Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Avoimuus vie tasa-arvoa eteenpäin” – STTK:n selvityskin sen osoittaa: Enemmistö poistaisi palkkasalaisuuden

Istock

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on tyytyväinen, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) perustaa kolmikantaisen työryhmän pohtimaan palkka-avoimuutta. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran selvityksen mukaan palkkatasa-arvon eteneminen edellyttää nykyistä avoimempaa keskustelua palkoista.

Marja Luumi

Demokraatti

STTK on jo aiemmin esittänyt palkkasalaisuuden osittaista purkamista palkkatasa-arvon edistämiseksi. Järjestön vuonna 2016 teettämä selvitys osoittaa myös, että enemmistö kansasta on samaa mieltä. 58 prosenttia olisi valmis poistamaan palkkasalaisuuden kokonaan. Naiset ovat miehiä valmiimpia salaisuuden purkamiseen.

– Palkkatietojen avoimuus edistää palkkatasa-arvoa ja kuroo umpeen sukupuolten välistä palkkaeroa, johtaja Katarina Murto arvioi.

STTK:lle on tärkeää, että palkka-avoimuuden edistäminen etenee, koska Suomella on vielä paljon tehtävää samapalkkaisuuden saavuttamiseksi.

Myös asenteita pitää muokata.

– Aivan keskeinen tavoite on perusteettomien palkkaerojen poistaminen, mikä onnistuu vain palkkojen avoimuutta lisäämällä. Kannustamme avoimuuteen ja keskusteluun palkoista. Avoimuus vie tasa-arvoa eteenpäin – myös palkka-asioissa, Murto korostaa.

Palkka-avoimuuteen liittyy myös yleinen tietämys palkoista ja palkitsemisesta.

– On tärkeää tietää, mistä esimerkiksi oma palkka muodostuu ja millainen palkkausjärjestelmä työpaikalla on käytössä.

STTK toivoo kolmikantaiselta valmistelulta konkreettisia esityksiä lainsäädännöllisistä muutoksista, joita palkka-avoimuuden vahvistaminen edellyttää. Myös asenteita pitää muokata.

– Palkkatasa-arvo pitäisi kytkeä yrityksen arvoihin. Vaikka palkkatietojen avaamiseen liittyy haasteita, avoimuus lisäisi oikeudenmukaisuutta ja poistaisi epäluuloja työpaikoilla, Murto uskoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE