Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

”Asian tutkinta ei ole vielä päättynyt” – tietosuojavaltuutetun toimisto rauhoittelee Yango-kohua

LEHTIKUVA / EELIS BERGLUND

Tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan Yango-taksipalvelua koskeva päätös ei ota kantaa tiedonsiirtojen lainmukaisuuteen Venäjälle. Toimisto korostaa, että asian tutkinta ei ole vielä päättynyt.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Yangoa koskeva päätös ei tarkoita, että tiedonsiirrot Venäjälle olisivat tietosuoja-asetuksen mukaisia tai että Venäjän tietosuojan taso olisi riittävä, tietosuojavaltuutetun toimisto linjasi keskiviikkona tiedotteessa.

Tietosuojavaltuutettu kertoi tiistaina poistaneensa väliaikaisen kiellon, joka koskee Yango-taksipalvelussa kerättyjen henkilötietojen siirtämistä Venäjälle.

Ilmoitus sai ainakin Taksiliiton huolestumaan. Taksiliitto kritisoi keskiviikkona, että Yangon tietojen siirto saa viranomaiselta lapsenuskoisen hyväksynnän tilanteessa, jossa maamme omilla viranomaisilla ei ole riittäviä valtuuksia valvoa Suomessa taksimatkasta kerättäviä tietoja. Liitto hämmästeli myös viranomaisten uskoa Venäjän lainsäädännön toimivuuteen ja avoimuuteen.

-  Tietosuojavaltuutetun selvityksen perusteella väitetään, etteivät venäläiset käytä kerättyjä tietoja väärin, ja me Suomessa uskomme tätä. Voiko tämä edes olla totta, ihmetteli Taksiliiton puheenjohtaja Tuomo Heino tiedotteessa.

TIETOSUOJAVALTUUTETUN toimiston mukaan sillä ei ole toimivaltaa tehdä Yangoa koskevassa asiassa lopullista päätöstä, vaan sen tekee niin kutsuttu johtava valvontaviranomainen eli Alankomaat. Tietosuojavaltuutetun toimisto osallistuu kuitenkin asian käsittelyyn. Jos viranomaiset ovat erimielisiä ratkaisusta, se siirtyy Euroopan tietosuojaneuvoston päätettäväksi.

-  Yangon tietojen siirron lainmukaisuuden arviointi ja lopullinen päätös tehdään EU-maiden niin kutsutussa rajat ylittävässä menettelyssä. Tässä menettelyssä tietosuojaviranomaiset arvioivat asiaa yhteistyössä. Keskeisenä osana lainmukaisuuden arviointia tarkastellaan Venäjän tietosuojan tason riittävyyttä.

Tietosuojavaltuutetun toimisto kertoo myös pitävänsä tärkeänä, että asia saatetaan päätökseen viivytyksettä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE