Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnassa epäilty tietosuojarikos – KRP:llä esitutkinta tapauksesta

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Eduskunnan kanslian virkamies on pidätetty virantoimituksesta keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi, eduskunta tiedottaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Häntä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tietosuojarikoksesta. Hän on työskennellyt eduskunnan kanslian turvallisuusosastolla.

Sisäisessä tarkastuksessa esiin tullut tapaus liittyy turvallisuusselvitysmenettelyasiakirjojen käsittelyyn ja säilytykseen, eduskunnan lyhyessä tiedotteessa kerrotaan. Epäiltyjen rikosten ajankohta on vuodesta 2017 tammikuuhun 2023.

Eduskunnan pääsihteerin Antti Pelttarin mukaan keskusrikospoliisi aloitti tapauksen esitutkinnan viime vuonna. Tarkempaa ajankohtaa hän ei kerro. Päätös virantoimituksesta pidättämisestä tehtiin Pelttarin mukaan tänään maanantaina.

-  Kyse on eduskunnan hakemuksesta tehdyistä turvallisuusselvityksistä. Kyseessä on kohtuullisen merkittävä määrä, mutta en nyt siihen ota kantaa tarkemmin, hän toteaa STT:lle.

Pelttari ei kerro, miten pitkään rikoksista epäilty henkilö on ollut eduskunnan palveluksessa.

KESKUSRIKOSPOLIISI (KRP) epäilee, että tietosuojaloukkauksen kohteeksi on joutunut todennäköisesti yli tuhat henkilöä. Poliisin mukaan ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että väärin säilytettyjä tietoja olisi käytetty rikolliseen tai muuhun vahingolliseen toimintaan.

Epäillyn rikoksen uhrien suuri määrä johtuu poliisin mukaan siitä, että tekovuosina eduskunnassa työskenteli laaja joukko virkamiehiä, rakennusurakoitsijoita ja niiden aliurakoitsijoita. Heille kaikille on tehty turvallisuusselvitykset.

– Tässä vaiheessa poliisi keskittyy asianomistajien tavoittamiseen sekä heidän vaatimusten selvittämiseen. Esitutkinnan ennakoidaan valmistuvan kevään aikana, KRP:n tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila kertoo tiedotteessa.

Kansanedustajille ei tehdä turvallisuusselvityksiä, joten heidän ei epäillä joutuneen rikoksen uhreiksi.

SUOJELUPOLIISI (Supo) kertoo kotisivuillaan, että turvallisuusselvityksen tarkoitus on estää Suomen turvallisuuden kannalta olennaisten tietojen päätyminen vääriin käsiin. Selvityksiä laaditaan vain laissa määriteltyihin tehtäviin.

Turvallisuusselvityksessä tarkastellaan esimerkiksi sitä, onko ihminen syyllistynyt rikoksiin tai onko hänellä taloudellisia vaikeuksia, jotka voisivat altistaa hänet painostukselle tai muulle epäasialliselle vaikuttamiselle.

Ministeriöt, eduskunta, tasavallan presidentin kanslia sekä useat virastot ovat Suojelupoliisin pysyviä turvallisuusselvitysasiakkaita. Niiden henkilöstöstä tehdään turvallisuusselvitys pääsääntöisesti aina rekrytoinnin yhteydessä. Turvallisuusselvitys tehdään esimerkiksi ministerien erityisavustajille ja kansanedustajien avustajille.

Uutista päivitetty klo 13.47 Pelttarin kommenteilla ja klo 14.36 KRP:n tiedotteella sekä 15.48 Suojelupoliisilla

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE