Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

EU on valmistautunut kovaan brexitiin, avasi jopa neuvontapuhelimen – May ei vielä tuo brexit-sopimusta uuteen äänestykseen

Lehtikuva

Britannian pääministeri Theresa May ei tuo Britannian ja EU:n neuvottelemaa sopimusta Britannian EU-erosta vielä uuteen äänestykseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sopimuksella ei ole hänen mukaansa vieläkään riittävästi kannatusta parlamentissa. Parlamentissa puhunut May toivoo, että tilanne muuttuisi viikon mittaan.

– Jatkan keskusteluja eri puolueita edustavien kollegoiden kanssa rakentaakseni tukea, jotta voisimme äänestää tällä viikolla, May sanoi.

Britannian on ollut määrä erota EU:sta tämän viikon perjantaina. EU on tarjoutunut lykkäämään eroa 22. toukokuuta saakka, jos Britannian parlamentti vastoin odotuksia hyväksyy erosopimuksen tämän viikon aikana. Jos sopimusta ei hyväksytä, lykkäystä on luvassa vain 12. huhtikuuta saakka.

Samaan aikaan vaatimukset Mayn erosta kiihtyivät. Muun muassa suosittu Sun-lehti vaati, että pääministeri lähtee heti, jos brexit-erosopimus hyväksytään.

Keskustelu brexitistä oli alkamassa parlamentissa maanantai-iltana Suomen aikaa Mayn puheenvuoron jälkeen.

Kansanedustajien oli määrä äänestää myöhemmin siitä, pitäisikö vaihtoehtoiset ratkaisut, kuten uusi kansanäänestys, tuoda parlamenttiin äänestettäväksi.

Kova brexit yhä todennäköisempi

EU-komissio kertoi maanantaina unionin saaneen päätökseen valmistautumisensa Britannian sopimuksettoman EU-eron varalle. Komission mukaan kova brexit ei ole toivottava mutta kuitenkin yhä todennäköisempi lopputulos.

Sopimuksettoman eron tapauksessa Britanniasta tulisi heti unionin ulkopuolinen kolmas maa ilman siirtymäaikoja.

– Se aiheuttaa ilmiselvästi merkittäviä häiriöitä kansalaisille ja yrityksille, komissio sanoi.

Komissio kehottaa kaikkia EU:n kansalaisia ja yrityksiä ottamaan selvää kovan brexitin seurauksista ja varustautumaan niiden varalle.

EU:n ja Britannian suhdetta hoidettaisiin kovan eron jälkeen kansainvälisen oikeuden ja Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen puitteissa. Tämä merkitsisi muun muassa rajamuodollisuuksien paluuta.

– EU:n on ryhdyttävä soveltamaan välittömästi sääntöjään ja tullimaksuja rajoillaan Britannian kanssa, komissio linjasi.

Tämä pätisi myös herkkään rajaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Nimettömänä pysynyt EU-lähde kertoi AFP:lle, että Irlannin viranomaisten kanssa on neuvoteltu mahdollisuudesta tehdä tarkastukset kauempana varsinaisesta rajasta.

Komissio on myös perustanut kovasta brexitistä tiedottamaan neuvontapuhelimen, johon EU-kansalaiset voivat soittaa ilmaiseksi mistä tahansa unionin alueelta ja kysyä asioista omalla kielellään.

Komission mukaan unionin varautumissuunnitelmat ovat tilapäisiä eivätkä ne kumoa kovan EU-eron kielteisiä vaikutuksia. Kyse on myös EU:n yksipuolisista toimista.

STT–JUSSI LANKINEN, NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE