Kotimaa

”Ei ole kyse aivan pienistä epäselvyyksistä” – Rikosoikeuden professori: ”Poliisin syytä käynnistää piispasta tutkinta”

Lehtikuva / Markku Ulander
Helsingin piispa Teemu Laajasalo.
Lehtikuva / Markku Ulander
Helsingin piispa Teemu Laajasalo.
Lehtikuva / Markku Ulander
Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan poliisin olisi syytä harkita Helsingin piispan Teemu Laajasalon julkisuuteen nousseiden talousepäselvyyksien tutkimista.

Tolvanen perehtyi Demokraatin pyynnöstä Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen  selvityspyyntöön, jossa Korhonen esittää Laajasalolle neljäkymmentä kysymystä muun muassa Helsingin seurakuntayhtymän luottokortin käytöstä.

– Olen sitä mieltä, että tämä olisi parempi joka tapauksessa tutkia poliisin esitutkinnassa, kun tietoa on tullut näinkin paljon. Johanna Korhonen vaikuttaa tehneen hyvin perusteellista työtä ja on päätynyt kysymyksiinsä tositteita tarkastelemalla, Tolvanen sanoo.

Rikosnimikkeinä tulisivat Tolvasen mukaan kyseeseen maksuvälinepetos ja tuottamuksellinen tai tahallinen virkavelvollisuuden rikkominen. Molemmat nimikkeet ovat virallisen syytteen alaisia, joten poliisi voi niin harkitessaan käynnistää tutkinnan myös ilman erillistä rikosilmoitusta.

Mitä hän myy kirkkoherrana? Missä siinä tarvitaan edustamista?

– Ottamatta kantaa siihen onko tässä menetelty laittomasti, epäselvyyksiä on aika paljon. Luottokortin käyttö ja varojen käyttö näyttävät joiltakin osin ihan yksityisiltä menoilta. Vastaavantyyppisistä on tehty aikaisemmin rikosilmoituksia. Summiltaan ostokset ovat sen verran suuria, ettei ole kyse ihan pienistä epäselvyyksistä varsinkin, kun ajatellaan missä asemassa ostokset on tehty.

– Myös se, ettei tositteita ole esitetty, rikkoo ainakin hallinnollisia määräyksiä.

Tolvanen kiinnittää huomiota myös Korhosen selvityspyynnössä esiin nostettuun melko runsaaseen kestitykseen.

– Jopa yritysmaailmassa on tietty raja sille, mitkä tarjoilut katsotaan edustusmenoiksi. Julkisella puolella rajat ovat vielä tiukemmat. Mitä hän myy kirkkoherrana? Missä siinä tarvitaan edustamista? Se on vähän eri asia kuin myydä kännyköitä.

– Sikäli kuin Korhosen yhteenveto pitää paikkansa, kyse ei ole yksittäisistä tapauksista vaan tämä vaikuttaa toimintatavalta. Tapaus on ikävä.

Laajasalo kiistää väärinkäytökset ja sanoo käyttäneensä luottokorttiaan vain virka-asioihin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat