Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnassa luovutettiin tiukka kannanotto: Kahden hyvinvointialueen olemassaolon nähdään olevan vaarassa

iStock

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä julkaisi tammikuussa raportin, jossa se esittää valtakunnallisen sairaalaverkon tiivistämistä ja niiden tehtäväjakoon merkittäviä muutoksia.

Demokraatti

Demokraatti

Raportin perusteella pääministeri Orpon hallitus linjasi kehysriihessä sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuutta.

Hallitus päätti tehdä muutoksia Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Hallitus perusteli muutoksia
tavoitteena tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.

Kemin ja Savonlinnan kaupungin edustajat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jossa kaupungit tyrmäävät sairaalaverkkoa koskevan uudistuksen. Kannanotto luovutettiin Etelä-Savon ja Lapin kansanedustajille sekä hyvinvointialueiden johdolle eduskuntatalolla tänään.

Raportissa ja sen pohjalta tehdyissä päätöksissä ei otettu lainkaan huomioon ehdotettujen muutosten vaikutuksia alueellisesti tai välillisesti, kansanedustaja Katri Kulmunin (kesk.) asiaa koskevassa tiedotteessa todetaan.

Kannanotossa nähdään, että kehysriihessä tehdyt päätökset romuttavat vasta vuoden toiminnassa olleen hyvinvointialuemallin, aiheuttaen sen, että potilasturvallisuus vaarantuu ja kustannukset kasvavat. Lisäksi päätetyt muutokset aiheuttavat räikeää eriarvoisuutta maakunnallisesti, kun muutoksen pohjana käytetyssä selvityksessä ei ole kaupunkien edustajien mukaan lainkaan huomioitu aluetaloudellisia ja välillisiä vaikutuksia.

KANNANOTON mukaan nykyisen rahoitusmallin perusteena käytetään väestömäärää, mutta siinä ei oteta lainkaan
huomioon alueellisia eroja. Samaan aikaan kun nuoret muuttavat pois, jäljelle jää kasvava vanhusväestö, joka tarvitsee yhä intensiivisempää ja kalliimpaa hoitoa, joka puolestaan aiheuttaa kriisin maakunnille.

– Kehysriihen päätösten perusteena käytetty selvitys ei perustunut tutkittuun tietoon, eikä valmistelussa kuultu riittävän laajalti asiantuntijoita eikä raporttia varten ole tehty minkäänlaisia aluetaloudellisia vaikuttavuusarvioita. Nyt tehdyt päätökset aiheuttavat ison riskin Savonlinnan ja Kemin kaupunkien tulevaisuudelle, Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Terho Kaskinen (kesk.) toteaa tiedotteessa.

Kemin ja Savonlinnan kaupungin edustajat uskovat, että Savonlinnan ja Länsi-Pohjan sairaaloiden palvelutason laskiessa, potilasvirrat suuntautuvat muihin sairaaloihin kuin Rovaniemelle ja Mikkeliin. Tämän nähdään vaarantavan Rovaniemen ja Mikkelin keskussairaaloiden kannattavuuden ja siten nykyisten hyvinvointialueiden olemassaolon.

Kemin ja Savonlinnan kaupungit vaativat hallitukselta toimenpiteitä kaupunkien ja alueiden toimintaedellytysten turvaamiseksi, jos hallitus aikoo viedä tehdyt päätökset toimeen.

Kemin, Tornion ja Savonlinnan kaupungin johto luovutti kannanottonsa sairaalaverkkosuunnitelmasta jo helmikuussa puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajille sekä alueiden kansanedustajille eduskunnassa. Kannanotto luovutettiin sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle (ps.) ja kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikoselle (kok.) maaliskuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE