Politiikka

”En ihan tältä istumalta ole innostunut” – Presidentti Niinistö ei lämpene Kanervan (kok.) ehdottamalle turvallisuusneuvostolle

Lehtikuva / Mikko Stig
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Maanpuolustuskurssiyhdistyksen paneelikeskustelussa Helsingin yliopistolla 27. marraskuuta.
Lehtikuva / Mikko Stig
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Maanpuolustuskurssiyhdistyksen paneelikeskustelussa Helsingin yliopistolla 27. marraskuuta.
Lehtikuva / Mikko Stig
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Maanpuolustuskurssiyhdistyksen paneelikeskustelussa Helsingin yliopistolla 27. marraskuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei lämpene puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) ehdotukselle, jonka mukaan Suomeen tulisi perustaa laaja-alainen turvallisuutta käsittelevä neuvosto.

– En ihan tältä istumalta ole innostunut. Ilmeisesti tässä on nyt taustalla se, että saattoi olla vähän epäonnistunut tilanne, että sieltä nämä, jotka eivät olleet toimikunnan vaan asiantuntijoiden lausuntoja tulivat tuossa vaiheessa ulos, Niinistö sanoo Demokraatille.

Hän viittaa puolustusministeriön alaisuudessa toimivan turvallisuuskomitean asiantuntijaverkoston lokakuisiin arvioihin, joiden mukaan Venäjän mahdollisesta vaikuttamisesta presidentivaaleihin olisi syytä olla huolissaan.

– Tietenkin mieluummin olisi nähnyt jotakin miettimistä sen suhteen, että miten torjutaan niitä uhkia. Kyllä ne uhat suunnilleen varmaan ovat tiedossa, Niinistö jatkaa.

Hän on syksyn ensimmäisessä presidenttitentissä kutsunut asiantuntijaverkoston lausuntoa muun muassa trollaamiseksi.

Kanerva kertoi Demokraatin haastattelussa syyskuun lopulla, että presidentin johdolla toimivan turvallisuusneuvosto laajentaisi ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteistä kokousta TP-UTVAa.

– TP-UTVA on toinen ulottuvuus, mutta sitten että katsottaisiin myös näiden uusien uhkien perään, että mitä ne edellyttävät, Kanerva sanoi.

Se on kyllä tehnyt sinänsä hyvää työtä.

Niinistö kertoo olevansa TP-UTVAn työskentelyyn tyytyväinen.

– Se toimii tällä hetkellä hyvin. Turvallisuuskomitea on ikään kuin ollut tällainen työrukkanen. Hyvin paljon on asioita lähetetään TP-UTVAsta toimikuntaan silloin, kun pitää selvittää taustoja tai miettiä lainsäädännön valmisteluja. Se on kyllä tehnyt sinänsä hyvää työtä.

Kanerva on perustellut ehdotustaan laaja-alaisemmasta turvallisuutta pohtivasta neuvostosta muun muassa hybridisodankäynnin kaltaisilla uusilla ilmiöillä.

Verkkouutiset toteutti aiemmin kyselyn presidenttiehdokkaille Kanervan avauksesta, mutta Niinistö ei vastannut kyselyyn. Muista ehdokkaista RKP:n Nils Torvalds ja SDP:n Tuula Haatainen eivät tuolloin kannattaneet Kanervan ehdotusta.

Kanerva ei ole itse ottanut tarkemmin kantaa siihen, keitä turvallisuusneuvostossa voisi olla edustettuna.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat