Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kokoomuksen kynnyskysymys sittenkin 6 miljardin sopeutus ensi vaalikaudella – muuttuiko Orpon kanta aamusta iltaan?

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi eilen illalla julkaistussa Iltalehden haastattelussa, että kokoomus ei tee hallitusyhteistyötä niiden puolueiden kanssa, jotka eivät hallitusohjelmassa sitoudu talouden tasapainottamiseen kuudella miljardilla eurolla ja myöhemmin vielä kolmella miljardilla eurolla. Asia on kokoomukselle Iltalehden mukaan kynnyskysymys.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Vielä eilen aamupäivän haastattelussa Orpo antoi ymmärtää Demokraatille, että ensimmäisen kauden osalta olisi ollut enemmän joustonvaraa. Tuolloin Orpon ensimmäisen vaalikauden sopeutusvaatimus oli vähintään yli 4,5 miljardia euroa. Kahdessa kaudessa pitää kuitenkin päästä VM:n asettamaan 9 miljardin sopeuttamistavoitteeseen.

– Se on meille kynnyskysymys hallitukseen osallistumiselle. Jos hallitus ei sitoudu 6+3-sopeutustavoitteeseen ja konkreettisia keinoja ei kirjata hallitusohjelmaan, me emme osallistu hallitukseen. Sopeuttaminen on välttämätöntä, jotta voimme pelastaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan, Orpo sanoi illalla Iltalehden julkaisemassa haastattelussa.

Demokraatin tiedossa ei ole, milloin Iltalehden haastattelu on tehty.

EILISESSÄ Demokraatin haastattelussa, joka on vielä tänään Iltalehden uutisen jälkeen litteroitu ja käyty läpi, Orpolta kysyttiin onko leikkausten jaksotuksessa hallituskausien osalta kynnyskysymyksiä: 6+3 vai voidaanko siitä joustaa, että se olisi 3+6 vaikka?

Tähän Orpo muisteli luvaten vielä asian tarkistaa, että kokoomuksen talousohjelmassa olisi lähdetty siitä, että jaksotus olisi 4+4 eli noin miljardi per vuosi. Hän lisäsi, että olisi parasta, että sopeutus olisi etupainotteista ja tehtäisiin vahvoja toimenpiteitä myös talouden kasvuun.

Orpolta kysyttiin tämän jälkeen vielä uudestaan kynnyskysymyksistä nimenomaan tulevan hallituskauden tasapainottamisessa. Hän lupasi voivansa palata asiaan vielä tarkentamalla ja totesi, että sopeutus on vähintään puolet ensimmäisenä kautena 9 miljardin kokonaistavoitteesta.

Eli 4,5 miljardia?

– Niin, Orpo sanoi ja lupasi edelleen tarkentaa luvut esimerkiksi tekstiviestillä.

Orpo palasikin pian soittamalla asiaan. Hän totesi alkuun tarkastaneensa kokoomuksen talousohjelman ja että siellä puhutaan 6+3-sopeuttamisesta, mutta muotoili välittömästi tämän perään kynnyskysymystä.

– Tsekkasin sen, se meidän oli tosiaan se, meidän talousohjelmassa oli se sama 6+3 ja mä sitten muotoilisin sen, että se kynnyskysymys on siis se, että sitoutuu siihen tavoitteeseen, että se on kaksi kautta yhdeksän miljardia. Sitten sisällöllisesti me niinku lähdetään siitä, että se tehdään etupainotteisesti ekan kauden aikana ja sit sitä, että on uskottavat keinot, mihin sitoudutaan heti ekalle kaudella, että työ lähtee liikkeelle. Se on niinku riittävä ja niinku oikea, järkevä tarkkuus, Orpon vastaus kuului sanatarkasti litteroituna.

Eli se tarkoittaa, että jos se on etupainotteinen, se tarkoittaa, että se sopeutuspaine on vähintään yli 4,5 miljardia?

– Kyllä, kyllä, kyllä. Joo, Orpo vastasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE