Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Euroehdokkaaksi suostunut Mika Aaltola: Petteri Orpo soitti – ja tätä hän tarjosi minulle

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Mika Aaltola kertoi ehdokkuudestaan Helsingissä 18.huhtikuuta.

Kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi lähtevä Mika Aaltola kertoo liittyvänsä nyt myös puolueen jäseneksi. Pääministeri Petteri Orpo itse tarjosi hänelle mahdollisuutta uuteen urasiirtoon.

Petri Korhonen

Demokraatti

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Aaltola ehti jo presidentinvaalien jälkeen moneen kertaan lupailla, ettei halua enää uudelleen mihinkään poliittisiin tehtäviin. Moni puolue oli kuulemma kevättalven aikana tiedustellut hänen halujaan eurovaaleihin.

Nyt Aaltolan mukaan hänen päänsä käänsi Petteri Orpon puhelinsoitto. Pääministeri tarjosi ehdokkuutta tavalla, josta ei kannattanut kieltäytyä.

– Siinä oli se, että ollaan samalla aaltopituudella asioista. Sitä mietin jokusen päivän ja pohdiskelin onko tämä tässä vaiheessa elämää järkevää, Aaltola sanoo.

KRYPTISEN vastauksen taustalla lienee arvelu instituutin tulevan johtajuuskilpailun asetelmista. Aaltolan kausi UPI:ssa päättyy vuoden lopulla.

Demokraatin ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteiden mukaan uudelleenvalinta ei olisi itsestäänselvyys, koska kokoomuksessa on ollut halua saada laitoksen johtoon oma ehdokkaansa.

Spekulaatioissa on mainittu muun muassa presidentti Sauli Niinistön kansliapäällikkönä toiminut Hiski Haukkala. Muitakin kv-politiikassa meritoituneita kokoomustarjokkaita noussee kilpailemaan Aaltolan kanssa.

Aaltola väistää kysymykset siitä, oliko Orpo tehnyt hänelle selväksi, mitä puolue UPI:n johtajuuskuvioista suunnittelee.

Aaltola korostaa, että “rakastaa työtään” eikä lähde päivänpolitiikkaan siksi että UPI:n arki olisi muuttunut ikävämmäksi.

– Ajattelen niin, että elämässä kannattaa tehdä itse omat valintansa, ja nyt pyrin tosissaan europarlamenttiin, Aaltola sanoo Demokraatille.

Vaaliteemoissaan hän lupaa keskittyä muun muassa EU:n turvallisuus- ja kauppapolitiikkaan, sekä muihin Venäjän uhan vastatoimiin.

– Venäjällä on suuri kiinnostus vaikuttaa näihin vaaleihin, ja siksi näissä äänestäminen on suomalaisille nyt erityisen tärkeää, Aaltola sanoo.

KOKOOMUS tuntui laajana porvarillisena puolueena Aaltolan mielestä luonnolliselta vaihtoehdolta hänelle.

Presidentinvaaleissa hän oli oman kansanliikkeensä ehdokkaana, ja vaalityö osoittautui ilman valmista puoluekoneistoa hyvin raskaaksi.

– Yksin on vaikeaa pärjätä, se on aika koleaa, Aaltola myöntää.

Mikäli paikka europarlamentissa ei vaaleissa heltiä, hän sanoo haluavansa jatkaa tutkijanuralla.

Kokoomuksen jäsenkirja, jonka Aaltola sanoo aikovansa piakkoin ottaa, ei hänen mukaansa ole este Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelylle. Laitoksessa on kuulemma muitakin puoluepoliittisesti sitoutuneita ihmisiä.

Johtajinakin on ollut jopa ammattipoliitikkoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE