-upeina sekä keskitetysti koulu- ja opiskeluterveydenhuollon eri toimipisteissä että myös kouluilla. Myös Turussa rokotuksista tiedotetaan muun muassa Wilman kautta.
Myös Oulun kaupunki tiedottaa aloittavansa lasten ja nuorten rokotukset maanantaina. Rokotuksessa on mahdollista käydä joko käyttämällä Ouluhallin ykkösrokotteen walk in -linjaa tai varaamalla ajan Ouluhallille. Ajanvaraus lasten ja nuorten rokotuksiin avattiin tänään perjantaina. Lisäksi Oulu aloittaa rokotukset 12–15-vuotiaille kouluilla ensi viikon loppupuolella myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.
THL järjestää infon
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden 12–15-vuotiaiden koronarokotuksista torstaina 12.elokuuta kello 17.30-18.30. Verkossa järjestettävässä tilaisuudessa THL:n asiantuntijat pitävät aiheesta alustukset ja vastaavat yleisön ennakkoon lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksensä voi lähettää THL:n sivuilla olevan lomakkeen kautta. Paikalla tilaisuudessa ovat ylilääkäri Hanna Nohynek, johtava asiantuntija Mia Kontio ja asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner.
Hallitus päätti nuorten rokottamisesta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen mukaisesti. Asetus tulee voimaan ensi maanantaina.
Lapsille ja nuorille tarjotaan STM:n mukaan Pfizerin ja Biontechin tai Modernan kehittämiä rokotteita. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin.
Rokotukset voidaan STM:n mukaan toteuttaa alueellisen harkinnan mukaan esimerkiksi kouluissa tai aikuisväestön joukkorokotusten yhteydessä.
Demokraatti ja STT / Emmi Tilvis, Anna Pesonen-Smith
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.