Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Biden ja Zelenskyi allekirjoittivat maidensa välisen turvallisuussopimuksen – G7-kokouksessa sopimus Venäjän jäädytettyjen varojen käytöstä

LEHTIKUVA / AFP / MANDEL NGAN
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoittivat maiden kahdenvälisen turvallisuussopimuksen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ovat allekirjoittaneet maiden kahdenvälisen turvallisuussopimuksen. Presidentit allekirjoittivat sopimuksen torstaina G7-huippukokouksen yhteydessä Italiassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sopimus on samankaltainen kuin aiemmat, joita Ukraina on solminut jo ainakin viidentoista muun maan kanssa, mukaan lukien Suomen.

G7-ryhmän valtiojohtajat pääsivät huippukokouksessa aiemmin torstaina myös sopimukseen Venäjän jäädytettyjen varojen käytöstä Ukrainan hyväksi. Asian vahvisti muun muassa Italian pääministeri Giorgia Meloni.

Kokouksessa sovittiin Ukrainalle järjestettävän nopeasti 50 miljardin dollarin laina, jonka rahoittamiseen käytetään Venäjän hyökkäyssodan vuoksi jäädytettyjen varojen tuottoja. Ukraina voi lainalla rahoittaa budjettiaan ja puolustusmenojaan Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan sekä tukea jälleenrakentamista.

Bidenin mukaan turvallisuussopimus ja Ukrainalle annettava laina osoittavat Venäjän presidentille Vladimir Putinille, ettei länsi ole antamassa periksi tai jakautumassa. Zelenskyi kuvaili turvallisuussopimuksen olevan silta kohti Ukrainan jäsenyyttä puolustusliitto Natossa. Presidentit kommentoivat asiaa yhteisessä tiedotustilaisuudessa sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Venäjän jäädytettyjen varojen vapauttaminen Ukrainalle oli lauantaihin asti jatkuvan kokouksen asialistan odotetuin asiakohta.

Yhdysvalloilta on lisäksi odotettu esitystä mahdollisesta uudesta pakote-erästä, jolla kiristettäisiin edelleen Venäjän ulkomaisten hyödykkeiden hankintakanavia.

VENÄJÄN aloittaman hyökkäyssodan takia jäädytetyn omaisuuden arvo on noin 300 miljardia Yhdysvaltojen dollaria eli lähes 280 miljardia euroa. Ajatuksena ei ole siirtää koko pottia Ukrainalle vaan käyttää sen korkotuloja Ukrainan hyväksi “luovalla tavalla”, kirjoittaa keskusteluja paikan päällä seuraava BBC:n toimittaja.

Tarkoitus on hankkia Ukrainalle noin 50 miljardin dollarin eli yli 46 miljardin euron suuruinen vuotuinen laina. Lainan korkojen maksamiseen on määrä käyttää Venäjän varojen korkotuottoja.

-  Hyviä uutisia G7:ltä: 50 miljardia dollaria lisää Ukrainalle, iloitsi Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner X-viestipalvelussa.

-  Käytämme tähän jäädytetyistä varoista saatuja korkoja – kekseliäs keino, joka osoittaa (Venäjän presidentti Vladimir) Putinille yhtenäisyytemme, auttaa suuresti Ukrainaa ja keventää sen budjettitaakkaa, hän kirjoitti.

-  Nyt työskentelemme yksityiskohtien parissa.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kansliasta kerrottiin AFP:n mukaan, että laina on määrä saada Ukrainalle tämän vuoden loppuun mennessä.

Aiemmin myös Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan hehkutti sopimuksessa edistymistä toimittajille.

-  Olemme hyvän lopputuloksen viime metreillä, Sullivan sanoi.

UKRAINAN sotaa liippaavien asioiden lisäksi kokouksessa on esillä myös Gazan sotatilanne sekä esimerkiksi ilmastonmuutosta, kehitysyhteistyötä, maahanmuuttoa ja Afrikkaa koskevat teemat.

Myös Kiinan odotetaan nousevan keskeiseksi keskustelunaiheeksi paitsi mahdollisten Venäjä-pakotteiden yhteydessä myös keskusteluissa Kiinan ulkomaankaupasta. Yhdysvallat on jo asettanut huomattavia tulleja esimerkiksi kiinalaisille sähköautoille, ja nyt G7-maiden odotetaan tarkastelevan, tarvitseeko Kiinan-kauppaa säännellä laajemminkin.

KOKOUKSEN aattona Euroopan komissio varoitti, että EU tekee huomattavia korotuksia Kiinan voimakkaasti tukemien sähköautovalmistajien tuontitulleihin, jos epäreiluun kilpailuasetelmaan ei löydetä ratkaisua neuvotteluteitse.

Kiina vastasi tähän torstaina ilmoittamalla, että se saattaa tehdä kanteen Maailman kauppajärjestölle (WTO) suunnitelluista uusista EU-tariffeista.

-  Kiina varaa itselleen oikeuden nostaa kanteen WTO:lle ja ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimiin puolustaakseen päättäväisesti kiinalaisten yritysten oikeuksia ja etuja, sanoi Pekingin kauppaministeriön tiedottaja He Yadong tiedotustilaisuudessa AFP:n mukaan.

YLELLISESSÄ lomakeitaassa Apulian hallinnollisella alueella on paikalla valtiojohtoa G7-maista eli Yhdysvalloista, Japanista, Kanadasta, Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Britanniasta sekä EU:sta. Tilaisuutta emännöivän pääministeri Giorgia Melonin vieraana ovat esimerkiksi presidentit Biden ja Macron sekä pääministerit Fumio Kishida ja Rishi Sunak.

Tämän lisäksi huippukokoukseen kutsuttujen vieraiden joukkoon lukeutuvat Zelenskyin lisäksi esimerkiksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, Intian pääministeri Narendra Modi sekä katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus.

Vaikka huippukokous on kolmipäiväinen, on sen keskeinen sisältö jyvitetty kahdelle ensimmäiselle päivälle. Zelenskyi ja osa muista osanottajista siirtyvät lauantaiksi Sveitsiin, jossa alkaa Ukrainan rauhaan keskittyvä huippukokous.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE