Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

27.4.2022 10:40 ・ Päivitetty: 27.4.2022 10:40

”Emme saa antaa sotasukupolven uhrausten muistojen himmetä” – työryhmä etsii keinoja veteraanityön vaalimiseksi

LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN

Valtio etsii keinoja, miten Suomen 1939-1945 käymien sotien ja veteraanien perinne säilytetään tulevaisuudessa.

Demokraatti

Demokraatti

Valtioneuvoston kanslia asetti keskiviikkona, kansallisena veteraanipäivänä, työryhmän, joka laatii ehdotuksen perinteen säilyttämisestä, hoitamisesta ja vaalimisesta osana suomalaista yhteiskuntaa.

Veteraanijärjestöjen ja muiden veteraanityöhön liittyvän vapaan yhdistystoiminnan työ on muuttumassa edunvalvonta- ja perinnetyöstä perinnetyöksi, koska sotasukupolvi on poistumassa keskuudestamme, valtioneuvoston kanslian tiedotteessa todetaan.

Työryhmä on asetettu eduskuntaryhmien pyynnöstä, ja sen puheenjohtajana toimii Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen. Ryhmän toimikausi päättyy tammikuun lopussa ensi vuonna.

Veteraanijärjestöt ovat valmistelleet muutosta. Tarkoituksena on, että veteraanijärjestöjen vastuu perinnetyöstä siirtyy Tammenlehvän perinneyhdistykselle.

”Sotasukupolven perintö on olennainen osa kansallista identiteettiämme.”

Eduskuntaryhmät muistuttavat, että veteraaniperinne on keskeinen osa suomalaista yhteiskuntaa nyt ja tulevaisuudessa.

– Suomi on osoittanut arvostuksensa ja kantanut vastuuta veteraaneja kohtaan pitämällä huolta heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Ennen pitkää sotasukupolvi poistuu keskuudestamme, joten on erityisen tärkeää, että emme anna heidän työnsä ja uhraustensa muistojen himmetä suomalaisessa yhteiskunnassa. Nyt on oikea aika pohtia, miten perinteen jatkuminen varmistetaan, tiedotteessa todetaan.

Eduskuntaryhmät korostavat, että sotasukupolven perintö on olennainen osa kulttuuriperintöämme ja kansallista identiteettiämme.

– On aika luoda lähtökohdat ja periaatteet yhteiskuntamme veteraaniperinnetyön toteuttamiselle.

Veteraaniperinnetyön tulevaisuuden järjestämistä selvittävän työryhmän työssä on eduskuntaryhmien mielestä keskeistä määrittää, miten eri toimijoiden yhteistyö perinnetyössä järjestetään, mitkä ovat eri toimijoiden roolit ja vastuut, miten perinnetyö tulisi organisoida, toteuttaa ja rahoittaa – ja mikä on valtion rooli ja tehtävät veteraanien perinnetyössä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU