Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ex-ministeri SDP:n hallitusmahdollisuuksista: “35%” – kommentti pj-kisasta: “Jos olisin 20 vuotta nuorempi, kiinnostaisi ihan himskatisti”

Nora Vilva
Kansanedustaja Aki Lindén (sd.).

Perhe- ja peruspalveluministerinä Marinin hallituksessa toiminut ja kansanedustajan paikkansa uusinut Aki Lindén ei tavoittele SDP:n puheenjohtajuutta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Jos olisin 20 vuotta nuorempi niin kiinnostaisi ihan himskatisti, Lindén naurahtaa puhelimessa.

Hän sanoo, että Sanna Marinin ilmoitus olla jatkamatta SDP:n puheenjohtajana yllätti hänet täydellisesti.

Lindén ei halua lähteä spekuloimaan, miksi Marin päätöksensä teki.

– Eivät voi ulkopuoliset myöskään aina tietää kaikkea, miten hän itse on asioita pohtinut. Mutta sanotaan näin, että jos me esimerkiksi olemme oppositiossa, hän olisi ollut ihan valtavan hyvä oppositiojohtaja. Toisaalta ihan niin kuin hän itsekin sanoo, tämä avaa ehkä tiettyjä uusia mahdollisuuksia. Tämä on tietysti aika kovaa spekulaatiota, jos minä sanon, että me olimme puolueena niin paljon hänen karisman valossa että nyt ehkä sitten enemmän tarvitaan sitä oikeata puoluemeininkiä. Ei se tarkoita, etteikö ole hyvä, että on valovoimainen puheenjohtaja, mikä toi meille varmasti nyt tämän 19,9 prosentin kannatuksen vaaleissa. Mutta sanotaan näin, että Marin-ilmiö alkoi olla suurempi kuin SDP-ilmiö.

Lindén toteaa, että Marin onnistui nuorentamaan puoluetta.

– Hän tavallaan katalysoi meille sellaisen nuorennusleikkauksen puolueessa, kun me olimme jo aika lailla pahasti ukkoutumassa ja olemme vieläkin aika ukkoutunut puolue. Kyllä hän avasi siinä ihan uuden ladun, se on aivan selvä asia.

Kun Lindéniltä kysyy, mitä tämä uusi latu tarkoittaa tulevalle puolueen puheenjohtajalle hän viittaa esimerkkinä itseensä ja toteaa, että tähän aikaan ei sopisi, että “seitsemänkymppinen äijä” lähtisi tavoittelemaan puheenjohtajuutta.

HALLITUSPOHJASPEKULAATIOISTA Lindén toteaa veikkaavansa prosentein 65-35, että SDP on pikemminkin oppositiossa kuin hallituksessa.

– Eli pidän sitä (oppositiota) todennäköisenä, on tämä kokoomus-persulandia-meininki semmoista nyt tässä. Ainakin minulle kentältä tulleet viestit ovat enemmän sitä henkeä, mutta minä en ota tässä kantaa. Tässä on vaikeat hallitusneuvottelut edessä ja ei sitä koskaan tiedä, jos perussuomalaiset ajaa itsensä hallitusneuvotteluissa umpikujaan ja mitä sitten tapahtuu. Mutta veikkaus on kuitenkin, että ehkä se oppositiokausi on edessä.

Uskotko, että Marinin ilmoitus voi vaikuttaa jotenkin kokoomukseen eli näetkö, että kokoomuksen kannalta SDP voi olla nyt kiinnostavampi hallituskumppani?

– Ei välttämättä. Hänhän sanoi, että hän itse vetää nämä hallitusneuvottelut. Niinhän Sipiläkin teki viimeksi keskustalle, että veti itse hallitusneuvottelut, vaikka oli jo ilmoittanut luopuvansa. Se on tietyllä tavalla pieni ongelma, mutta ei siihen oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa, sillä hän on kuitenkin puheenjohtaja syyskuulle asti. Mutta tavallaan hän on aika ratkaiseva tekijä nyt kuitenkin sen tulevan puheenjohtajankin kannalta, koska hallitusasia ratkaistaan hänen johdollaan.

Mitä tarkoitat, kun sanot, että se on “pieni ongelma”?

– Sillä tavalla, että tavallaan edellinen puheenjohtaja, joka on ilmoittanut väistyvänsä, sitoo tulevan puheenjohtajan kädet. Mutta luultavasti nyt on kuitenkin niin, että nämä ratkaisut puolueessa tehdään täysin yksituumaisesti.

EDUSKUNTAVAALIT voittaneen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ottanut eilen kantaa siihen, mistä puolueista hallituspohja voisi muodostua.

- Selvä viesti äänestäjiltä on, että hallitus hävisi. SDP onnistui blokkivaalitaktiikallaan ryöväämään omilta hallituskumppaneiltaan ääniä, mutta hallituspuolueet hävisivät 17 paikkaa. Samaan aikaan oppositiossa kaksi puoluetta saavutti merkittävät voitot, Orpo sanoi.

Aki Lindén sanoo Orpon “ryöväämis”-puheista, että SDP:n keskeisten poliitikkojen julkisissa ulostuloissa oli hyvin vähän kehotusta vihreille tai vasemmistoliiton kannattajille.

Lindén painottaa, että ihmiset äänestivät omaan arkijärkeensä luottaen. Kolme puoluetta sijoittui kannatuksessa prosenttiyksikön sisään.

– Tämä kertoi siitä, että nyt oli oikein keskittää ääniä SDP:lle. Jos olisimme saaneet prosenttiyksikön enemmän, tilanne olisi ihan toinen ja meidän johdollamme käytiin hallitusneuvotteluja. Minun mielestäni me olimme hyvin korrekteja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE