Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

13.6.2022 10:23 ・ Päivitetty: 13.6.2022 10:23

Ammattijärjestö älähtää: Päihdetyö on muutakin kuin hoitoa – lakiesitys epäilyttää

Arja Jokiaho

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on huolissaan hallituksen lakiesityksestä, joka käsittelee mielenterveys- ja päihdepalveluja koskevan lainsäädännön uudistamista.

Demokraatti

Demokraatti

Lakiesitys ohjaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen toteutusta vahvasti terveydenhuollon vastuulle.

Talentia näkee vaarana, etteivät hyvinvointialueet tarjoa mielenterveys- ja päihdepalvelua sosiaalihuollon palveluna ollenkaan, jos sitä ei velvoiteta laissa. Päihde- ja mielenterveystyöhön liittyvä erityisosaaminen näin ollen kaventuisi hyvinvointialueilla.

– Tämä ei ole kestävä ratkaisu. Hoidon tarpeen arviointia ja hoidollisia interventioita ei voi poistaa sosiaalihuollosta, Talentian erityisasiantuntija Marja Marttila toteaa tiedotteessa.

Järjestö huomauttaa, että sosiaalihuollon palveluprosessi on asiakaslähtöinen, ja asiakkaan asema sosiaalihuollossa on erilainen kuin terveydenhuollossa. Sosiaalihuollon asiakkuuteen ei esimerkiksi tarvita diagnoosia, ja työskentelyn piiriin otetaan mukaan myös läheiset.

– Jos päihdepalvelut keskitetään terveydenhuoltolakiin, painopiste siirtyy hoitoon.

Lakiesitys ehdottaa, että päihdetyö sosiaalityön erityispalveluna poistetaan sosiaalipalveluista ja päihdetyön toteutus kavennetaan tilapäisessä asumisessa ja päiväkeskustoiminnassa tapahtuvaksi sosiaaliohjaukseksi ja neuvonnaksi.

Talentia arvioi, että jos päihdetyön kokonaisuus typistetään päiväkeskustoimintaan ja tilapäiseen majoitukseen, puuttumaan jäävät esimerkiksi sosiaalisena kuntoutuksena toteutettava päihdehuollon laitoskuntoutus, kuntouttavat päihteettömät asumispalvelut, lääkkeettömät näyttöön perustuvat menetelmät sekä psykososiaalinen tuki.

– Asiakas tarvitsee hoidon lisäksi tukea elämänhallinnan ja elämäntilanteen kohentamiseen, toimintakyvyn ja sosiaalisen hyvinvoinnin parantamiseen sekä riippuvuudesta seuranneiden ongelmien ja niiden taustatekijöiden vähentämiseen, Marttila kertoo.

Lisäksi asiakkailla on oltava oikeus päihdetyön palveluihin myös ilman diagnosoitua päihdehäiriötä.

”Esitetty muutos ei ole eettisesti kestävä.”

Järjestön mielestä ehdotuksen läpimeno heikentäisi asiakkaan asemaa ja palveluihin pääsyä: laki ei nimittäin takaa terveydenhuollon palvelujen saatavuutta. Sosiaalihuolto paikkaa monin paikoin terveydenhuollon palvelujen puutetta.

– Nyt ehdotuksessa ollaan poistamassa sosiaalihuollolta työvälineet tähän, Marttila sanoo.

Asiakkaan etu ei Talentian mukaan toteudu, jos heikoimmassa asemassa olevat asiakkaat eivät pääse palveluihin samalla tapaa kuin tällä hetkellä.

– Esitetty muutos ei ole eettisesti kestävä. Jos sosiaalihuollon palveluita ja toimintamahdollisuuksia heikennetään, sillä on suora vaikutus myös lapsiin.

Lakiesitys lupaa pitkän tähtäimen säästöjä. Järjestön mielestä epäselväksi kuitenkin jää, millä tavoin sosiaalihuollon palveluvalikon ja toimintamahdollisuuksien kaventaminen johtavat tähän.

– Kun palveluiden piiriin ei pääse oikea-aikaisesti, ongelmat kasvavat ja tilanteet kriisiytyvät, mikä päinvastoin aiheuttaa lisäkustannuksia, Marja Marttila sanoo.

Asiakkaiden tavoittaminen vaatii jalkautumista alueille.

Esitysluonnoksen tavoite sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovittamisesta on Talentian mielestä itsessään tarkoituksenmukainen, koska esimerkiksi päihteidenkäyttäjillä on usein tarvetta sekä lääketieteelliselle hoidolle että sosiaalihuollon palveluille.

– Yhteistyöllä turvataan palveluiden oikea-aikaisuus, kokonaisuus ja hoidon jatkuvuus sekä voidaan hyödyntää erityisosaamista. Alle tarvitaan kuitenkin lakisääteiset rakenteet ja velvoitteet, Marttila sanoo.

Mielenterveystyö ja päihdetyö pitäisikin järjestön mielestä jatkossakin säilyttää sosiaalipalveluina ja omina pykälinään sosiaalihuoltolaissa, eli vastaavalla tavalla kuin niitä esitetään nyt sisällytettäväksi terveydenhuoltolakiin.

Hallituksen esityksessä Talentia pitää hyvänä yhteisösosiaalityön ja sen osana toteutettavan etsivän työn tuomista hyvinvointialueiden lakisääteiseksi tehtäväksi. Asiakkaiden tavoittaminen vaatii jalkautumista alueille.

– Yhteisösosiaalityöllä on vahva yhteys rakenteelliseen sosiaalityöhön. Yhteisöt voivat toiminnallaan muuttaa epätasa-arvoa tuottavia rakenteita, Marttila sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU