Nyheter

Fackförbundet JHL:s strejk den 14 december växer ytterligare

Arja Jokiaho

Strejken har bland annat en omfattande inverkan på kosthållstjänster, bussar, städtjänster och motionsplatser. JHL har redan tidigare varslat om strejker inom tågtrafiken och vid kraftverk.

ABL

 

 

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL utlyser en omfattande politisk strejk den 14 december. Strejken omfattar tiotals arbetsplatser i flera städer från Lappland till huvudstadsregionen.

Strejkens inverkan syns starkt bland annat i bussarna, måltidstjänsterna i skolor och daghem, städningen och rengöringen av offentliga lokaler samt inom motionstjänsterna. Även de JHL-medlemmar som arbetar för Finavia på Åbo flygplats strejkar.

JHL har redan tidigare meddelat om en ett dygn lång strejk som i praktiken stoppar Finlands tågtrafik torsdagen den 14 december. Samma dag ordnas stridsåtgärder vid kraftverk i Vanda, Esbo, Tammerfors, Nådendal och Jakobstad. Utöver det deltar JHL-medlemmar vid Tampereen Vera Oy i energibranschens strejk den 14 december. Bolaget bygger och underhåller elnätet.

JHL utlyser även övertids- och skiftbytesförbud samt förbud mot tillfällig omplacering under tiden 11-14.12.2023 vid nästan alla arbetsplatser som omfattas av strejken. Förbuden gäller inte VR Group eller Finavia i Åbo.

Fackförbundet JHL har under hösten och början av vintern ordnat flera politiska strejker i protest mot regeringens orättvisa politik. Finlands regering planerar drastiska nedskärningar i socialskyddet och i arbetstagarnas grundläggande rättigheter. JHL:s strejker är en del av FFC:s Vägande skäl-kampanj.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE