Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Britannian poliisi: konservatiivikansanedustaja David Amessin puukotus oli terroriteko

LEHTIKUVA / AFP / TOLGA AKMEN
Rikospaikkatutkintaa tehtiin Leigh-on-Sean metodistikirkon edustalla David Amessin puukotuksen jälkeen 15.lokakuuta 2021.

Britanniassa poliisi on julistanut konservatiivikansanedustaja David Amessin kuolemaan johtaneen puukotuksen olleen terroristinen teko. Suur-Lontoon poliisi kertoo asiasta tiedotteessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Poliisin mukaan tutkintojen alkuvaiheessa on selvinnyt mahdollinen islamistiseen ääritoimintaan yhdistetty motiivi. Tutkintaa johtaa terrorismin vastainen yksikkö.

Mediatietojen mukaan Amess oli tapaamassa ihmisiä omassa vaalipiirissään Leigh-on-Seassa perjantaina, kun puukotus tapahtui.

Poliisin mukaan 25-vuotias mies on pidätetty murhasta epäiltynä. Miehen uskotaan toimineen yksin, eikä ketään muuta etsitä tapahtuneeseen liittyen.

Tiedotteen mukaan poliisi teki kuitenkin Suomen aikaa lauantaina alkuyöstä tutkimuksiin liittyviä etsintöjä kahdessa eri osoitteessa Lontoon alueella.

Monet poliitikot ottivat julkisesti osaa Amessin kuoleman vuoksi ja tuomitsivat teon jo ennen kuin poliisi illalla vahvisti uhrin henkilöllisyyden. Esimerkiksi pääministeri, niin ikään konservatiivi Boris Johnson, sanoi toimittajille uskovansa kaikkien olevan järkyttyneitä ja surullisia Amessin kuoleman vuoksi.

Osanottoja on tullut Britannian lisäksi myös ainakin Yhdysvalloista, Kanadasta ja Espanjasta.

69-vuotias Amess oli verkkosivunsa mukaan ollut kansanedustaja vuodesta 1983, ensin Basildonista ja vuodesta 1997 alkaen Southendin läntisestä vaalipiiristä. Hänet tunnettiin muun muassa eläinten oikeuksien puolustajana ja abortin vastustajana.

Jo Coxin murha tuoreessa muistissa

Britannian sisäministerin Priti Patelin edustaja kertoi perjantaina ministerin pyytäneen poliisivoimia arvioimaan kansanedustajien turvallisuusjärjestelyt välittömästi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kansanedustaja kohtaa vakavaa väkivaltaa. Kesäkuussa 2016 äärioikeistolainen mies murhasi työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin viikkoa ennen kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

Työväenpuolueen kansanedustajaa Stephen Timmsiä puukotettiin useita kertoja tapahtumassa vuonna 2010. Hän toipui hengenvaarallisista vammoistaan ja toimii edelleen kansanedustajana.

Vuonna 2000 liberaalidemokraattien Nigel Jones haavoittui ja hänen avustajansa kuoli, kun miekalla aseistautunut mies hyökkäsi vaalipiiritapaamiseen Cheltenhamissa läntisessä Englannissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE