Ulkomaat

”Artikla 155 on nyt kuollut ja kuopattu” – Itsenäisyyspuolueet voittoon Kataloniassa

AFP PHOTO/Josep Lago
Melkein täysi uurna Katalonian vaaleissa.
AFP PHOTO/Josep Lago
Melkein täysi uurna Katalonian vaaleissa.
AFP PHOTO/Josep Lago
Melkein täysi uurna Katalonian vaaleissa.

Kataloniassa kolme itsenäisyyttä puolustavaa puoluetta ovat saamassa enemmistön aluevaaleissa, kertoo muun muassa Guardian. Kun äänistä on laskettu hiukan yli 90 prosenttia, itsenäisyyttä puolustavat puolueet JuntsxCat, ERC ja CUP olisivat saamassa kahden paikan enemmistön alueparlamentissa.

Tällä hetkellä puolueet olisivat saamassa 70 paikkaa 135:stä.

Katalonian itsenäisyyttä vastustava keskusta-oikeistolainen Ciudadanos-puolue olisi kuitenkin saamassa puolueena isoimman osan äänistä ja eniten paikkoja parlamenttiin. Tällä hetkellä se on saamassa 36 paikkaa.

Pääministeri Mariano Rajoyn puolue on puolestaan menettämässä seitsemän paikkaa. Aiemmin Rajoyn Kansanpuolueella oli alueparlamentissa 11 paikkaa, mutta nyt paikkamäärä on putoamassa neljään.

Katalonian ennenaikaisissa aluevaaleissa on äänestetty ennätysvilkkaasti. Arvioiden mukaan äänestysprosentti nousee yli 80:n. Edellisissä, vuoden 2015 aluevaaleissa rikottiin ennätys, kun 77 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla.

”Rajoyn pitäisi istua neuvottelupöytään”

Katalonialla on ollut vuosia itsehallinto, mutta Espanjan keskushallinto perui sen kun itsenäisyysmielisten hallitsema Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta. Espanja pystyi puuttumaan Katalonian itsehallintoon ottamalla käyttöön perustuslain 155 artiklan. Samalla keskushallinto määräsi Kataloniaan uudet aluevaalit.

Nyt itsenäisyyttä puolustavista puolueista sanotaan, että artiklaa 155 pitää tarkastella uudelleen. Muun muassa Eduard Pujol JuntsxCat-puolueesta sanoo, että artikla 155 on nyt kuollut ja kuopattu.

– Äänestys on haudannut sen, hän sanoo.

Samoilla linjoilla on myös ERC-puolueen Mart Rovira. Hänen mukaansa artikla 155 on nyt voitettu. Rovira sanoo, että Espanjan pääministerin Rajoyn pitäisi vetää takaisin päätös artiklan 155 käyttämisestä, vapauttaa vangitut itsenäisyyttä puolustaneet poliitikot ja istua neuvottelupöytään.

STT, Barcelona

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat