Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

AKT ilmoitti lakoista tarkoituksella vain kaksi päivää ennen niiden alkua – tässä syy

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT pyrkii painostamaan hallitusta neuvotteluihin. Lakoista on ollut tapana ilmoittaa neljä päivää etukäteen, mutta AKT ilmoitti keskiviikkona alkavasta kolmipäiväisestä lakosta vasta maanantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Rehellinen vastaus on se, että varsinkin linja-autopuolella työnantaja pyrkii haalimaan lakkojen aikana ulkopuolista työvoimaa. Sen takia päätimme ilmoittaa lakosta melko myöhäisessä vaiheessa, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko STT:lle.

Työnantajapuoli sai tiedon lakosta niin ikään maanantaiaamuna.

Kokon mukaan AT teki päätöksen muista liitoista riippumatta. Ulkopuolisen työvoiman palkkaaminen on ollut AKT:n erityisongelma. Kokon mukaan lakossa olevien työntekijöiden korvaaminen muulla työvoimalla vesittää lakon tarkoitusta.

Kokko sanoo, että on aikaista ottaa kantaa siihen, kuinka AKT toimii jatkossa lakkoilmoitusten suhteen. Sen sijaan liitto toivoo, että hallitus ryhtyisi vuoropuheluun ja neuvotteluihin työtaistelun osapuolten kanssa.

-  Protestoimme hallituksen työelämäleikkauksia ja sosiaaliturvaleikkauksia. Toivomme, että syntyisi aito neuvotteluyhteys. Ei niin, että saamme sanoa mielipiteemme kolmikantaryhmissä, mutta kuitenkin toteutetaan työnantajan tahto hallituksen toimesta.

Kokko sanoo, että liitto on varautunut uusiin lakkoihin, jos keskusteluyhteyttä ei synny.

AKT:n lakossa 14.-15. helmikuuta ovat mukana linja-autonkuljettajat sekä huoltokorjaamojen henkilökunta. AKT:n mukaan tämä vaikuttaa laajasti bussiliikenteeseen niin paikallisliikenteessä kuin kaukoliikennevuoroilla.

Lisäksi AKT:n lakossa ovat mukana ahtaajat, jotka lakkoilevat 14.-16. helmikuuta. Satamien toiminta käytännössä pysähtyy lakon ajaksi.

Kokonaisuudessaan AKT:n lakko koskettaa noin 10 000 työntekijää.

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. AKT:n mukaan lakko on poliittinen työtaistelu, jota ei ole suunnattu työnantajia vastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE