Politiikka
5.2.2025 11:21 ・ Päivitetty: 5.2.2025 11:52
EU-komissio haluaa suitsia kiinalaista krääsäkauppaa – esittää halpatuotteiden tullivapauden poistoa
EU-komissio kehottaa EU:n lainsäätäjiä ja jäsenvaltioita harkitsemaan käsittelymaksuja verkkokaupan tuotteille EU:n ulkopuolelta. Ne koskisivat suoraan kuluttajille toimitettavia tuotteita.
Tarkoituksena on suitsia etenkin Temun ja Sheinin kaltaisia kiinalaisia halpakauppoja ja vähentää niiden aiheuttamia haittoja ympäristölle, kuluttajille ja yrityksille.
Lisäksi EU:ssa valmistellaan parhaillaan tulliuudistusta, jossa myös alle 150 euron arvoisille verkkokauppatilauksille tuotaisiin tullimaksut vuonna 2028. Komissio kehotti keskiviikkona lainsäätäjiä hyväksymään ripeästi tulliliiton uudistuspaketin.
- EU:n markkinat kohtaavat jatkuvia haasteita EU:n ulkopuolisen verkkokaupan vuoksi. Verkkokaupan tuotteet ovat uhka terveydelle ja turvallisuudelle, eivätkä kestäviä ympäristön ja turvallisuuden kannalta. Ne luovat myös epäreilua kilpailua EU-alueella, komissio perusteli.
Kaavailtuja toimenpiteitä esiteltiin tänään komission verkkokauppatiedonannossa.
HALPATUOTTEIDEN tuonti EU:hun on vain kiihtynyt viime vuosina. Viime vuonna EU:n markkinoille saapui unionin ulkopuolelta noin 4,6 miljardia vähäisen arvon eli enintään 22 euron lähetystä.
Tämä tarkoittaa peräti 12 miljoonaa pakettia päivässä. Määrä on kaksi kertaa suurempi määrä kuin vuonna 2023.
Halpakaupalla on kielteisiä vaikutuksia niin ympäristöön, ilmastoon kuin reiluun kilpailuun. Riskit liittyvät muun muassa tuoteturvallisuuteen, laittomiin tuotteisiin, kestävyyteen ja tuoteväärennöksiin.
Komission mukaan monet tuotteet ovat osoittautuneet EU-lainsäädännön vastaisiksi.
- Eurooppalaiset kauppiaat, jotka kunnioittavat korkeita tuotestandardejamme, ovat vaarassa kärsiä epäreiluista toimintatavoista, komissio perusteli tiedonannossaan.
Komissio haluaa myös lisätä unioniin tuotujen tuotteiden valvontaa yhteistyöllä tullin ja valvontaviranomaisten välillä.
- Jos tullipuolella huomataan, että jokin lähetys on epäilyttävä, markkinavalvontaviranomaiset pystyisivät välittömästi tarkastamaan lähetyksen ja tarvittaessa tuhoamaan sen, sanoi EU:n kauppapolitiikan ja taloudellisen turvallisuuden komissaari Maros Sefcovic.
Komissio arvioi vuoden kuluessa ilmoitettujen toimien vaikutusta ja julkaisee kertomuksen tehostetun valvonnan tuloksista.
Tulosten perusteella ja jäsenvaltioiden asianomaisia viranomaisia ja sidosryhmiä kuullen komissio harkitsee, ovatko ne olleet riittäviä.
KOMISSIO käynnisti viime syksynä myös tutkinnan Temusta. Tutkinnan syynä ovat epäilyt siitä, että verkkokauppa ei toimi riittävästi laittomien tuotteiden myynnin estämiseksi, mikä voi johtaa suuriin sakkoihin.
Tutkinnassa selvitetään myös vaaroja, jotka liittyvät alustan pelillistämiseen ja ”mahdollisesti riippuvuutta aiheuttavaan” suunnitteluun. Tämä voi komission mukaan voi olla haitallista käyttäjien hyvinvoinnille.
Tutkinta käynnistettiin EU:n digipalvelusäädöksen (DSA) nojalla. Sen tarkoitus on pakottaa maailman suurimmat teknologiayritykset tekemään enemmän suojellakseen eurooppalaisia kuluttajia verkossa
Uutista täydennetty klo 13.52.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.