Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eloranta kehuu seksuaalirikoslain uudistusta – “paremmat mahdollisuudet suojella etenkin lapsia”

Lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on tyytyväinen, että seksuaalirikosten uhrien asemaa tullaan vahvistamaan Suomessa. Hallitus on antanut esityksen rikoslain seksuaalirikossäännösten uudistamisesta eduskunnalle. Uudistukseen sisältyy suostumuksen nostaminen raiskauksen määritelmän ytimeen.

– Jo vuonna 2017 tein kirjallisen kysymyksen suostumuksen nostamisesta raiskauksen määritelmän ytimeen ja nyt vihdoin asiaan on tulossa parannus. Fyysisen väkivallan määrään ja vakavuuteen keskittyvä lainsäädäntö jättää huomiotta uhrin henkisen kärsimyksen. Uhrilta viedään seksuaalinen itsemääräämisoikeus myös niissä tapauksissa, joissa fyysistä väkivaltaa ei käytetä. Suostumuksen puute raiskauksen kriteerinä antaa selvän yhteiskunnallisen viestin siitä, että seksuaalisessa väkivallassa ja raiskauksessa on kyse yksilön seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksesta, Eloranta toteaa.

Hallitus esittää, että raiskauksen määritelmä rikoslaissa muutetaan suostumusperusteiseksi. Raiskaus määritellään sukupuoliyhteydessä olemiseksi sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Henkilön osallistumista sukupuoliyhteyteen ei pidetä vapaaehtoisena, jos hän ei ole sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla ilmaissut vapaaehtoisuuttaan. Vapaaehtoinen ei ole myöskään se, joka on pakotettu tai ei ole olosuhteiden vuoksi voinut muodostaa tai ilmaista tahtoaan.

Fyysisen väkivallan määrään ja vakavuuteen keskittyvä lainsäädäntö jättää huomiotta uhrin henkisen kärsimyksen

– Erityisen tärkeää on, että uudistus antaa meille myös paljon paremmat mahdollisuudet suojella lapsia seksuaalirikoksilta. Lakiesityksen lähtökohtana on, että lapsi ei voi pätevästi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa olisi lähtökohtaisesti sellaisenaan rangaistava lapsenraiskauksena. Kyseinen muutos ei kuitenkaan vaikuta nuorisoikäisten keskinäiseen kanssakäyminen, jossa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ei loukata. Lasten suojeleminen ja heidän asemansa parantaminen on erittäin tervetullutta, Eloranta lopettaa.

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE