Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Cyril Ramaphosa valittiin uudelleen Etelä-Afrikan presidentiksi

AFP / LEHTIKUVA / MICHELE SPATARI

Presidentin ANC-puolue on neuvotellut koalitiohallituksen muodostamisesta vaalitappion jälkeen.
Etelä-Afrikassa kansalliskokous valitsi perjantaina presidentti Cyril Ramaphosan jatkokaudelle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Viisivuotisen jatkokauden puolesta äänesti valtaosa lainsäätäjistä. ANC-puoluetta edustava Ramaphosa sai kaikkiaan 283 ääntä. Ainoa merkittävä haastaja, EFF-puolueen Julius Malema sai alle 50 ääntä.

Ramaphosan on määrä vannoa virkavalansa ensi viikolla, jolloin hän myös julkistaa uuden koalitiohallituksensa.

Maata 30 vuotta yksin johtanut ANC kärsi viime kuun vaaleissa ennennäkemättömän tappion. Se sai vain noin 40 prosenttia äänistä ja menetti enemmistönsä kansalliskokouksessa eli parlamentin alahuoneessa. ANC:n kannatusta ovat syöneet viime vuosina muun muassa korruptioskandaalit.

Puolue on heikon vaalimenestyksensä jälkeen joutunut neuvottelemaan niin sanotun kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamisesta muiden puolueiden kanssa.

Suurimpana kumppanipuolueena on entinen pääoppositiopuolue DA, jonka kannatus tulee etenkin valkoisesta liberaalista keskiluokasta.

“Historia tuomitsee teidät ankarasti”

EFF-puolueen edustajat eivät antaneet tukeaan tulevalle hallitukselle, sillä he kieltäytyvät osallistumasta liittoumaan oikeistolaisten tai valkoisten johtamien puolueiden kanssa. Radikaalina pidetty EFF on muun muassa vaatinut suurten maatilojen kansallistamista eikä ole ollut valmis tinkimään kannoistaan. Valtaosan maatiloista omistaa rotusortoaikojen peruina maan valkoinen vähemmistö.

-  Tämä ei ole kansallisen yhtenäisyyden hallitus, tämä on suuri koalitio ANC:n ja valkoisen monopolipääoman välillä. Historia tuomitsee teidät ankarasti, perjantaisessa äänestyksessä Ramaphosaa haastanut EFF:n Malema sanoi tunnustettuaan tappionsa.

Etelä-Afrikan entisen presidentin Jacob Zuman MK-puolue on kiistänyt vaalien tuloksen. Puolueen edustajat boikotoivat perjantaista kokousta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE