Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Blinkenin Kiinan vierailu alkoi – tärkein tehtävä on välttää virhearvioita

AFP / LEHTIKUVA / LEAH MILLIS
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (vasemmalla) ja Kiinan ulkoministeri Qin Gang kättelevät.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on aloittanut Kiinan vierailunsa viralliset keskustelut tapaamalla kiinalaiskollegansa, ulkoministeri Qin Gangin Pekingissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kaksikko kätteli punaisella matolla valtion virallisen vierastalon Diaoyutain puutarhassa. Samassa talossa Blinken osallistuu myöhemmin tänään juhlapäivälliselle.

Blinken on aikaisemmin korostanut, että hänen matkansa tärkein tehtävä on välttää virhearvioita ja pyrkiä siihen, että maiden suhteet etenevät vastuullisella tavalla.

Blinken vierailee Pekingissä tänään ja huomenna. Hänen odotetaan tapaavan myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Blinkenin oli alun perin tarkoitus matkustaa Kiinaan helmikuussa. Visiitti kuitenkin peruttiin viime hetkellä, kun Yhdysvallat kertoi kiinalaisen vakoilupallon leijuneen ilmatilaansa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vähätteli vakoilupalloepisodia Blinkenin suunnatessa Kiinaan.

- En usko (Kiinan) johdon tietäneen, missä se oli, mitä siinä oli tai mitä oli tapahtumassa. Uskon, että tapahtuma oli enemmänkin nolo kuin tarkoituksellinen, Biden sanoi.

Biden sanoi myös toivovansa, että hän voisi tavata kiinalaiskollegansa Xin uudelleen. Presidentit tapasivat G20-kokouksen yhteydessä Balilla marraskuussa.

- Toivon, että tulevien kuukausien aikana tapaan Xin uudelleen ja voimme puhua aidoista eroavaisuuksistamme, mutta myös niistä asioista, joissa tulemme toimeen, presidentti jatkoi.

Xi ja Biden voisivat tavata syyskuussa seuraavassa G20-kokouksessa Delhissä. Xi on myös kutsuttu marraskuussa San Franciscossa pidettävään Aasian ja Tyynenmeren talousfoorumiin.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen suhde on viime vuosina ollut jännitteinen. Suurvaltojen välejä ovat kiristäneet muun muassa Taiwanin tilanne, kauppasuhteet ja ihmisoikeuskysymykset.

Yhdysvaltain ulkoministeri vieraili Kiinassa viimeksi vajaat viisi vuotta sitten.

BLINKENIN vierailulta ei odoteta läpimurtoja tai muutoksia, sanoi Yhdysvaltain Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen asioiden apulaisulkoministeri Daniel Kritenbrink toimittajille tällä viikolla. Minimitavoitteena on Kritenbrinkin mukaan pienentää virhearvioiden riskiä ja välttää suistuminen konfliktiin.

Samansuuntaiset odotukset ovat myös STT:n haastattelemilla asiantuntijoilla, tutkimusprofessori Mikael Mattlinilla Ulkopoliittisesta instituutista (Upi) sekä Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Matti Purasella.

- Varmaan lopputulos on se, että molemmat toteavat, että käytiin rehellisiä keskusteluja ja siinä kaikki, Puranen sanoi STT:lle aiemmin tällä viikolla.

Maiden ulkoministerit keskustelivat puhelimessa aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvallat kertoi Blinkenin muun muassa puhuneen avointen viestintälinjojen tärkeydestä konfliktien ja virhearviointien välttämiseksi sekä tehneen selväksi Yhdysvaltojen jatkavan diplomaattista toimintaansa sekä huolenaiheiden että mahdollisten yhteistyöalueiden tuomiseksi esiin.

Kiinan versiossa esiin nousi negatiivisempi sävy: se muun muassa kertoi ulkoministeri Qinin varoittaneen, että maat ovat kuluvan vuoden aikana kohdanneet suhteessaan uusia vaikeuksia ja haasteita. Ulkoministerin mukaan on selvää, kuka asiasta on vastuussa, tiedotteessa kerrottiin.

STT / Hannu Aaltonen, Maiju Ylipiessa

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE