Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Etyjin puheenjohtajakiistaan löytymässä viime hetken ratkaisu

AFP / LEHTIKUVA / ALEX HALADA
Etyjin tunnus.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä Etyjiä halvaannuttanut riitely on ratkeamassa ainakin ensi vuoden puheenjohtajamaan osalta. Nykyisen puheenjohtajan Pohjois-Makedonian ulkoministeri Bujar Osmani kertoi maanantaina viestipalvelu X:ssä, että Malta on suostunut ottamaan hoitaakseen puheenjohtajuuden ensi vuonna.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asiasta on määrä päättää Etyjin ulkoministerikokouksessa Skopjessa torstaina ja perjantaina.

Aiemmin Etyjin ensi vuoden puheenjohtajaksi oli ehdolla Viro, mitä Venäjä ja Valko-Venäjä eivät suostuneet hyväksymään.

57 jäsenmaan Etyjissä päätöksiltä vaaditaan yksimielisyyttä eli vähintään sitä, ettei kukaan vastusta tehtyä esitystä.

KIISTA puheenjohtajuudesta on varjostanut myös Suomen valmistautumista omaan Etyjin puheenjohtajuuteen järjestön juhlavuotena 2025. Tuolloin tulee kuluneeksi 50 vuotta Helsingissä järjestetystä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssista eli Etykistä.

Suomen valinta puheenjohtajaksi on jo tehty, joten Venäjä tai Valko-Venäjä ei voi enää estää tuoreen Naton jäsenmaan nousua Etyjin johtoon.

Vaikka kiista ensi vuoden puheenjohtajuudesta näyttää nyt ratkeavan, Etyjissä moni asia on vielä auki. Järjestöllä ei ole edelleenkään hyväksyttyä budjettia ja sen neljän tärkeimmän johtopestin jatkajista ei ole päätetty. Näistä esimerkiksi Etyjin pääsihteerin Helga Schmidin kausi on päättymässä ensi sunnuntaina.

Diplomaattilähteiden mukaan Pohjois-Makedonia olisi esittänyt virkojen nykyisten haltijoiden kauden jatkamista vuodella, mutta Venäjä ja Valko-Venäjä eivät olisi tähän suostuneet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE