Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

7.1.2021 17:38 ・ Päivitetty: 7.1.2021 17:38

Erkki Tuomioja: Tämä on opetus USA:n tapahtumista – entiselle ulkoministerille nousi mieleen niin Janajev kuin Franco

Jukka-Pekka Flander
Erkki Tuomioja.

Entinen ulkoministeri, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kommentoi USA:n tapahtumia Facebookissa.

Demokraatti

Demokraatti

Hänellä tulee Washingtonin uutisista kaksi aiempaa tapahtumaa mieleen: Espanjan parlamenttiin vuonna 1981 kahdensadan kansalliskaartilaisen kanssa marssineen everstiluutnantti Tejeron yritys palauttaa Francon aikainen diktatuuri ja Janajevin juntan kaappausyritys Moskovassa kymmenen vuotta myöhemmin.

– Molemmissa tapauksissa kuitenkin valtionpäämiehet – kuningas Juan Carlos ja Venäjän federaation presidentti Jeltsin olivat pelastamassa demokratiaa, mutta Washingtonissa presidentti oli kaappaajia yllyttämässä. Washington ei todellakaan ollut sellainen pääkaupunki, jossa olisi uskonut tällaista näkevänsä.

Tuomiojan näkemyksen mukaan presidentti Donald Trumpilla on yllyttäjän vastuu tapahtumiin, joissa neljä ihmistä sai surmansa.

– Kehotus kannattajille marssia kongressiin oli vain viimeinen niitti sille mitä hänen neljä vuotta jatkunut määrätietoinen toimintansa sumeilemattomalla valehtelemisella ja vastustajien panettelulla ja uhkailulla amerikkalaisen demokratian jäytämiseksi on pohjustanut, Tuomioja kirjoittaa.

– Ongelma ei ole tietenkään Trump yksin. Hänellä oli yli 70 miljoonaa äänestäjää joista iso osa, mahdollisesti enemmistökin, edelleen uskoo hänen väitteisiinsä vaalivilpistä ja lupaukseensa Amerikan suuruuden palauttamisesta. Yhdysvallat on vastakohtien maa, jossa huipputieteen rinnalla kukoistaa usko salaliittoteorioihin ja luomiskertomukseen aivan erisuuruisessa laajuudessa kuin Euroopassa.

Tuomioja toteaa, että Trump tuskin itse uskoo järjettömimpiin konspiraatioteorioihin, mutta on kiitellyt niiden levittäjiä samoin kuin aseelliseen vastarintaan valmistautuvia ääriaineksia patriootteina.

– USA:ssa paljon riippuu siitä, palaavatko republikaanit takaisin vanhaksi konservatiiviseksi, mutta kuitenkin demokratiaan ja sivistyneeseen käytökseen sitoutuneeksi puolueeksi. Tällaisen maan presidenttinä aloittavalla täysjärkisellä ja rakentavalla Joe Bidenillä on Sisyfosin tehtävä edessään. Eriarvoisuuden kasvun kääntäminen sen vähentämiseksi on tärkein väline nationalistisen populismin kasvualustan kuivattamiseksi.

Tuomioja sanoo, että muun maailman odotukset ovat suuret ja on lupaavaa että Bidenin ensimmäisiä päätöksiä on Yhdysvaltain palauttaminen Pariisin ilmastosopimukseen.

– Mutta paluuta entiseen maailmaan jossa amerikkalaiset ja eurooppalaiset arvot olivat pitkälti yhtenevät ei ole. Yhteiset intressit kuitenkin säilyvät: kestämättömän kehityksen kääntäminen kestävälle polulla ja maailmanrauhan säilyttäminen. Hyvä uutinen on, että nämä intressit ovat yhtenevät myös Kiinan, Venäjän ja kaikkien muidenkin kanssa.

– Opetus USA:n tapahtumista on se, että vihapuheelle, solvaamiselle, valehtelulle ja demokratian kalvamiselle ei saa antaa tilaa ja että meidän on myös Euroopassa ja Suomessa aikaisempaa yksiselitteisemmin tehtävä työtä sen käyttöä ja levittämistä vastaan, Tuomioja päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU