Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Amazonin tai Zalandon markkinoiden valtaus helpottuu entisestään” – valtiolta vaaditaan suoraa tukea erikoiskaupoille

LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM vaativat hallitukselta nopeasti tietoa siitä, millaisiin suoriin tukiin valtio on valmis erikoiskaupan konkurssiaallon välttämiseksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Myös vuokranantajilta odotetaan laajempaa yhteiskuntavastuuta ja selkeitä tukitoimia. Monissa erikoiskaupan yrityksissä tilanne on hälyttävä: myynti on romahtanut 80–90 prosenttia vain muutaman viikon aikana.

Erikoiskaupan tilanteesta viestivien yhteydenottojen määrä on räjähtänyt kasvuun niin Kaupan liitossa kuin PAMissa parin viime viikon aikana. Lomautusten määrä kasvaa hurjaa vauhtia, eikä alan uskota säästyvän konkursseilta tai suurelta joukolta työttömiä.

Hallituksen tekemät varsin mittavat päätökset elinkeinoelämän tukemisesta ovat olleet liittojen mukaan erittäin tärkeitä. Lisää kuitenkin tarvitaan.

Kaupan liitto ja PAM vaativatkin nyt hallitukselta nopeita päätöksiä kaikista mahdollisista tukikeinoista, joilla erikoiskauppaa voidaan auttaa selviämään koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan yli.

– Nyt ratkaistaan monen suomalaisen erikoiskaupan yrityksen tulevaisuus. Hallitukselta edellytetään nopeasti tietoa siitä, millaisiin suoriin tukiin valtio on valmis erikoiskaupan konkurssiaallon välttämiseksi, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi toteaa tiedotteessa.

– Erikoiskaupan työtekijöiden hätä on valtava. Hallitukselta tarvitaan tilannetta rauhoittavia päätöksiä pian – vain siten voidaan varmistaa työpaikkojen säilyminen myös pandemian jälkeiseen aikaan, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen jatkaa.

Vaikka Kaupan liitto ja PAM saivatkin ripeästi sovittua työehtosopimuksen poikkeusmääräyksistä, erikoiskaupalle jäi silti merkittäviä juoksevia kuluja. Vuokra ja muut kiinteät kulut eivät hävinneet, ja kauppakeskuksissa liikkeitä on pidettävä auki, vaikka asiakkaita ei ole. Vain harvalla yrittäjällä on isoja taloudellisia puskureita, joiden avulla voi maksaa laskuja useita kuukausia ilman asiakkaita.

– On välttämätöntä on, että suoria tukia voidaan myöntää myös vuokrakustannusten kompensoimiseksi, koska lainoitus ja lisävelkaantuminen eivät varsinkaan pk-yritysten kohdalla käytännössä tule kyseeseen. Myös vuokranantajien on kannettava yhteiskunnallinen vastuunsa erikoiskaupan selviämisestä ja osallistuttava kriisin kustannusten jakamiseen, liitot vaativat.

”Vakaviin ongelmiin ajautunut erikoiskauppa ei saa jäädä katveeseen.”

Liitot peräänkuuluttavat päättäjille myös ymmärrystä erikoiskaupan merkityksestä niin Suomen työllisyyden kuin talouden näkökulmasta.

Peräti 62 prosenttia Suomen noin 18 000 vähittäiskaupan yrityksestä on tavaratalo- ja erikoiskauppoja. Päivittäistavarakauppoja on noin 18 prosenttia ja loput 20 prosenttia on muita vähittäiskaupan yrityksiä, pääasiassa polttonesteiden myyjiä ja apteekkeja.

Myös työllistäjänä erikoiskaupan rooli merkittävä: henkilötyövuosina mitattuna erikois- ja tavaratalokauppa työllistää 45 prosenttia vähittäiskaupan työllisistä ja maksaa 47 prosenttia alan palkkasummasta.

Päivittäistavarakaupan osuus vähittäiskaupan henkilötyövuosista on 44 prosenttia ja palkkasummasta 42 prosenttia.

Konkurssit ja liikkeen lopettamiset kotimaisessa erikoiskaupassa köyhdyttäisivät niin kaupunkikuvaa kuin verkkotarjontaakin sekä leikkaisivat ison loven vähittäiskaupan työllisyyteen.

– Samalla suurten kansainvälisten toimijoiden, kuten Amazonin, AliExpressin tai Zalandon, markkinoiden valtaus helpottuisi entisestään, liitot huomauttavat.

– Ravintoloiden ja majoitusyrittäjien tilanteesta on jo puhuttu paljon, mikä on tietenkin tärkeää, mutta vakaviin ongelmiin ajautunut erikoiskauppa ei saa jäädä katveeseen tässä keskustelussa, tilannearviossa eikä ratkaisuissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE