Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Britannia toivoo nyt jotakin sellaista, mitä EU ei voi antaa” – Upin johtaja: “Kello tikittää aiempaa kovemmin”

Britannian ja EU:n mahdollisuudet löytää yhteinen näkemys brexit-erosopimuksen uudistamisesta vaikuttavat olemattomilta, arvioi johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista (Upi).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hänen mukaansa Pohjois-Irlannin rajan niin kutsuttu backstop-järjestely käytiin niin perusteellisesti läpi erosopimusneuvotteluissa, ettei mitään uutta vaihtoehtoa oikein voi kuvitella olevan olemassa.

– Britannia toivoo nyt jotakin sellaista, mitä EU ei voi antaa, Tiilikainen tiivistää.

Jos EU jostain kumman syystä suostuisi sopimusneuvotteluihin ja jokin uusi ratkaisu pikavauhtia syntyisi, ei asia olisi Tiilikaisen mukaan vielä silläkään selvä.

– Ratkaisu olisi varmaan hyvin minimaalinen muutos olemassa olevaan sopimukseen, joten menisikö sekään läpi Britannian parlamentissa? Se voisi herättää entiseen tapaan vastustusta, Tiilikainen sanoo.

EU:lle pahiksen rooli?

Lisäksi koko unionin pitäisi hyväksyä uusi ratkaisu, myös rajakysymyksen eniten koskettaman Irlannin. Selvä ei EU:lta sopimuksen avaamiselle voisi antaa Britannialle mahdollisuuden leimata unionin syypääksi kovaan brexitiin.

– Pelkään, että tämä on se asetelma, ja silloin (pääministeri Theresa) May voi sysätä vastuun EU:n niskaan, Tiilikainen pohtii.

Britannian parlamentin alahuone äänesti myös sopimuksetonta EU-eroa vastaan, tosin määrittelemättä sitä, millä keinoin se vältetään. Tiilikaisen mukaan tätä kovaa brexitiä kohti ollaan kaikesta huolimatta liukumassa.

– Mikä sen estää, jos sopimuksesta ei päästä yksimielisyyteen ja aikalisää ei oteta? Entiseen tapaan tämä on minusta solmussa, ja kello tikittää aiempaa kovemmin, Tiilikainen sanoo.

Hän arvelee, että EU:ssa on jo “huomattavaa kyllästymistä” loputtomaan vääntöön Britannian kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE