Politiikka

Demokraatin kysely puoluesihteereille: Kansanedustajia nähdään runsaasti ehdolla maakuntavaltuustoihin

Lehtikuva
Lehtikuva

RKP on vaatinut tänään puolueilta yhteisiä pelisääntöjä siitä, jotta istuvat kansanedustajat eivät asettuisi ehdolle maakuntavaaleihin. Puoleen mielestä demokratia ei toteudu parhaalla mahdollisella tavalla, jos kansanedustajat istuvat päättämässä asioista kolmella eri tasolla kunnallistasolta Arkadianmäelle.

Demokraatti lähetti viime viikolla kaikille 9 eduskuntapuolueen puoluesihteerille kyselyn maakuntavaaleista. Puoluesihteerit vastasivat muun muassa kysymykseen, kuinka monen kansanedustajan he arvelevat olevan ehdokkaana.

Vastaukset kyselyyn on saatu tämän päivän ja viime viikon aikana. Monessa puolueessa sävelet kansanedustajien osallistumiselle ovat varsin selkeät.

– Meillä kaikki kansanedustajat ovat ehdolla, kristillisdemokraattien puolusihteeri Asmo Maanselkä kertoo.

– Tähän mennessä yksikään kansanedustaja ei ole ilmoittanut sitä, ettei aio olla mukana maakuntavaaleissa. Tästä lähdetään, sinisten puolusihteeri Matti Torvinen sanoo.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan maakuntavaaleissa ovat ehdolla kaikki, jotka haluavat olla ehdolla myös kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen toteaa, että vaalien näkyvyyden kannalta on parempi mitä enemmän kansanedustajista on ehdolla.

Vaalit on määrä järjestää lokakuussa kuluvana vuonna.

”Aivan valtaosa eduskuntaryhmän jäsenistä on ehdolla.”

Kokoomuksen puolusihteeri Janne Pesonen kertoo olevansa käsityksessä, että suurin osa niistä kokoomuksen kansanedustajista, jotka aikovat olla edelleen ehdolla eduskuntaan, ovat myös maakuntavaaliehdokkaana.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska toteaa, että useat puolueen kansanedustajat toimivat nykyisissä maakuntavaltuustoissa tai -hallituksissa.

– Todennäköistä on, että useat heistä ovat halukkaita asettumaan ehdolle valittaessa myös uusia maakuntapäättäjiä, hän jatkaa.

– Uskon, että aivan valtaosa eduskuntaryhmän jäsenistä on ehdolla, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm toteaa.

Vihreiden puoluesihteeri Kaisa Hernberg ei osaa tässä vaiheessa arvioida, kuinka moni kansanedustaja asettuu ehdolle.

– Ehdokasasettelua on jo jonkin verran tehty, mutta täydellä teholla se käynnistyy myöhemmin keväällä, hän sanoo.

RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff toteaa, että mikäli puolueiden kesken ei päästä sopimukseen kansanedustajien osallistumattomuudesta maakuntavaaleihin, RKP:ltä osallistuu arviolta noin 4–6 edustajaa.

Demokraatti tiedusteli puolusihteereiltä myös kantaa siihen, uskovatko he maakuntavaalien aikataulun pitävän, mikä on vaalien budjetti ja miten puolueissa nähdään maakuntavaalien tuloksen heijastuvan kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Lue asiaa koskeva artikkeli 8.2. ilmestyvästä Demokraatista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat