Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

AKT pohtii tukilakkoa Teslaa vastaan

Arja Jokiaho

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) päättää tänään, ryhtyykö se lakkoon tukeakseen ruotsalaista veljesliittoaan sähköautonvalmistaja Teslan vastaisissa lakoissa. Ruotsalainen ammattiliitto IF Metall on pyytänyt AKT:ltä apua. Norjalaiset ja tanskalaiset liitot ovat sitä jo luvanneet antaa, kertoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

- Olemme olleet sisar- ja veljesliittojen kanssa yhteydessä Pohjoismaiden kesken, ja tanskalaiset ja norjalaiset ovat jo ilmoittaneet tukevansa ruotsalaisia. Meillä on tänään kello 17 ylimääräinen hallituksen kokous, jossa käsittelemme Tesla-asiaa. Sen jälkeen ilmoitamme, mikä on lopputulos, Kokko kertoi SAK:n ja sen jäsenliittojen tiedotustilaisuudessa.

Kokko kysyy, onko Suomen hallitus puhunut totta, kun se on välittänyt viestiä, että esimerkiksi tukilakot eivät kuulu laajasti pohjoismaiseen malliin.

- Tämähän todistaa aivan täysin päinvastaista. Meillä on tilanne, jossa tulee globaali miljardööri yhteen Pohjoismaahan ja ilmoittaa, että missään tapauksessa emme tee teidän kanssa – ruotsalaisten työntekijöiden kanssa – työehtosopimusta. Kun on jouduttu tällaiseen konfliktiin, ruotsalaiset pyytävät muilta Pohjoismailta apua. Sitä apua toki annetaan, jos se on vaan suinkin mahdollista.

TEOLLISUUSLIITON puheenjohtaja Riku Aalto kertoi, että Ruotsin “Metalli” ei ole tähän mennessä ollut Teollisuusliittoon yhteydessä ja pyytänyt apua, vaikka Teollisuusliitto solmii autokauppa- ja korjaamoalan työehtosopimuksen.

- Sitä noudatetaan myös täällä olevissa Tesla-liikkeissä, yleissitovuuden perusteella he joutuvat noudattamaan sitä. En osaa sanoa, ovatko Teslaa myyvät tai korjaavat yritykset täällä järjestäytyneitä työnantajaliittoon vai ei, mutta joka tapauksessa meillä on yleissitova työehtosopimus ja he joutuvat noudattamaan sitä – mikä (Teslan toimitusjohtaja) Elon Muskille tuntuu olevan kauhean vaikea asia, mutta näin Suomessa kuitenkin, Aalto sanoi.

Aalto ei kuitenkaan pidä mahdottomana, etteikö pyyntö voisi Teollisuusliitollekin Ruotsista vielä tulla.

Tesla-kiista alkoi lokakuun lopulla Ruotsissa, kun IF Metall vaati Teslaa solmimaan työehtosopimuksen korjaamoidensa työntekijöiden kanssa. Tesla on kieltäytynyt. Tukilakkorintamaan on lähtenyt yhdeksän muutakin ruotsalaista liittoa.

TANSKALAINEN televisiokanava TV2 kertoi tiistaina, että Tanskan suurin ammattiliitto, ahtaajia ja kuljettajia edustava 3F on antanut lakkovaroituksen Teslalle. Lakkovaroitus merkitsee, että liitto aikoo ilmoituksesta 14 päivän kuluttua aloittaa tukilakon ruotsalaisen IF Metallin työtaistelun tueksi.

- Vaikka olisi yksi maailman rikkaimmista, ei sääntöjä voi tehdä oman mielensä mukaan. Meillä on Pohjoismaissa sopimuksia työmarkkinoilla. Niitä täytyy noudattaa, jos haluaa tehdä täällä liiketoimintaa, sanoi 3F puheenjohtaja Jan Villadsen televisiokanavalle.

Lakon alkaessa tanskalaisliiton jäsenet eivät ota vastaan tai kuljeta Tesloja, jotka ovat menossa Ruotsiin.

Korjattu 3F Transport 3F:ksi 9.12.2023 kello 16.00.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE