Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Bulgariassa jo viidennet parlamenttivaalit kahden vuoden sisään

LEHTIKUVA / AFP / NIKOLAY DOYCHINOV
Parlamenttivaalien äänestystä Bulgarian Sofiassa 2. huhtikuuta 2023.

Bulgariassa haetaan ratkaisua maan poliittiseen umpisolmuun sunnuntaina parlamenttivaaleissa, jotka ovat maassa viidennet kahden vuoden sisään. Lisämausteensa maan sisäpolitiikkaan on tuonut Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, joka on syventänyt jakolinjoja historiallisesti Venäjää lähellä olevassa EU- ja Nato-jäsenmaassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maa ajautui poliittiseen hajaannukseen vuonna 2020, jolloin silloisen pääministerin Boiko Borisovin GERB-puolue ryvettyi korruptioskandaalissa. Useita uusintavaaleja seurasivat karille ajaneet hallitusneuvottelut tai epävakaat ja lyhytikäisiksi jääneet hallitukset.

Viidensien vaalien ei odoteta tuovan suurta muutosta nykytilanteeseen, vaan vaalien alla tehdyt kyselyt povaavat jälleen kannatuksen jakautuvan siten, että sen pohjalta on vaikeaa luoda vakaata hallitusta.

Kyselyiden mukaan Borisovin GERB-puolueen kanssa vaalivoitosta kisaa viime vuonna pääministerinä piipahtaneen Kiril Petkovin PP-puolue ja sen muodostama vaaliliitto. Molempien on ennustettu saavan noin 25 prosentin kannatuksen.

Kuka tahansa vaalit voittaakaan, tarvitsee se todennäköisesti tukea joko kannatuskyselyissä nosteessa olleelta nationalistiselta Vazrazhdane-puolueelta tai maan sosialistipuolue BSP:ltä, joka on maan kommunistisen puolueen perillinen. Sekä Vazrazhdane että BSP ovat puolustaneet Venäjää ja sen esittämiä kantoja sodan aikana.

Kyselyiden mukaan bulgarialaiset ovat myös väsyneitä jatkuvaan poliittiseen myrskyyn ja vaaliuurnilla ravaamiseen. Äänestysprosentin ennakoidaan jäävän alhaiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE