Työmarkkinat

”Avoimuus vie tasa-arvoa eteenpäin” – STTK:n selvityskin sen osoittaa: Enemmistö poistaisi palkkasalaisuuden

Istock
Istock

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on tyytyväinen, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) perustaa kolmikantaisen työryhmän pohtimaan palkka-avoimuutta. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran selvityksen mukaan palkkatasa-arvon eteneminen edellyttää nykyistä avoimempaa keskustelua palkoista.

STTK on jo aiemmin esittänyt palkkasalaisuuden osittaista purkamista palkkatasa-arvon edistämiseksi. Järjestön vuonna 2016 teettämä selvitys osoittaa myös, että enemmistö kansasta on samaa mieltä. 58 prosenttia olisi valmis poistamaan palkkasalaisuuden kokonaan. Naiset ovat miehiä valmiimpia salaisuuden purkamiseen.

– Palkkatietojen avoimuus edistää palkkatasa-arvoa ja kuroo umpeen sukupuolten välistä palkkaeroa, johtaja Katarina Murto arvioi.

STTK:lle on tärkeää, että palkka-avoimuuden edistäminen etenee, koska Suomella on vielä paljon tehtävää samapalkkaisuuden saavuttamiseksi.

Myös asenteita pitää muokata.

– Aivan keskeinen tavoite on perusteettomien palkkaerojen poistaminen, mikä onnistuu vain palkkojen avoimuutta lisäämällä. Kannustamme avoimuuteen ja keskusteluun palkoista. Avoimuus vie tasa-arvoa eteenpäin – myös palkka-asioissa, Murto korostaa.

Palkka-avoimuuteen liittyy myös yleinen tietämys palkoista ja palkitsemisesta.

– On tärkeää tietää, mistä esimerkiksi oma palkka muodostuu ja millainen palkkausjärjestelmä työpaikalla on käytössä.

STTK toivoo kolmikantaiselta valmistelulta konkreettisia esityksiä lainsäädännöllisistä muutoksista, joita palkka-avoimuuden vahvistaminen edellyttää. Myös asenteita pitää muokata.

– Palkkatasa-arvo pitäisi kytkeä yrityksen arvoihin. Vaikka palkkatietojen avaamiseen liittyy haasteita, avoimuus lisäisi oikeudenmukaisuutta ja poistaisi epäluuloja työpaikoilla, Murto uskoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat