Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

”Ei ole kyse aivan pienistä epäselvyyksistä” – Rikosoikeuden professori: ”Poliisin syytä käynnistää piispasta tutkinta”

Lehtikuva / Markku Ulander
Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan poliisin olisi syytä harkita Helsingin piispan Teemu Laajasalon julkisuuteen nousseiden talousepäselvyyksien tutkimista.

Simo Alastalo

Tolvanen perehtyi Demokraatin pyynnöstä Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen  selvityspyyntöön, jossa Korhonen esittää Laajasalolle neljäkymmentä kysymystä muun muassa Helsingin seurakuntayhtymän luottokortin käytöstä.

– Olen sitä mieltä, että tämä olisi parempi joka tapauksessa tutkia poliisin esitutkinnassa, kun tietoa on tullut näinkin paljon. Johanna Korhonen vaikuttaa tehneen hyvin perusteellista työtä ja on päätynyt kysymyksiinsä tositteita tarkastelemalla, Tolvanen sanoo.

Rikosnimikkeinä tulisivat Tolvasen mukaan kyseeseen maksuvälinepetos ja tuottamuksellinen tai tahallinen virkavelvollisuuden rikkominen. Molemmat nimikkeet ovat virallisen syytteen alaisia, joten poliisi voi niin harkitessaan käynnistää tutkinnan myös ilman erillistä rikosilmoitusta.

Mitä hän myy kirkkoherrana? Missä siinä tarvitaan edustamista?

– Ottamatta kantaa siihen onko tässä menetelty laittomasti, epäselvyyksiä on aika paljon. Luottokortin käyttö ja varojen käyttö näyttävät joiltakin osin ihan yksityisiltä menoilta. Vastaavantyyppisistä on tehty aikaisemmin rikosilmoituksia. Summiltaan ostokset ovat sen verran suuria, ettei ole kyse ihan pienistä epäselvyyksistä varsinkin, kun ajatellaan missä asemassa ostokset on tehty.

– Myös se, ettei tositteita ole esitetty, rikkoo ainakin hallinnollisia määräyksiä.

Tolvanen kiinnittää huomiota myös Korhosen selvityspyynnössä esiin nostettuun melko runsaaseen kestitykseen.

– Jopa yritysmaailmassa on tietty raja sille, mitkä tarjoilut katsotaan edustusmenoiksi. Julkisella puolella rajat ovat vielä tiukemmat. Mitä hän myy kirkkoherrana? Missä siinä tarvitaan edustamista? Se on vähän eri asia kuin myydä kännyköitä.

– Sikäli kuin Korhosen yhteenveto pitää paikkansa, kyse ei ole yksittäisistä tapauksista vaan tämä vaikuttaa toimintatavalta. Tapaus on ikävä.

Laajasalo kiistää väärinkäytökset ja sanoo käyttäneensä luottokorttiaan vain virka-asioihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE