Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hämäristä luottokorttilaskuista selvityspyyntö – ”Kuitteja on hukkunut liikaa, olen pahoillani” – Helsingin piispa Teemu Laajasalo kommentoi muun muassa Kuninkaan sviittiä ja samppanjaostoksia

Teemu Laajasalo.

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen on jättänyt selvityspyynnön Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin koskien Helsingin uuden piispan Teemu Laajasalon talousasioita ja -epäselvyyksiä.

Korhosen selvityspyyntö koskee paitsi Laajasalon TL Opetus Oy:n toimintaa myös Laajasalon rahankäyttöä entisensä työnantajan Helsingin seurakuntayhtymän palveluksessa. Laajasalon yrityksen asioista on ollut tietoa julkisuudessa jo aikaisemmin.

Syksyn aikana Korhonen on hankkinut käsiinsä myös julkisia tietoja Laajasalon luottokorttitositteista seurakuntayhtymässä, kun Laajasalo toimi Kallion kirkkoherrana.

”Niihin tutustuttuani pidän ilmeisenä, että toimintasi on ollut ohjeiden vastaista”, Korhonen kirjoittaa selvityspyynnössä.

Korhosen mukaan piispanviran haltijan on voitava nauttia luottamusta sekä kirkossa että muussa yhteiskunnassa.

”Piispana olet hiippakuntamme ylin laillisuusvalvoja ja julkinen vallankäyttäjä. Siksi on merkityksellistä selvittää, miten olet noudattanut osakeyhtiö- ja kirjanpitolakia sekä muuta yritystoiminnan säädöstöä yrityksessäsi.”

”Piispana olet hiippakuntamme ylin eettinen suunnannäyttäjä. Se, millaista eettistä normistoa olet noudattanut liikkeenharjoittajana sekä viranhaltijana julkisessa virassa kirkkoherrana ja yhtymän johtajana, kuvaa sitoutumistasi moraaliin”, Korhonen kirjoittaa.

Korhosen selvityspyynnössä on kaikkiaan 40 kysymystä, joihin hän pyytää Laajasaloa toimittamaan ”kohtuullisessa ajassa”, 16. tammikuuta, mennessä tiedon siitä, milloin Laajasalo vastaa hiippakunnalle näihin kysymyksiin.

Kyseessä ovat verorahat, jotka ovat kaikkein arvokkainta rahaa. Omia rahojaan saa törsätä, mihin ikinä haluaa, mutta yhteisiä rahoja ei saa.

Kysymykset 24–40 Laajasalolle liittyvät Helsingin seurakuntayhtymän luottokortin käyttöön. Korhonen kaipaa Helsingin nykyiseltä piispalta vastauksia muun muassa seurakuntayhtymän luottokortin käytöstä koskien Laajasalon yöpymistä Savonlinnassa.

”Huoneesi oli hotellin kallein, sen nimi on Kuninkaan sviitti, ja olet maksanut yhdestä yöstä seurakuntayhtymän luottokortilla 325 euroa. Kyseessä on hinta, joka hotellin mukaan laskutetaan silloin, kun sviitissä yöpyy kaksi henkilöä; yhden hengen hinta on hitusen alempi.”

Korhonen tiedustelee Laajasalolta, miksi tämä on maksanut yöpymisensä Helsingin seurakuntien luottokortilla sen sijaan, että olisi laskuttanut kulunsa kutsuneelta seurakunnalta ja miksi Laajasalo on valinnut hotellin kalleimman mahdollisen huoneen, vaikka kaupungissa oli Korhosen mukaan samaan aikaan tarjolla runsaasti muitakin huoneita.

”Jos olet yöpynyt Kuninkaan sviitissä yksin, niin kuin kirjoitat, miksi olet silti maksanut huoneesta kahden hengen hinnan? Jos olet yöpynyt Kuninkaan sviitissä toisen henkilön kanssa, miksi olet maksattanut Helsingin seurakunnilla itsesi lisäksi tämän toisenkin henkilön kuluja?”

Korhonen on kiinnostunut tietämään myös Laajasalon tekemästä Israelin matkasta keväällä 2017. Matkan tarkoituksena oli kirkkoherran päätösluettelon mukaan käydä tutustumassa Suomen Lähetysseuran työhön ja kertoa siitä seurakuntaneuvostolle.

”Matkalaskun mukaan lähdit Israeliin 26.4.2017. Finnairin lentolipun mukaan lähdit 28.4. Majoituit Tel Aviviin, jossa Lähetysseuralla ei ole mitään toimintaa. Hotellin kuitin olet hävittänyt tai kadottanut, mutta luottokorttiyhtiön yhteenvedosta ilmenee, että kyseessä on ylellinen Poli House, design- tai boutiquehotelliksi itsensä määrittävä hotelli. Maksoit kolmen yön yöpymisestä yhtymän luottokortilla 834 euroa. Et yöpynyt Poli Housessa yksin. Hotellin antaman laskukopion mukaan sinulla oli kahden hengen huone, jossa myös asui kaksi henkilöä.”

Alkon samppanjalaskusta koskien kahdeksaa pulloa Andre Clouet Brut -samppanjaa yhteishintaan 239,20 euroa Korhonen haluaa kuulla, miksi Laajasalo tarjosi seurakunnan varoilla samppanjaa arkkipiispan Arvojen akatemia -kutsuvierastilaisuuden osallistujille.

Kysymysten joukossa on myös tiedustelu Laajasalolle, miksi tämä on ostanut useana vuonna lipun itselleen Flow-musiikkifestivaaleille Helsinkiin yhtymän luottokortilla.

Epäselvyyksiä on Korhosen listassa paljon, ja ne liittyvät muun muassa hämäriksi jääneisiin junalippujen hintoihin, lounasmaksuihin, kopiointikuluihin ja kukkaostoksiin.

Korhosen laskelmien mukaan vuoden 2017 kuiteista puuttui kokonaan 28 prosenttia ja 69 prosentissa maksutapahtuman kuitti ja selite olivat puutteellisia tai erittäin puutteellisia. Asianmukainen raportointi oli Korhosen mukaan vain 3 prosentissa vuoden 2017 luottokorttimaksutapahtumista.

Demokraatti tavoitti tiistaina iltapäivällä selvityspyynnön tehneen Johanna Korhosen, joka kertoo keränneensä tietoja useita kuukausia.

– Olen itse jo aika lailla kurkkuani myöten täynnä tätä tematiikkaa, joten päätin, että tarkempi luottokorttiasia rajataan vuoteen 2017. Mukana on vain pari satunnaista poimintaa aikaisemmilta vuosilta. Pyydän, että yhtymän sisäinen tarkastus tutkii asiaa. Pitää selvittää, miten on mahdollista, että joku käyttää yhteisiä varoja näin rennoilla ranteilla. Kyseessä ovat verorahat, jotka ovat kaikkein arvokkainta rahaa. Omia rahojaan saa törsätä, mihin ikinä haluaa, mutta yhteisiä rahoja ei saa.

Korhonen sanoo suhtautuvansa luottamustehtäviinsä vakavasti.

– Minusta luottamushenkilön on puututtava sellaisiin asioihin, jotka näyttävät kaipaavan selvittämistä.

Korhosen mukaan hän haluaa, että Laajasalo vastaa hiippakunnalle asiassa.

– Kyseessä ei ole minun ja hänen välinen skaba. Tämä ei liity henkilösuhteisiimme, jotka ovat aina olleet hyviä.

Kuitteja on hukkunut liikaa, niin ei saa tietenkään olla, se on huolimattomuutta, ja siitä olen pahoillani.

Teemu Laajasalo kommentoi selvityspyyntöä Demokraatille tiistai-iltana aloittaen yritystoiminnastaan.

– Tilintarkastajalta on julkisesti saatavilla oleva lausunto kaikilta vuosilta ja jossa todetaan, että on huomautettavaa ainoastaan myöhästymisistä. Sen pitäisi kertoa yrityksen tilanne, Laajasalo sanoo TL Opetus Oy:n asioista.

Kuittiepäselvyyksistä Helsingin piispa sanoo, että on käyttänyt yhtymän luottokorttia ainoastaan virkatehtäviin.

– Minulta ei ole viiden vuoden aikana palautettu laskuja tai pyydetty lisäselvityksiä kuin muistaakseni kerran. Olen käyttänyt korttia vain virkaan liittyviin tehtäviin.

Laajasalo sanoo tunnistavansa kuitenkin kaksi virhettä toiminnastaan.

– Kuitteja on hukkunut liikaa, niin ei saa tietenkään olla, se on huolimattomuutta, ja siitä olen pahoillani. Toinen virhe on se, että olen aivan ilmeisesti tehnyt virheen majoituksen suhteen Savonlinnassa.

Laajasalo sanoo yöpyneensä Kuninkaan sviitissä yksin, vaikka laskutus meni kahden mukaan.

– Tilasin huoneen autosta soittamalla hotelliin ja sanomalla, että haluan hyvän huoneen. Se oli aivan ilmeinen virhe. Minulle huonetta ei ole taatusti myyty tuollaisella nimellä (Kuninkaan sviitti).

Israelin matkalla mukana oli Laajasalon vaimo, jonka matkan, lentolipun Laajasalo kertoo maksaneensa itse. Hotellihuoneessakin yöpyi siis kaksi henkilöä, kuten Korhosen listassa todetaan.

– Minulle sanottiin, että huone on samanhintainen yhdelle ja kahdelle, Laajasalo selvittää.

Flow-festivaalilla käynneistä Laajasalo sanoo, että kyseessä on Kallion seurakuntayhtymän alueen suurin yleisötapahtuma.

– Väki on juuri sen ikäistä, jota olemme eri tavoin yrittäneet tavoittaa. Pitäisin ihmeellisenä, ellen siellä olisi.

Samppanja-ostoa Laajasalo kommentoi vastaamalla, että hän tarjosi 37 vierailijaryhmälle seurakunnassa lasillisen kuohuvaa. Ryhmä tutustui seurakunnan toimintaan.

– Minusta se on ihan kohtuullista.

Laajasalo sanoo vielä miettivänsä, missä muodossa hän vastaa Korhosen esittämiin 40 kysymykseen, kysymys kerrallaan vai yleisemmin. Piispan mukaan Korhosella on kaikki oikeus esittää kysymyksiä. Hän sanoo, ettei luottokortti-asia liity hänen toimintaansa Helsingin piispana.

Aiheesta on kirjoittanut aiemmin tänään myös Kirkko ja kaupunki ja Suomen Kuvalehti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE