Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ex-suurlähettiläs tuomittu 15 vuoden vankeuteen – vakoilu Kuuban hyväksi alkoi 1981

AFP / LEHTIKUVA / CHANDAN KHANNA

Yhdysvalloissa entinen suurlähettiläs Victor Manuel Rocha on tuomittu 15 vuoden vankeuteen vuosikymmenten vakoilusta Kuuballe.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lisäksi hänet tuomittiin puolen miljoonan dollarin sakkoihin.

Syytteen mukaan alunperin Kolumbiasta kotoisin oleva Rocha alkoi auttaa salaisena agenttina Kuuban tiedustelua vuonna 1981 ja vakoilu jatkui hänen pidätykseensä saakka. Rocha pidätettiin viime joulukuussa.

-  Ne, joilla on etuoikeus palvella Yhdysvaltain hallinnossa, saavat suunnattoman luottamuksen kansalta, jota me palvelemme, oikeusministeri Merrick Garland sanoi lausunnossa joulukuussa.

-  Tuon luottamuksen pettäminen vannomalla valheellisesti uskollisuutta Yhdysvalloille palvellen samaan aikaan vierasta valtaa on rikos, johon oikeusministeriö vastaa täydellä voimalla, hän lisäsi.

ROCHA vakuutti syyttömyyttään vielä helmikuussa, mutta myönsi syyllisyytensä syyteneuvottelujen jälkeen.

Nyt 73-vuotias Rocha toimi Yhdysvaltain Bolivian-suurlähettiläänä vuosina 2000-2002. Hän työskenteli diplomaattiuransa aikana myös muun muassa Havannassa, Buenos Airesissa ja Washingtonissa.

Rocha työskenteli myös Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston jäsenenä vuosina 1994-1995 presidentti Bill Clintonin hallinnossa.

TOIMIESSAAN hallinnon viroissa Rochalla oli oikeusministeriön mukaan pääsy ei-julkisiin tietoihin, muun muassa salassa pidettäviin tietoihin, sekä mahdollisuus vaikuttaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.

Rochan sanotaan kuvailleen toimintaansa peitetehtävässä olleelle Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n edustajalle.

-  Tapaamisissa Rocha käyttäytyi kuin Kuuban agentti, viittasi Yhdysvaltoihin vihollisena ja käytti sanaa me, kun hän kertoi itsestään ja Kuubasta, oikeusministeriö sanoi viime vuoden lopulla antamassaan lausunnossa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE