Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Etelä-Korean presidentti ei suostu eroamaan – vakuuttaa, että ei suunnittele uutta poikkeustilaa

AFP / LEHTIKUVA / ANTHONY WALLACE

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol pyysi maansa kansalaisilta anteeksi poikkeustilajulistuksensa aiheuttamaa sekasortoa lauantaiaamuna pitämässään puheessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Poikkeustilajulistuksen taustalla oli suuri huoleni presidenttinä, Yoon sanoi tultuaan julkisuuteen ensimmäistä kertaa keskiviikon vastaisen yön jälkeen.

-  Tässä prosessissa aiheutin kuitenkin ahdistusta ja epämukavuutta kansalle. Pyydän vilpittömästi anteeksi kansalaisilta, jotka olivat hyvin ahdistuneita, Yoon jatkoi.

Presidentti ei kuitenkaan aio erota itse, vaan sanoo antavansa puolueensa päättää siitä, miten maan poliittinen tilanne vakautetaan, mukaan lukien jatkuuko hänen virkauransa.

Yoon lisäsi, että huhut siitä, että hän suunnittelisi uutta poikkeustilaa, eivät pidä paikkaansa.

Presidentti julisti tiistaina maahan poikkeustilan, joka ehti olla voimassa vain joitakin tunteja ennen kuin parlamentti kumosi sen. Tapaus käynnisti maassa poliittisen sekasorron.

Parlamentti äänestää myöhemmin lauantaina Yoonin viraltapanosta.

PUOLUEJOHTAJA Han Dong-hoon puolestaan sanoi toimittajille aikaisin lauantaiaamuna, että presidentin ennenaikainen eroaminen on väistämätöntä. Maan parlamentti äänestää myöhemmin lauantaina Yoonin viraltapanosta, jota ovat vaatineet niin opposition kuin jotkut presidentin oman puolueen edustajat.

Presidentin ero ei ole kuitenkaan varmaa, sillä monet hänen oman puolueensa jäsenet ovat edelleen sanoneet vastustavansa viraltapanoa. Jotta esitys virkasyytteestä hyväksyttäisiin, vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö. Se vaatisi presidentin oman puolueen tukea. Hyväksymistä on kuitenkin etukäteen pidetty todennäköisenä.

Poliisi on sanonut odottavansa kymmeniätuhansia presidenttiä vastustavia mielenosoittajia pääkaupunki Soulin kaduille ennen äänestyksen alkua, jonka ennakkotietojen mukaan tulisi tapahtua puoliltapäivin Suomen aikaa. Poliisi on varautunut siihen, että paikalle tulee noin 200  000 ihmistä, jotka vastustavat presidenttiä.

Äänestyksen alla opposition parlamentaarikkoja on linnoittautunut parlamenttirakennukseen, sillä he pelkäävät presidentin julistavan uuden poikkeustilan ja määräävän armeijan ottamaan rakennuksen haltuunsa.

Maan poliisi kertoi torstaina alkaneensa tutkia presidenttiä epäiltynä kapinasta. Syytteitä tutkimaan on perustettu 120-henkinen tutkintaryhmä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE