Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

2.5.2022 07:22 ・ Päivitetty: 2.5.2022 08:25

Fennovoima irtaantui Rosatom-sopimuksesta – ”Ymmärrämme täysin päätöksen vaikutukset”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Fennovoima on päättänyt Rosatomin kanssa solmitun Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Fennovoima kertoo syyksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla RAOS Projectin kanssa päättyvät, Fennovoima kertoo.

Rosatomin Suomeen rekisteröity tytäryhtiö RAOS Voima omistaa 34 prosenttia Fennovoimasta.

-  Valitettavasti laitostoimituksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin. Vaikutusten arvioidaan koskevan lisäksi kaikkia toimitusketjun toimijoita ja Pyhäjoen aluetta, sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht tiedotteessa.

-  Päätavoitteenamme on tukea henkilöstöä pitämällä heidät ajan tasalla tilanteesta ja toimia tiiviissä yhteistyössä henkilöstömme ja luottamushenkilöiden kanssa. Lisäksi ylläpidämme työmaa-aluetta.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan laitostoimituksen päättämistä ei ole tehty kevyin perustein.

-  Näin suuressa hankkeessa on merkittäviä ja monisyisiä näkökulmia, ja hankkeeseen liittyvät päätökset tehdään aina huolellisen harkinnan perusteella. Ymmärrämme täysin päätöksen vaikutukset, ja teemme parhaamme niiden hallitsemiseksi, hän sanoo tiedotteessa.

Fennovoima kertoo asiasta lisää tiedotustilaisuudessa kello 12.

Lintilä: Selkeä päätös

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo Twitterissä, että Fennovoiman päätös lopettaa yhteistyö Rosatomin kanssa on selkeä ja ratkaisuun on syytä olla tyytyväinen.

-  Projektin eteenpäin vieminen olisi ollut käytännössä mahdotonta.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo omassa tiedotteessaan, että se selvittää ja arvioi uuden tiedon pohjalta lähiaikoina laitostoimitussopimuksen päättämisen ja yhtiön toimenpiteiden vaikutukset.

Lintilä ei tuoreeltaan ehtinyt kommentoida asiaa työmatkan takia STT:lle.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) pitää uutista laitostoimitussopimuksen päättämisestä hyvänä. Hänen mielestään yhteistyötä ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa.

-  Energia on ollut jo pitkään Putinin valtapolitiikan väline. Venäjän raaka sota vei viimeisenkin pohjan yhteistyöltä, jota ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa, Kari tviittasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU